Belföld csatatér '22 - egyéb harcmezők

Van-e titkuk azoknak a falvaknak, ahol az ellenzék nyert?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Akadnak olyan falvak, ahol botrányok hajtották az ellenzék malmára a vizet, máshol a település elhelyezkedése vagy épp vezetője miatt húzhatták a szavazók az ikszet az ellenzékre. Végignéztük, hogy az ellenzék dominálta községekben milyen szavazatarányok születtek, és persze a miértekre is próbáltunk választ találni.

Sokan sokféleképp elmondták az ellenzéki táborban az április 3-i, kijózanító választási pofon óta, amit minden elvesztett választáskor elmondanak: „le kell menni vidékre, meg kell ismerni a falusi emberek gondjait, és azokra kell válaszokat adni”. Pedig az ellenzék most is lejutott a kampányban vidékre, mégsem tudta ellensúlyozni a kormánypártok fölényét. A Választási földrajz Facebook-oldal térképe alapján azonban érdekes zárványok rajzolódnak ki a narancstengerben, ezek azt jelzik:

az ellenzék igenis képes volt megnyerni kisebb falvakat is.

A térképen látható, hol tudott nyerni az ellenzék (kék területek), illetve hol lett rendkívül szoros az eredmény (fehér területek), magyarán hol sikerült eltérni a trendektől. Az tény, vidéken csak szigetszerűen jelentek meg fehér vagy kék foltok. Ezeknek a térségeknek az eredményeit néztük meg.

Zala megye

A Nyugat-Dunántúl masszívan fideszes tengeréből csak Zalában tudott kilógni pár falu. A zalaegerszegi országos egyéni választókerületben két pöttöm község, Hernyék és Felsőszenterzsébet lépett ki a sorból. A 90 lakosú Hernyéken az ellenzéki (DK-s) Csidei Irén 24, a fideszes Vigh László 15 szavazatot szerzett, míg a mindössze 16 fős Felsőszenterzsébetet Csidei 6 szavazattal nyerte meg Vigh 5 voksa ellenében (itt a Mi Hazánkból Kiss Ferenc ért még el 2 szavazatot). Érdekes eredmények, hiszen egyik település sincs valamely nagyobb város agglomerációja mellett, a környező falvak is masszívan fideszesek.

Négy évvel ezelőtti Csatatér-körzetünkben, a nagykanizsaiban már van magyarázat arra, hogy Bázakerettye ellenzéki lett, hisz a zalai olajtermelés központja volt sokáig, egykori ipari település. Itt a szintén DK-s Horváth Jácint ellenzéki jelölt győzött, a két szavazókörben összesen 193 szavazatot szerzett, míg a fideszes államtitkár, Cseresnyés Péter 150-et (itt 38 szavazattal Hokker Tibor emelkedett még ki a Mi Hazánkból). Szintén érdekes az 58 lelkes Valkonya, ahol 15:15-ös döntetlent hozott a két nagy tömb jelöltjeinek harca, amihez Hokkernek még öt voks összejött.

Berecz Valter / 24.hu Horváth Jácint

Somogy megye

A megyében egyetlen várost sikerült megcsípni az ellenzéknek, Ander Balázs a barcsi körzethez tartozó Nagyatádon nyert Szászfalvi László ellen, ám a térség összes falujában a fideszes politikus volt sikeresebb. A marcali körzetben a Balaton-parton akadt egy-két szoros körzet: Steinmetz Ádám Balatonkeresztúron megverte a fideszes Móring József Attilát (a két szavazókör eredményeit egyesítve 437:428-ra, 52 Mi Hazánk-voks mellett), de Balatonberényben is épphogy győzött Móring, 303:291-re. A siófoki választókerületben is akadt nagy számban a Fidesz ellen szavazó falu, bár Balatonvilágoson például nem sikerült Witzmann Mihály győzelmét megakadályozni, 382:375 szavazatarányban verte az ellenzéki Potocskáné Kőrösi Anitát. A szoros eredményben szerepet játszhat, hogy NER-közeli vállalkozók kezébe került a Club Aliga, és benne van a pakliban, hogy a világosiak és az itt üdülők többé nem mehetnek be a lezárt részre strandolni, hadakozás van a beruházó és a helyiek meg a nyaralósok közt.

Kapcsolódó
Monstrum lakóparkok és nádpusztítás sem szegte kedvét a balatoni Fidesz-szavazóknak
Megalomán építkezések, természetkárosítások borzolták az elmúlt években a balatoni kedélyeket, a fideszes képviselők azonban simán nyertek a tópartokon.

Baranya megye

A déli végeken, Baranyában a megyeszékhely, Pécs már jó ideje stabil ellenzéki fellegvár, és ez kihat az agglomerációra is. Például a Pécshez közeli, de a szigetvári körzethez tartozó, 2329 fős Pellérden, ahol a fideszes Nagy Csaba 572 voksot, a DK-s Szarkándi Lajosné 555 szavazatot kapott, de a Mi Hazánk színeiben induló Ács Józsefre is leszavaztak 107-en. Szintén a szigetvári körzetben, de messzebb Pécstől keletkezett egy ellenzéki sziget a fideszes tengerben: a kicsiny, 123 fős Nagycsányon Szarkándiné 35:32 arányban megverte fideszes ellenfelét.

Vissza Pécsre: a Mecsek túloldalán, a turisztikailag kiemelt Orfűn éppenhogy nyerni tudott a kábelhúzógató fideszes Hoppál Péter a DK-s Szakács Lászlóval szemben, 269:260 arányban hozta a körzetet, de a sok kis párt kis jelöltjére is leszavaztak 83-an. Szintén a pécsi agglomerációhoz sorolható Keszü is, ahol még a polgármester sem értette a történteket: az ellenzéki Mellár Tamás 356 szavazattal megverte a fideszes Kővári Jánost, aki 331 voksot gereblyézett össze, de nem elenyésző a kis pártokra leadott 119 szavazat sem. Mellár egyébként megőrizte a mandátumát. Cserkúton pedig Szakács 157 voksára Hoppál héttel kevesebbet tudott csak rákontrázni, és a kis jelöltekre is ment sok, 72 szavazat.

A mohácsi körzetben, Pécstől relatíve messze, északon, egy tömbben sorakozik három elég ellenzéki falu: a fürdőjéről is ismert Bikal, Egyházaskozár és Szárász. Mind a három település az ellenzékért kiáltott április 3-án. Bikalon a jobbikos Schwarz-Kiefer Patrik 189:156 szavazatarányban behúzta a községet a fideszes Hargitai János előtt. A 44 fős Szárászon is Schwarz-Kiefer nyert 12:6 arányban (a kis pártoknak is összejött 6 szavazat), míg Egyházaskozáron Hargitai múlta felül ellenfelét, de mindössze négy szavazattal, 156:152 arányban (ha itt is belevesszük a kispártokra leadott 57 voksot, elmondható, nem a Fidesznek állt a falu).

Varga György / MTI Szavazók a pécsi Istenkúti Közösségi Házban kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.

Fejér megye

Amint arról írtunk (sőt videót is forgattunk), Dunaújvárosban győzött az ellenzék, de ez kevés volt ahhoz, hogy a jobbikos Kálló Gergely megtartsa a mandátumát.

A Fejér megyei 2-es, Székesfehérvár központú választókerületben Bakonykúti festői kis faluja tűnik elégedetlennek a Fidesz politikájával: a jobbikos Fazakas Attila 46:37 arányban hozta el a községet a fideszes Törő Gáborral szemben. Rácalmás ugyan város, sőt Dunaújváros elővárosa, de azért megemlítjük: négy szavazókörének összeadott szavazatai alapján a körzet eddigi képviselője, Kálló Gergely csak hajszálnyival kapott ki a fideszes Mészáros Lajostól. Mészáros 1263, Kálló 1222 szavazatot szerzett.

Veszprém megye

Rejtély, vajon a városról a Balaton-felvidék idilljébe költözők tették-e ezt, mindenesetre itt-ott balatoni falvak a Fidesz ellen hangolták magukat. A balatonfüredi körzetben például a cseppnyi Óbudavár (ahol riportot is készítettünk a 2019-es EP-választáson), ahol már négy éve is több voksot kaptak az ellenzéki jelöltek, mint a fideszes Kontrát Károly. Az ellenzék tovább növelte támogatottságát 2022-ben: jelöltjük, a DK-s Benedek Szilveszter 18, Kontrát 15 voksot kapott, a viccpárti, digitalizációpárti és szélsőjobbos jelöltek együtt nyolcat. A körzetben a füredi agglomeráció részének tekinthető Balatonszőlősért is megszenvedett a fideszes államtitkár, itt 160:154-re tudta csak megverni Benedeket (és a Mi Hazánk jelöltje, Kovács Attila is behúzott 60 voksot).

Érdekes csatát hozott a tapolcai Csatatér-körzetünk is, ahol a jobbikos-ellenzéki Rig Lajos (aki veresége miatt vissza is vonul a politizálástól), valamint a fideszes kormánybiztos, Navracsics Tibor csapott össze. A két legnagyobb városban kiegyenlített csata zajlott, de azért a balos Ajkát és a jobbos Tapolcát is behúzta Rig. Ellenben a kisebb településeken tapintható volt Navracsics fölénye, pár kivétellel. A Balaton-parton a botrányok terhelte Badacsonytomaj kisvárosát húzta be Rig, a három szavazókör összesített eredményei szerint 592:566 arányban nyert (miközben a helyben beágyazott, LMP-ből kilépett és függetlenként elinduló Takács Lajos is szerzett 57 voksot). Rig három falut is megnyert: a partmenti, hulladéklerakós balhé miatt a hírekbe került Balatonrendest 48:46 arányban, az elit játszóterévé vált Szent György-hegy egyik települését, Hegymagast (89:66), valamint a bazaltbányájáról ismert Uzsát (113:77).

Marjai János / 24.hu

Komárom-Esztergom megye

Bár az önkormányzati választáson még hozott megyeszékhelyen is veszített, az esztergomi körzetben egy várost és egy falut is elvitt az ellenzék. A jobbikos Nunkovics Tibor a balos iparvárosként ismert Dorogon 10-ből 9 szavazókörben nyert, ahogy a több mint 2600 lakosú Sárisáp községben is győzött három szavazókör összesített eredménye alapján 648:584-re.

A tatabányai választókerületben Szárliget két választókörében összesen 630 szavazatot kapott a fideszes Bencsik János, míg 610-et a DK-s Konczer Erik, no meg 92-t a Mi Hazánktól Boda Bánk, 62-t pedig a kétfarkús Börzsei Dávid.

Csongrád-Csanád megye

Kakukktojás a listánkban a déli megye, ahol az ellenzék ugyan szokás szerint jól szerepelt a városokban, vitte Szegedet, Hódmezővásárhelyen pedig fej fej mellett áll cikkünk írásakor Márki-Zay Péter és Lázár János, ellenben a megye falvai stabilan a Fideszt hozták helyzetbe. Akadt azért kivétel: Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, egyben Ásotthalom polgármestere simán vitte a két nagy tömb előtt a saját faluját. Az öt szavazókör összesített eredménye alapján Toroczkai 828 szavazattal utasította maga mögé a fideszes Mihálffy Bélát, aki 687 voksot kapott, míg a momentumos Mihálik Edvin mindössze 341-et. Az öt körből négyet Toroczkai vitt, egyet Mihálffy. A faluban nyilvánvalóan Toroczkai polgármesteri munkája és az országos politikában betöltött kiemelt szerepe bírt felhajtó erővel.

Békés megye

Ugyan községet a megyében nem nyert az ellenzék, érdemes pár mondat erejéig megemlékeznünk arról, hogy Simonka György egykori körzetében (amit szintén követtünk a Csatatér-sorozatban) egy fontos várost, Mezőhegyest megnyerte a hatpárti összefogás. A jelölt, Szabó Ervin a város hat szavazóköréből négyet elvitt, pedig a ménesbirtok miatt ez Lázár Jánosnak is terepe.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A törökszentmiklósi választókörzetben, tehát a másik fideszes korrupciós ügy (Boldog Istváné) kerületében is született egy meglepetés, nem is akárhol: Kétpón, ahol egykor Boldog volt a polgármester. A falu azzal került be a hírekbe, hogy Boldogot hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel vádolták meg. Miután 2019-ben a 800 fős falu leváltotta a Boldoghoz lojális addigi polgármestert, most az országgyűlési választáson is jelezte, hogy megelégelte a dolgok eddigi menetét. Ugyanis az ellenzéki jelölt, Csányi Tamás 175 szavazattal nyerni tudott a fideszes Herczeg Zsolt ellenében (166 voks). Ildomos megemlíteni, hogy a könnyűiparáról híres Martfű városát is vitte Csányi, itt a hatból öt szavazókört ő nyert.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az ország egyik legfideszesebb megyéjében, annak is a vásárosnaményi választókörzetében Tilki Attila majdnem 70 százalékot szerzett a kormánypártoknak. Azonban egy szálka maradt: Záhonyt magabiztosan vitte a DK-s Sápi Mónika, mind a négy szavazókör az övé lett. A falvak azonban nem követték a határváros példáját.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Magyarország egyik legnagyobb és legsokszínűbb megyéje megmutatta ez utóbbi tulajdonságát. Amellett, hogy Miskolc szokás szerint nagyon szoros küzdelemben kelt el (mindkét körzetét vitték a kormánypártok), több kisebb-nagyobb település szavazott az ellenzék mellett. Az ózdi választókerületben a Putnok melletti, 233 fős Dubicsányban 69:63 arányban nyert az MSZP-s Kiss Sándor a fideszes Riz Gáborral szemben, és fontos megjegyezni, hogy a Mi Hazánk és a kétfarkúak jelöltje, valamint egy független induló együtt 36 voksot kaptak, ami nem kevés. A gömöri kis falu, Zubogy ugyan Rizt hozta ki győztesnek, de a 97:94-es szavazatarány jelzi, szoros meccs volt. (Annyira, hogy a listás szavazatokat tekintve az ellenzék szerepelt jobban: 122:116 volt a szavazatarány.) Itt is sokat számítottak egyébként a kisebb jelöltek, csak a függetlenként induló Vilcsek Ernő (a közeli Jákfalva nem épp oltásbarát polgármestere) elvitt 60 szavazatot, a többiek pedig még 20-at.

A szomszédos, kazincbarcikai körzetben is megmutatta magát az ellenzék. A körzet székhelyén, a baloldal régi fellegvárában 25-ből csak 4 szavazókörben tudott nyerni a fideszes Demeter Zoltán, a többi az ellenzéki Üveges Gáboré lett, aki két falut is tudott hozni. A Kazincbarcika melletti Sajóivánkán magabiztosan, 171:121-re nyert (56 kispárti szavazat mellett), a szlovák határhoz közeli, mindössze 22 fős Tornabarakonyban pedig ikszre mentette a meccset: 7-7 szavazatot kapott ő is, Demeter is. Érdekesség, hogy Üveges, Hernádszentandrás polgármestere viszont nem tudta megnyerni a saját faluját, ahol 94:73 szavazataránnyal kikapott Demetertől. Mivel 2019-ben például 61,3 százalékos támogatottsággal lett polgármester, az is lehet, hogy a helyiek nem akarták elengedni az országos politikába. Végül emlékezzünk meg Gagyapátiról, ahol szintén fej fej mellett végzett a két jelölt: 10 voks ment Demeterre, 8 Üvegesre (és még egy Gődény György Normális Pártjára), a listán viszont 9:9-re végzett a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt.

A sátoraljaújhelyi körzetben csak egy falu volt, ami az ellenzék felé billent, a 31 fős Simán a Rokker Zsolttiként is ismert Erdei Sándor Zsoltot 12-en, a körzetet 1998 óta képviselő fideszes Hörcsik Richárdot 10-en támogatták.

A tiszaújvárosi körzet se lett szoros, hiába követtük a fideszes Koncz Zsófia és az ellenzéki Jézsó Gábor harcát. Az MSZP-s politikus a körzet székhelyén és környékén tudta igazán megvetni a lábát. A vegyipara miatt fontos Tiszaújvárosban a 17 szavazókörben csak egyben nyert Koncz, míg a környező falvak is az ellenzék felé hajlottak. Így Sajóörösön Jézsó 468:396-ra, fölényesen verte ellenfelét, ahogy a 2100 főnél is népesebb Sajószögeden is kényelmes volt az előnye, itt 658 voksot szerzett Koncz 551-e ellenében.

Farkas Norbert / 24.hu Jézsó Gábor

Heves megye

A megyében csakis a gyöngyösi körzetben örülhetett az ellenzék. A jobbikos Dudás Róbert a bédekkerek ékkövén, Parádsasváron tudott nyerni 140:103 arányban a kormánypárti Horváth László ellen. Feljebb, a jobbikosnak is mondható Mátraballán 234:209-re nyerte kettejük meccsét Dudás, Horváth pedig a Gyöngyöshöz közeli Pálosvörösmarton vett elégtételt, de az annyira szoros lett, hogy érdemes megemlítenünk: 182 voksot kapott a fideszes, 174-et az ellenzéki jelölt (48-at pedig a kispártok jelöltjei, szóval összességében többen szavaztak a Fidesz ellen).

Nógrád megye

A megye két körzete hagyományosan kétfelé húz: a városiasabb keleti rész inkább baloldalibb (bár ezúttal Salgótarjánban is csaknem ezerrel többen szavaztak a Fideszre, mint az ellenzéki összefogásra), míg a nyugati, falusiasabb térség inkább a kormánypártok terepe. Ennek megfelelően Nógrád egyetlen ellenzéki falva a tarjáni körzetben található Felsőtold, ahol nyerni tudott a DK-s Godó Beatrix a fideszes Becsó Zsolt ellenében 42:38-ra.

Pest megye

A Szél Bernadett, illetve Bősz Anett nevéhez köthető ellenzéki győzelem nem számít meglepetésnek a Budapesttel egybe épült városokban, Budaörsön és Diósdon, azzal együtt sem, hogy a megye mind a 12 választókerületét a Fidesz nyerte meg. Szél ugyanakkor hozni tudta a nagyközségek közül Nagykovácsit, a négyezer lakosú Telkit, a kisebb települések közül Remeteszőlőst (ahol 310:276 arányban múlta felül Menczer Tamás külügyi államtitkárt), valamint 14 szavazatnyi különbséggel Pilisjászfalut, de végül ez is kevésnek bizonyult a mandátumszerzéshez.

Meglepetésnek inkább csak Tésa számít, a közvetlenül a szlovák határ mentén elhelyezkedő faluban az ellenzék által támogatott Inotay Gergely váci alpolgármester 26 szavazatot szerzett, míg Rétvári Bence KDNP-s államtitkár 25-öt. Igaz, a kormánypártok listája már vonzóbbnak bizonyult, a listás választást a Fidesz-KDNP nyerte 27 vokssal a településen, míg a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd összefogásra 23-an szavaztak (a Mi Hazánkra mindkét esetben négyen).

Summa summarum

Összességében elmondható, nagyon változatos, hogy milyen kisebb településeken sikerült nyernie vagy a meccset szorossá tennie az ellenzéknek. Olykor elég lehet egy karizmatikus, nem Fidesz-párti polgármester is, nagyobbacska falvaknál olykor az számít, mennyire vannak közel egy jelentősebb városhoz, ipari térséghez. Érdekes trend az is, hogy számos, a kormánypártokhoz köthető botrányt átélő falu szavazott bizalmat az ellenzéknek, így történt a nyugati Balatonvilágoson (Club Aliga) és a keleti Kétpón is (Boldog-ügy). Átfogó recept tehát nincs, de ezek a falvak jelzik, hogy bizonyos esetekben nem fideszes jelölteknek is lehet esélyük vidéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik