Belföld

Kettős gazdálkodás nyomait kutatja az ÁSZ Márki-Zay Péter mozgalmánál

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A 2022-es kampánypénzek ellenőrzéséről szóló jelentés nem tud elkészülni határidőre, mert nehezítő körülmények merültek fel – állítja az Állami Számvevőszék elnöke.

A kampányra fordított összegeknél a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) egy külföldi gazdasági társaságot is megbízott olyan feladatokkal, amelyeket itthon is megrendelt, így a teljesítési igazolások hitelességénél felmerül a kettős gazdálkodás – írja a Magyar Nemzet az Állami Számvevőszék elnökét idézve.

Windisch László az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szólalt fel, ahol a 2022-es országgyűlési választáson felhasznált kampánypénzek vizsgálata is napirenden volt.

A vonatkozó jogszabályok szerint az ÁSZ a pártok kampányköltéseit vizsgálja, de a törvény arra is lehetőséget ad, hogy nem politikai párt gazdálkodásának hitelességét is vizsgálja, ha annak érintettsége is felmerül a finanszírozásban.

Windisch László felidézte: Márki-Zay Péter maga nyilatkozott arról, hogy az MMM is támogatta az ellenzéki pártok kampányát, jóllehet, a pártelnökök korábban is és az ÁSZ megkeresésére is ellentmondásosan nyilatkoztak erről.

Az ÁSZ elnöke még március közepén tájékoztatta Bánki Eriket, a gazdasági bizottság fideszes elnökét, hogy vizsgálatot indított az ellenzék külföldi kampányfinanszírozásának ügyében. Akkor akkor úgy fogalmazott:

igen erős a gyanú arra, hogy valóban tiltott pártfinanszírozás történt, és megsértették a választási kampányra vonatkozó törvényeket a baloldali ellenzéki pártok.

Windisch a kampánypénzek ellenőrzésének állásáról tartott előadásában elmondta, az ellenőrzés során olyan körülményekre derült fény, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak, ezért az április 8-i határidőre az ÁSZ jelentése nem lesz kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik