Belföld

Badacsonyi polgármester: Hosszú ideje ássák a síromat

Önfeloszlatási kezdeményezéssel ért véget szerdán a nyolc hónapos veszélyhelyzet után megtartott első képviselő-testületi ülés Badacsonytomajon. Krisztin N. László polgármester értékelése szerint az indítvány ellene irányul: szerinte már régóta próbálják megásni a sírját.

A Balaton-parti település önkormányzatában a monstre, hatórás ülés vége felé kezdtek felizzani a testületen belüli ellentétek. A napirend végén került sorra az a telekügy, amelyről a 24.hu számolt be először. Krisztin szorgalmazására 2017-ben az önkormányzat értékesített egy 4200 négyzetméteres területet a város központjában. A vevő a két évvel később alpolgármesternek kinevezett Hartai Béla volt, aki vállalta, hogy turisztikai fejlesztésbe kezd az ingatlanon. Ebből azonban nem lett semmi: feldarabolta és eladta a telket, később pedig azt állította, hogy átvágták őt, mert a területre eleve nem lehetett felépíteni a terveiben szereplő létesítményeket. Az eladáskor ugyanakkor kikötötték, hogy ha nem valósul meg a beruházás, Hartainak 20 millió forintos kötbért kell fizetnie.

A szerdai ülésen vita alakult ki arról, hogy az alpolgármesternek be kell-e fizetnie a 20 milliót az önkormányzat kasszájába, vagy kisebb összeget állapítsanak meg. Az ügyvéd bevonásával zajló vitában felmerült az is, hogy az önkormányzat kimerítené a hűtlen kezelés tényállását, ha eltérne a szerződésben szereplő kötbértől. Döntés nem született, ám Hartai egy ponton bejelentette: kezdeményezi, hogy a testület szavazzon arról, feloszlatja-e magát. Indoklása szerint az önkormányzatban „olyan kifizetések, szerződéskötések történtek, amelyek árnyékot vetettek a testületre”, és ez csak a feloszlatással oldható meg. Hartai azt is kijelentette, hogy a telekügy miatt romlott meg a polgármester és a testület együttműködése, Krisztin ugyanis egy képviselőn keresztül üzenget neki úgy, hogy az üzeneteknek ne legyen írásos nyoma.

Szerinte az elmúlt hónapokban a polgármester volt a döntéshozó, ezért a jogkövetkezményeket is neki kell viselni.

Nem lepődök meg, tudom, hogy hosszú ideje ássák a síromat

– reagált a kezdeményezésre a polgármester, aki július 8-ára tűzte ki a rendkívüli ülést, ahol áttekinthetik a pandémia alatt meghozott döntéseket, és szavazhatnak az önfeloszlatási kezdeményezésről.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban a NAV és az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF is helyszíni vizsgálatot tartott a badacsonytomaji városházán a többmilliárdos uniós támogatás szabálytalan szerződései miatt. Hartai a „kifizetésekkel” arra utalt, hogy Krisztin több önkormányzati dolgozónak adott a pályázati pénzből milliós összegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik