Belföld

„Senki nem mérgez senkit semmivel se” – így választ egy kicsi falu

Választások alkalmával szinte mindig a nagyvárosokra figyelünk, mi viszont most egy kicsi, 60 lakosú faluban jártunk, ahol korántsem volt egyértelmű, a kormánypárt dominál-e. Migránsozás nélkül viszont nem maradtunk.

Akárha egy alpesi hágón ereszkedne le az ember, amint elhagyja a szorgos kis Veszprém megyei községet, Mencshelyet. Giccsbe hajló bukolikus idill ez, bodros felhők iszkolnak a napkorong elől, tarka tehenek legelnek valahol lenn, a Nivegy-völgyben, az út megdöbbentően sima és kátyúmentes, a távolban babakék színben pompázik a Balaton.

A burgenlandi-előalpoki élményt fokozza, amikor beér az ember Óbudavárra, amely egyutcás, roppant takaros, felújított parasztházakkal tarkított falucska. 

Itt a környéket kukkerrel pásztázva sem talál az ember az EP-választásokra készülő választópolgárt, nem áll sor az egyetlen szavazókör, a Szent Márton Ház előtt, csak a szélfútta ördögszekér hiányzik a képből. A házon belül egy tökéletesen reprezentatív választási bizottság fogad: mindenféle korú és nemű helyiek kedélyes csapata ül az asztalsor mögött, Némethy Kornélia Éva, a helyi választási bizottság elnöke vezényletével.

Fotó: Heim Alexandra

Politikailag tudatos falu

Megtudjuk, különleges ez a falu a Nivegy-völgy mélyén, politikailag rendkívül aktív a lakosság, tavaly is 90 százalék fölé saccolták a részvételt (kicsivel 87 százalék alatt volt valójában). Ottjártunkkor, délután 2 óra felé a választásra jogosult 43 emberből 20 már leszavazott, szóval az országos átlag feletti, majdnem 50 százalékos volt a részvétel. „Én 26 éve élek itt, minden választáson itt szoktam lenni, semmi problémánk eddig nem volt” – tudjuk meg a szavazóköri elnöktől. Mint mondja:

Tulajdonképpen értelmes, okos emberekkel vagyunk körülvéve, itt mindenki tudja a dolgát.

Óbudavár? Miért nem a III. kerületben szavaznak?

A község az óbudai káptalan birtoka volt a középkorban, innen ered a Veszprém megyei falu neve.

Ezt a választ arra a kérdésre kapjuk meglepő módon, hogy volt-e kampány a faluban, ahol politikus nem járt a választás miatt. Kontrát Károly, a térség fideszes képviselője viszont szerintük olykor megjelenik erre és segít a falunak. Óbudavárat is érinti az EP-választás, az unió csápjai ide is elnyúlnak. Persze miben másban, mint EU-s páláyzatokban: nemrég avatták fel az Irtás-dűlő nevű külterület leaszfaltozott gerincútját, ami brüsszelita összegekből készült el.

Fotó: Heim Alexandra

„Senki nem mérgez senkit semmivel se” – tudjuk meg a béketűrő faluban, ahol a politikai viták se mérgezőek, a közösség összetart. Némethyné hozzáteszi, „a mai világban már mindenkinél ott a tévé, jár az újság, szóval informált és értelmes emberek laknak itt”. Egy másik, nevét nem vállaló fideszes delegálttól megtudjuk, hogy folyton jönnek a telefonok, amit egy ideig nem értünk, majd némi habogás után rájövünk, hogy a fideszes és ellenzéki kampányhívásokról beszél. (Plakátot egyébként csak pár faluval arrébb, Dörgicsén láttunk, a DK poszterezett itt, illetve az óbudavári megállóban megtaláltuk a jobbikos Kepli Lajos tavalyi kampánymatricáját.)

Verseny lesz itt ősszel

„Lesz verseny, az biztos” – tudjuk meg, amikor rákérdezünk, egyemberes lesz-e a polgármesteri székért vívott küzdelem ősszel. Végh Tamásné Ágnes, a jelenlegi polgármester, aki időközi választáson jutott a székbe, a többség szerint jó munkát végez, de biztos lesz ellenfele (hogy ki, azt nem tudja senki). Óbudavárról a 24.hu egyedüli alkalommal ekkor írt, a független Végh akkor 19, szintén pártonkívüli ellenfele, Pintér László pedig 16 szavazatot kapott. 47-ből 35-en szavaztak ekkor.

A forgalom tehát nem nagy, de este 7-ig itt kell ülniük. Némethyné szerint elvannak, „beszélgetünk a családi dolgokról, kinek mennyit nőtt a gyereke, hogyan viszi a sors előre”. Szerinte jóleső érzés, hogy itt ülhet, személyesebb, otthoniasabb a helyzet ezáltal. „Igyekszünk összeválogatni olyan embereket, akik közt jól érzi magát az ember” – teszi hozzá az elnök. Még megbeszéljük a közlekedési helyzetet, a Balaton közelsége miatt nagy forgalmat és száguldó sofőröket, majd szóba elegyedünk az egyedüli szavazókkal, egy párral.

Fideszes Balaton-felvidék?

Az fideszes oldal, annak nem nyilatkozom.

Ezzel a mondattal kezdünk megismerkedésünkkor, majd hosszas bizonygatás után mindketten megtudunk valamit: én azt, hogy Viczai Attila kormánypártiból lett harcos kormányellenes, ő pedig azt, hogy a 24.hu magára függetlenként tekintő hírportál. Kiderül, hogy a feleségénél akkor szakadt el a cérna, amikor világossá vált, hogy közmunkásként nem lehet szavazóbizottsági tag, tavaly kirakták a testületből. Akkor valami elpattant nála. Innentől már a CSOK is vetítés neki, hiába tekint el 3 gyerek után az állam a visszafizetéstől:

Azt a három gyereket fel is kell nevelni. Nekem elhiheti, 3 gyerekem van.

Fotó: Heim Alexandra

Szerinte a kivándorlás a nagyobb gond, nem a bevándorlás, hisz röhej, hogy az ember még a kiskereskedelemben se tud annyit keresni, hogy ne kelljen már az adott hó 20. napján azon aggódni, lesz-e kenyér az asztalon. A baj, hogy „sokan a köztévét nézik, ATV-je kevés embernek van”, így megy az agymosás. A Balaton-felvidék ráadásul fideszes a fejleszgetések miatt, így Óbudavár is az a Viczai-házaspár szerint.

Egy éve, az országgyűlési választásokon Óbudavár rácáfolt erre: 15 szavazatot kapott a fideszes Kontrát Károly, 14-et a jobbikos Kepli Lajos, 4-et a momentumos Kiss László és egyet Csonnó Jenőné, az egyik kamupárt, a Demokrata Párt jelöltje. Magyarul egy ellenzéki jelölt akár meg is verhette volna helyben a Fidesz-KDNP-t.

A mikrofaluban még egy emberrel sikerült összefutnunk, aki helyi (az itteni katolikus szállás látogatói épp hazafelé indultak, nem jelentkeztek át ide voksolni), egy idős, nevét nem vállaló, szófukar, de kedves nénivel. Ő már alig mozdul ki otthonról, kampányt ő sem érzékelt, szavazni még nem volt, de azt tudja, mi a tét:

hogy fog-e jönni migráns Magyarországra és Óbudavárra.

Kiemelt kép: Heim Alexandra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik