Belföld

Gyanúsítottakat, vádlottakat és elítélteket választottak polgármesternek

Ujvári Sándor / MTI, Ivándi Szabó Balázs / 24.hu, Rosta Tibor / MTI
Balogh József, Tát Margit és Simonka György
Ujvári Sándor / MTI, Ivándi Szabó Balázs / 24.hu, Rosta Tibor / MTI
Balogh József, Tát Margit és Simonka György
Több településen is olyan politikusokat választottak meg polgármesternek, akik ellen büntetőeljárás indult. Voltak azonban olyan önkormányzatok, ahol leváltották a meggyanúsított, vád alá helyezett politikusokat. Zuglóban és Badacsonytomajon is nagy pofonba szaladt bele az idáig hivatalban lévő polgármester.

Jogerős bírósági ítélet mondta ki Tát Margitról, hogy költségvetési csalást és okirat-hamisítást követett el, ennek ellenére a fideszes politikust 75 százalékos többséggel választották meg Békés megyei Méhkerék vezetőjének vasárnap. Ez nem is annyira meglepő, mert amikor felfüggesztett börtönt kapott, és megfosztották a polgármesteri tisztségétől, az emiatt kiírt időközi választást is simán megnyerte két évvel ezelőtt.

A legnagyobb visszatérő Simonka György, akit súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádol az ügyészség, ami miatt 2022-ben a Fidesz már nem is indította a parlamenti választáson. Simonka 2006 és 2014 már volt Pusztaottlaka polgármestere, és most 69 százalékkal választották újra. Eredetileg úgy tűnt, hogy nem is lesz vetélytársa, mert a hivatalban lévő polgármester nem indult, végül két másik jelölt is ringbe szállt, de nem tudták megszorítani Békés megye korábbi fideszes erős emberét. A képviselő-testületben ráadásul az összes képviselő az ő embere lesz. Így Simonka most már csak a büntetőpere miatt aggódhat: az ügyészség nyolc és fél év fegyházat és teljes vagyonelkobzást kért a politikusra. Ha szabadságvesztésre ítélik, akkor nem lehet tovább polgármester.

Adrián Zoltán / 24.hu Simonka György

Szintén nagy visszatérő Balogh József, akinek 2016-ban azért kellett lemondania a fülöpházai polgármesteri posztról, mert tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélték, mivel ököllel többször arcon ütötte élettársát, bár ő egy „vak komondorra” fogta az egészet. Az egykori fideszes képviselő 50 százalékot kapott, amivel megelőzte a 37 százalékos második helyezettet.

Voltak azonban olyan települések, ahol következménye is volt a polgármester körül kipattant büntetőeljárásoknak. 

Elvesztette kozármislenyi polgármesteri tisztségét Bíró Károly, akit hűtlen kezeléssel vádol az ügyészég. Csak 33 százalékot kapott, míg a győztesre 49 százaléknyi voksot szerzett.

Nagyon szoros versenyben, de alulmaradt Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere, akit szintén hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség. A politikust – aki ártatlannak vallja magát – egy százalékponttal megelőzte az ellenfele.

Nagyot bukott Horváth Csaba MSZP-s polgármester is, aki csak harmadik lett Zuglóban. Horváth csak 21 százalékot kapott, így nemcsak a győztes momentumos Rózsa András, hanem a fideszes jelölt, Borbély Ádám is megelőzte. Az MSZP-s politikust több mint két éve gyanúsították meg befolyással való üzérkedéssel a XIV. kerületi fizetős parkolási rendszer kapcsán.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu Horváth Csaba

A legnagyobb meglepetést Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester bukása okozta, aki 22 éve vezeti a települést.

A politikus egy 2,4 milliárd forintos uniós támogatás felhasználása miatt került bajba, amelyet vizsgált az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az adóhatóság is. Kihallgatták két ciklus teljes képviselő-testületét, beidézték és rabosították a városháza tucatnyi dolgozóját, mivel a támogatás terhére fizettek ki nekik egymillió forint körüli összegeket jutalom gyanánt. A költségvetési csalással és okirat-hamisítással gyanúsított politikust az egyik volt alpolgármestere, Hartai Béla verte meg öt százalékpontos különbséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik