Belföld

Rabosították a badacsonytomaji városháza tucatnyi dolgozóját

FACEBOOK / KRISZTIN N. LÁSZLÓ
FACEBOOK / KRISZTIN N. LÁSZLÓ

A 24.hu információi szerint a NAV február elején gyanúsítotti kihallgatásra hívta be a badacsonytomaji önkormányzat dolgozóinak nagy részét. Az adónyomozók tucatnyi városházi alkalmazottat idéztek be a veszprémi központba, akiket rögtön rabosítottak is.

A beidézett dolgozók többsége olyan, idősebb korosztályhoz tartozó, helybeli családos asszony volt, akiknek eddig nem volt dolguk a hatóságokkal, ezért a bűnügyi nyilvántartásba vételük nagy visszhangot váltott ki a településen.

Hartai Béla, Badacsonytomaj korábbi alpolgármestere megerősítette az értesülést, és közölte, hogy az alkalmazottakat a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki. Hartai szerint az érintettekkel Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László kötött a 2,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás terhére fejenként egymillió forint körüli összegekről szóló szerződést az előző önkormányzati választás előtti időszakban.

Hartai, aki nemrég bejelentette, hogy júniusban jelölteti magát a városvezetői posztra, azt is elmondta: az önkormányzat ügyvédje kapott megbízást arra, hogy a meggyanúsított alkalmazottakat képviselje a büntetőügyben.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban pénzbírságot szabott ki az önkormányzatra az uniós támogatás törvénysértő kezelése miatt. Már akkor megállapították, hogy a polgármester 61,7 millió forintot osztott szét szabálytalanul projektmenedzseri tevékenység címén. A pénzből a városházi alkalmazottak mellett az akkori jegyző is részesült, aki a többieknél jóval nagyobb, 5,5 milliós megbízási szerződést írt alá a polgármesterrel.

A pénzosztás miatt a korábbi jegyzőt és a polgármestert másfél évvel ezelőtt meggyanúsították. Polt Péter legfőbb ügyész 2022 novemberében egy parlamenti kérdésre árulta el, hogy – az akkori állapot szerint – két személy ellen zajlik eljárás jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség miatt.

A 2018-ban elnyert támogatás szabálytalanságainak feltárására az elmúlt években komoly energiát fordítottak a hatóságok. Az uniós pénzügyi csalásokkal foglalkozó OLAF a helyszínre küldött ki ellenőröket, akik a polgármesteri hivatalban és a polgármester lakásán is kutakodtak a pályázati dokumentumok után. 2020 tavaszán pedig – szintén a Veszprém megyei NAV-központban – tartottak kéthetes kihallgatás-sorozatot, ahol az önkormányzat jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőivel próbálták tisztázni a döntési felelősség kérdését.

Az önkormányzatnak azonban nem csak a pénzügyek menedzselésével volt problémája: nem sikerült megszervezni a beruházás lebonyolítását sem, és ezért évekig állt az építkezés. Végül, hogy elkerüljék teljes csődöt jelentő pénzvisszafizetést, a képviselő-testület 2022 végén úgy döntött, hogy átadják a kivitelezési feladatokat a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek, amely a körzet országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor által irányított területfejlesztési minisztérium alá tartozik. A cég tavaly év végén fejezte be a munkálatokat.

A kihallgatások után kialakult helyzetről emailben kérdeztük Krisztin N. László polgármestert, de nem válaszolt a megkeresésre. Krisztin a Facebook-oldala szerint azonban február elején épp a frissen átadott Tátikában tartott polgármesteri fogadóórát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik