Kultúra

Alföldi Róbert: Nálunk tizenkét éve vagy százötven éve senki semmiben nem tévedett. Mindenről valaki más tehet

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Düh nincs bennem. Az utolsó választáskor, mikor a miniszterelnök beszélni kezdett, kikapcsoltam a televíziót. És magamban is kikapcsoltam. Nekem, azt hiszem, mostanra fogyott el az erőm és a hitem, és baromira elfogyott a lelkesedésem is. Addig pofáztam és addig figyeltem, míg lemerült a közéleti akkumulátorom. De nem akarom, hogy ilyen sötét hangulatú legyen ez az interjú, mert azért történnek jó dolgok is

– mondta Alföldi Róbert a Telexnek adott interjúban, amikor a hazájához fűződő jelenlegi viszonyáról kérdezték. Arról is beszélt, hogy a miniszterelnöknek igaza volt, választási sikere a Holdról is látszott, ahogyan a csalódottság is. Szerinte lehet hivatkozni átrajzolt választási körzetekre és a többire, de a kormányzópárt 12 év után rekordmennyiségű szavazatot kapott.

A vidék-város viszonylatra vonatkozó kérdésre adott válaszában volt szó arról is, hogy véleménye szerint karrierjének fontos összetevője a „kvázi” paraszti vér, azaz, hogy vidéken nőtt fel: hogy mit gondol a munkához való hozzáállásról vagy a tisztességről, azt nagyban meghatározzák a falusi gyökerei.

A vidéki gyökerekről beszélve annyiban visszatér a politikához, hogy kifejezze nemértését a vidék fideszes elkötelezettsége miatt:

Ami számomra inkább érthetetlen most, az az, hogy a vidéki Magyarországon a Fidesz-szavazó és a nem Fidesz-szavazó is egyformán nehezen jut rendes szakorvosi ellátáshoz, mindkettőnek vinnie kell magával olykor a gyógyszereit a kórházba. Mindenkinek szembe kell néznie az élelmiszerárakkal, és nagyon sok embert érint a nagyon mély szegénység. Ez nem politika, hanem az életük, a szavazásnál ez mégsem esik latba. Itthon negyvenszázalékos az élelmiszer-infláció, és sehol máshol Európában nem volt benzinhiány, csak nálunk. És ha már itt tartunk: mibe kerülne a vezetésnek egyszer azt mondania, hogy tévedtünk?

Mint mondja:

Nálunk tizenkét éve vagy százötven éve senki semmiben nem tévedett. Minket mindig valaki bántott, áldozatok voltunk, mindenről valaki más tehet.

A színész, rendező beszél még idei rendezéseiről, karácsonyhoz fűződő viszonyáról, s a Nádas Péterre vonatkozó kérdésnél még a természethez fűződő kapcsolatáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik