Belföld csatatér '22 - baz 6. evk

Felavat, átad, mosolyog, integet, az ellenzékről tudomást sem vesz – Koncz Zsófia nyomában jártunk

Koncz Zsófia Facebook oldala
Koncz Zsófia Facebook oldala
Sokakkal beszéltünk, akik az édesapja, Koncz Ferenc tragikus balesete nyomán érzelmi okokból szavaznak majd rá. Politikai innováció nem kötődik Koncz Zsófia nevéhez, csak néhány kisebb botrány. Meg az, hogy a térség összes fejlesztését – a falvak határában történő kátyúzástól egy városi közlekedési lámpa beüzemeléséig –  személyes érdemeként tünteti föl, és kampányeseményt szervez rá. Az ellenzékkel viszont nem foglalkozik. Koncz ősfideszes családból származik, ahol bőven jut kecsapos rántott húsra, édesanyja Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél tűnik föl. Portré a Fidesz borsodi képviselőjéről és jelöltjéről, aki Lázárral, Navracsiccsal szemben nem állt szóba lapunkkal. Beszélt viszont róla kérdésünkre Herczeg Zoltán divattervező és Kiss Ádám humorista.

Felavat, átad, megnyit, mosolyog, integet reggeltől estig, a kamera előtt. Mindezt nem csak a jelenlegi kampány kezdete, hanem 2020 augusztusa óta, szinte megállás nélkül.

Azon a nyáron, édesapja halálos motorbalesete után egy hónappal dőlt el, hogy Koncz Zsófia indul Koncz Ferenc megüresedett országgyűlési képviselői székéért a borsodi 6-os egyéni választókerületben. Mint később több fideszes orgánumnak elmondta: egy percig sem gondolkodott, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nyilatkozataiban gyakran utal arra, hogy az apja nyomdokában jár, az ő életművét akarja befejezni.

Ha sikert ér el, azzal nyugtázza, hogy „édesapám büszke lenne rám.”

A baleset időpontjában Koncz Zsófiának évek óta Washigtonban volt állása a magyar nagykövetségen. Hogy pontosan mit csinált ott és mennyi fizetésért, azt nem lehet tudni. „Külpolitikai munkát végeztem”, két kormánylapnak meg egy tévének is elmondta ezt, kiegészítve olyan mondatokkal is, hogy „a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése érdekében.”

Koncznak egyébként a politikusok közt is kiemelkedő képessége, hogy szinte tartalom nélküli, végtelenül triviális szövegeket képes órási bólogatások közt úgy előadni, mintha forradalmi tudományos felismerést jelentene be. „Azt gondolom, a vidéken élő emberek számára a munkahelyek megőrzése nagyon fontos.” „Úgy vélem, egy olyan térségben, mint a szerencsi térség, nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű utakon az emberek gépjárműveikkel eljuthassanak a céljukhoz.”

Sport, kutyák, lovak és motor

Nem verte nagy dobra a Fidesz – a 24.hu vette észre először – hogy az egykori Fidelitas-alelnök 2017-ben, két évvel a nevéhez fűződő adatvédelmi botrány után elhagyta az országot. Többször elmondta már a kormánysajtóban, hogy kint tartózkodott volna a tragédia idején is, de apja a baleset előtt három héttel kérte, jöjjön haza. Nehéz volt elintéznie, mert épp tombolt a járvány, de talált egy szabad járatot, és jött.

A baleset napján vitte volna Koncz Ferenc a lányát a repülőtérre.

Mint az ismerőseik mondják: a sport, a kutyák, a lovak és motor, ezek a szenvedélyek jellemzik Konczékat, Zsófia is sokat beszél erről. Maga is motorozik, az apa pedig bejárta egész Európát motorral. Néhány nappal a baleset előtt, július 4-én még közös rendezvényen volt az apa a lebesbényei polgármesterrel, Lengyelné Bús Zitával; utat adtak át. Július 10-én a polgármester autójának ütközött Koncz a motorjával Bekecs községben; a képviselő a helyszínen meghalt. A polgármester férje akkor azt nyilatkozta a Blikknek, hogy a motoros legalább 80 kilométers sebességgel, vagyis a megengedettnél jóval gyorsabban jött egy kanyarban, így a nő nem láthatta. Azonban a nyomozás később kiderítette, hogy az autó fordult szabálytalanul a körülbelül 50 kilométeres sebességgel haladó motor elé; a szerencsi járásbíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a polgármestert.

Koncz Ferenc hatvanéves volt; bárkit kérdezünk, arról számol be, hogy a halála mindenkit megrendített, még a legádázabb politikai ellenfeleit is. Különben is: Szerencsen és környékén a politikai nézetkülönbségek ellenére jól megférnek egymással az emberek, erről ottjártunkkor magunk is meggyőződtünk. Ráadásul nem ez az első tragédia a család életében: Koncz Ferenc mindössze húsz éves volt, amikor az anyját elvesztette, szintén egy balesetben.

Orbán Viktor személyesen is megemlékezett Konczról. „Drága barátom, Isten veled ”, áll a kormányfő Facebook-oldalára posztolt kép mellett; a fotón a két férfi átkarolja egymást, és – a háttérben az Országházzal – nagy mosollyal néznek a kamerába.

Szigetváry Zsolt / MTI A közlekedési balesetben 2020. július 10-én elhunyt Koncz Ferencre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésén.

Káposzta-estélyi, rántott hús kecsappal

A Koncz családnak Orbánékhoz fűződő jó viszonya közismert. Koncz Ferenc a Fidesz egyik alapítója volt, a párt helyi szervezetét Szerencsen ő hozta létre 1990-ben, és egészen haláláig aktívan politizált. A hvg.hu cikke szerint  maga Orbán Viktor is sokat köszönhet Koncznak. A 2005-ben, a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. működése kapcsán kirobbant korrupciógyanús botrányt a lap következtetése szerint Koncz segíthetett eltussolni. Csak hogy gyorsan felidézzük: Orbán a felesége, Lévai Anikó borászati cégének pályáztatása kapcsán mondta azt, hogy „ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet”, világossá téve, hogy kinek a kezében van a döntés. A hvg.hu szerint a cégnek, amely az ügyletet segítette, Koncz volt az ügyvezetője; ugyanő pedig „az Orbán család állami forrásból történő gazdagodásának” feltárására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottságban is helyet kapott.

Koncz Ferenc 1985-ben vette feleségül Kondás Tünde könyvelőt, aki néhány évre rá közgazdászdiplomát szerzett. Lányuk 1990-ben született, 1996-ban láttak napvilágot az ikrek; Zsófiának két öccse van, Ferenc és Bence. A családban nem volt éles határ a családi élet és a munka, vagyis a közélet közt, Zsófia gyakorlatilag a politikában nőtt el, mindenhová elkísérve apját. „Én abban a tudatban nőttem fel, hogy a politika az egyik legvagányabb dolog” – nyilatkozta később.

Az pedig sosem volt kérdés, hogy a politika üzleti lehetőségeket is rejt.

A család üzletembere elsősorban az anya, Konczné Kondás Tünde, aki a Zemplén-Abaúj Gázszolgáltató Rt.-nél, majd a Tigáznál lett főkönyvelő, és a 2010-es évek második felében erőteljesen bevonódott Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe is.

2018-tól már a Tigáz Zrt. igazgatósági tagja, valamint Mészáros befektetési szupercégének, a Talentis Group Zrt.-nek a vezérigazgatója; az Átlátszó cikke szerint összesen öt Mészáros-cégnél tölt be vezető szerepet.

A Koncz család állítólag összetartó közösség, és ez az apa halála óta még inkább így van. A Hír TV Magánterület című műsorában megismerhették a nézők Konczék ebédlőjét is, megtudhatták, hogy Zsófia kedvenc étele a rántott hús kecsappal, míg egyik öccse, aki már Budapesten él, a húslevesért rajong. És kiderült, hogy a takaros szerencsi családi házban a házvezetőnő, Edit néni már huszonéve szorgoskodik, főz, mos, takarít, s gyakran ő hordta iskolába a gyerekeket a szülők bokros teendői miatt.

Többen mondják, hogy Zsófia nagyon szeretett bulizni, sportolni és táncolni, a Fidelitasban „bálkirálynőként” is emlegették. Kevesen tudják azonban, hogy néhány esemény erejéig divatmodell is volt, mégpedig a szintén szerencsi illetőségű Herczeg Zoltán divattervező koordinálásával. Itt át is adjuk Herczegnek a szót:

„2010-ben Szerencs város felkért, hogy helyben is mutassam be a Budapesten korábban sikert aratott magyar kártyás kollekcióimat. Ugyanabban az évben volt egy nemzetközi élelmiszeripari kiállítás a Hilton Szállóban magas rangú vezetőkkel, államtitkárokkal, miniszterekkel a világ minden tájáról. E rendezvényre Koncz Ferin keresztül jutottam be, szintén a szerencsi brigáddal. Oda azt találtam ki, hogy élelmiszerekből, növényekből, illetve ezek csomagolásaiból készítek ruhákat, testrevalókat, kreációkat, fantáziákat, sőt egy egész tourra csokival testfestettem őket! Még abban az évben Szerencsre is vittem ezekből, így lett például Zsófi a káposzta-estélyi bemutatója kétféleképpen is. A koreográfiát mindig vele együtt dolgoztuk ki, mivel ő néptáncos volt, a csapat is zömmel néptáncosokból állt össze. Külön érdekesség, hogy az öccse, Koncz Bence is fellépett a show-kon. A szerencsi fellépésekért és a budapestiért is mindig tisztes gázsit kaptam, mindig jól kijöttünk Zsófival is, ügyesek és lelkesek, profik voltak; Ferivel, az akkori polgármesterrel is remek kapcsolatom volt. Ez akkor kezdett hidegülni, mikor én is beléptem a politikába civilként, mindig és kizárólag ellenzéki oldalon.”

Egy rosszul sikerült politikai antré

Koncz Zsófia a vagányság mellett mintadiák volt. Abba a szerencsi iskolába járt, ahol korábban apja fizika szakos tanárként dolgozott. Később, 2014-ben az ELTE-n szerzett jogi diplomát, de az aktív politizálásba már sokkal korábban belevágott: 2005-ben egyik alapítója a Fidelitas szerencsi tagozatának, 2009-től az országos választmány ifjúsági ügyekért felelős szervezője, és 2013-ban a Fidelitas alelnökévé választják.

A köz figyelmét először egy balul elsült akcióval, az úgynevezett Provokátorfigyelő létrehozásával irányította magára. Bár egy időben terjedtek arról pletykák a politikához közel álló körökben, hogy az akció Habony Árpád ötlete lett volna, egykori fidelitasos forrásunk – aki kérte, hogy ne közöljük nevét – cáfolja ezt: szerinte az elnökség találta ki. Hogy Böröcz László vagy Koncz fejéből pattant ki az ötlet, arra nem kaptunk választ, de forrásunk szerint a Fidesz elnöksége jóváhagyta az akciót.

Marjai János / MTI Böröcz László és Koncz Zsófia, a Fidelitas országos alelnöke a Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában Budapesten 2015. március 18-án.

Idézzük föl ez eseményeket: a 2015. március 15-i állami rendezvényen a Nemzeti Múzeumnál ellenzéki tüntetők zajongással fejezték ki tiltakozásukat a miniszterelnök beszéde alatt. Ezután közölte a Fidelitas elnöksége, hogy lehetőséget nyit fotóval, névvel és akár egyéb adatokkal a tagszervezet által generált email-címen bejelenteni mindazokat, akik fideszes politikai rendezvényen a nemtetszésüket fejezik ki.

A szervezet egyfajta webes szégyenfalon, a Provokátorfigyelőn akarta az adatokat nyilvánosságra hozni. Koncz Zsófia akkor azt mondta: a tiltakozók „civilnek állították magukat, de valójában szélsőséges, baloldali pártaktivisták voltak”. Szavai szerint „ezek az emberek ordibálásukkal, sőt tettlegességig fajuló agresszivitásukkal több tízezer család békés ünnepét akarták tönkretenni (…)  Ez a viselkedés méltatlan az ünnephez és a magukat normálisnak tartó baloldali pártokhoz is”, fogalmazott. A Fidelitas Facebook-profilt is indított Provokátorfigyelő névvel, ezt azonban később a közösségi oldal törölte.

Az akció nagy felháborodást váltott ki, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is keményen bírálta. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az akció politikailag nemhogy nem jövedelmező, de kifejezetten kínossá kezd válni, forrásunk szerint kaptak rosszalló megjegyzéseket a Fidesz vezetősége részéről. Mindenesetre az e célra létrehozott honlapot törölték, Koncz alelnöki tisztsége pedig rövid időn belül megszűnt.

Nem tudja, mennyi a krumpli kilója

Koncz Zsófia később mindent jóvá tett. Erős kampány volt a 2020-as időközi Borsodban, és a kormánypárt pénzt nem kímélő médiagépezete által alaposan megtámogatott, állhatatos munka meghozta gyümölcsét: a Fidesz-KDNP a térségben eddigi legnagyobb, 50,51 arányú győzelmét köszönheti Koncznak.

De közben történt egy s más, ami miatt a kampánya nem tűnik patyolattisztának.

Mikor a körzetet jártuk, lapunknak több érintett mesélte, hogy fideszes aktivisták ezresekkel, illetve ajándékokkal, többek közt krumplival igyekeztek megszerezni a lakosság szavazatait. A Jobbik napirenden is tartotta ezt a kérdést, a párt lapja szerint laptopokat és krumplit osztogatott Koncz, de a képviselő ezeket tagadta.

Kapcsolódó
„Tisztázzuk: ki a Fidesz-bérenc?"
Vasárnap időközi képviselő-választást tartanak Tiszaújvárosban, ezért az elmúlt hétvégén a helyszínre vonultak a politikai pártok prominensei. Megmutatjuk, hogyan kampányoltak.

Azt azonban nem tudná letagadni, hogy gyerekekkel kampányolt, és emiatt a tiszaújvárosi választási bizottság el is marasztalta Igaz, később fellebbezett, és az Országos Választási Bizottság már azt állapította meg, hogy jogszerű volt kampánydíszletként használni a gyerekeket. Az is érdekes fordulat volt, amikor kiderült, hogy csak a facebookos politikai posztjaira többet költött, mint a kampánykeretként engedélyezett összeg; végül az Állami Számvevőszék nem talált ebben kivetnivalót.

A képviselő egyébként makacsul elzárkózik attól, hogy a kormánysajtón kívül bárki másnak nyilatkozzon. Csatatér-sorozatunkban interjút adott lapunknak Lázár János, Navracsics Tibor, Fürjes Balázs és Erdős Norbert – azaz a kiválasztott hat körzetből négynek a kormánypárti jelöltje, két volt miniszter (egyikük volt uniós biztos) és két hivatalban lévő államtitkár. A hozzájuk mérten még fajsúlyos politikusnak semmiképp nem nevezhető Koncz azonban – a szombathelyi Hende Csabához hasonlóan – nem élt a megszólalás lehetőségével, sőt stábja még azt is visszautasította, hogy írásban válaszoljon a kérdéseinkre.

Még az időközi választási kampányban egy ízben azért sikerült egy kérdést neki feltenni a 24.hu riporterének, éppen egy krumpliosztó kampányrendezvényen kérdezte meg tőle, hogy mennyibe kerül egy kiló krumpli. Koncz nem tudta ezt a kérdést megválaszolni.

Bár az ellenzéki kampány az előválasztás után egy időre „leült”, Koncz folyamatosan ment előre. Gyakran halljuk panaszként a körzetből, hogy aktivistái rendre leszaggatják az MSZP-s Jézsó Gábor plakátjait; egy szerencsi jobbikos, Horváth Ádám lapunknak azt mondta erre: „ilyet a Feri bácsi nem tűrt volna el, ennél ő is korrektebb ember volt”.

Szívesen kérdeztük volna erről is a képviselőt, de semmilyen megkeresésünkre nem reagált.

E sorok írója hónapok óta feszülten követi a fideszes képviselő kampányát, és – legyen ez Koncz javára írva – negatív elemeket eddig nem fedezett fel benne; Koncz nem is foglalkozik azzal, hogy létezik ellenzék. Nagyon úgy tűnik viszont, hogy némi demagógiáért nem megy a szomszédba. Nézzünk egy példát:

Bátorság kell ahhoz, hogy az ember nőként politikával kezdjen el foglalkozni. Visszajutott hozzám, hogy több európai ország politikusa nem értette, hogy a Fidesz miért egy 30 éves nőt indított el ezen a fontos időközi választáson. Ezt nem szeretném kommentálni

– ezeket a mondatokat szinte szóról szóra elmondta a Ripostnak és a Hír TV-nek is, felvetve annak gyanúját, hogy a házi sajtónak is előre begyakorolt szövegpaneleket ismételget. De ez a kisebb gond. Ha gyors tartalmi elemzésnek vetjük alá a politikus mondatait, az állítása bizony azt jelenti, hogy Európában nem is értik, ami Magyarországon természetes: hogy tudniillik egy nő politikai pályára lépjen.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Magyarország abszolút sereghajtó az Európai Unióban e téren; nálunk és Máltán van a legkevesebb női politikus, például az Eurostat mérése szerint. A Fidesz 106 egyéni jelöltje közül pedig mindössze hét nő (az ellenzékből 22). Holmi tények azonban nem zökkentik ki Koncz Zsófiát a lózungok ismételgetéséből.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„Keményen gyúr, nem lazsál, belerakja a melót”

Tavaly februárban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentett néhány politikai bulvárlapot, mivel azt híresztelték, hogy Koncz Zsófiának viszonya van vele; a lapok szerint Koncz miatta vált el férjétől. E hírekből annyi azért igaznak bizonyult, hogy Koncz két év házasság után, nem sokkal apja halálát követően, elvált. Korábbi férjével 2018-ban házasodtak össze, hatalmas „álomlagzi” volt, a helyiek szerint hintókkal járták körbe a várost, kibérelték a partihoz a szerencsi várat, ahol félezer vendéget fogadtak. Koncznak saját elmondása szerint új párja a 29 éves, szintén szerencsi kötődésű Varkoly Ádám borász, aki egy időben szintén tagja volt a Fidelitas helyi szervezetének.

Kiss Ádám humorista is feltűnt azon a Koncz Zsófia által megosztott tavalyi videón, amelyen a szerencsi kosárlabdások a Szerencs Forever nevű rendezvényen játszottak barátságos mérkőzést; a rendezvényt a politikus nyitotta meg. A videóból kiderül, hogy ugyanabba a gimnáziumba jártak, de megkeresésünkre a humorista elmondta, ennél is szorosabb szálak is kötik a Koncz családhoz.

– Zsófi legalább öt évfolyammal alattam járt a gimibe. Apám, Kiss Attila volt a gimnázium igazgatóhelyettese, egyben önkormányzati képviselő a városban, és szoros barátság fűzte Zsófi édesapjához. Abban nőttünk fel, hogy ez a két család aktívan összejár, volt egy csomó közös program, vasárnapi ebédek, beszélgetések, kirándulások. Feri bácsira úgy emlékszem mint eltökélt és szenvedélyes emberre, aki ugyanazzal a habitussal vesz részt a közéletben is, ahogy sportol: keményen gyúr rá, nem lazsál, belerakja a melót.

Zsófinak ugyanez a mentalitása, megy előre, és ha akadályhoz érkezik, nem fordul vissza, hanem megküzd vele.

Később az én családom elköltözött Szerencsről, ma már a budapesti agglomerációban élek, az egykori barátaim sincsenek már ott. Beszűkültek ott a lehetőségek, mind a megélhetés, mind a társasági élet meg a szórakozás terén, talán a 37-es út fogja ezt újra kinyitni, ha elkészül. Ez az út volt Feri bácsi nagy álma, gyakorlatilag ő vájta ki a helyét. Miskolc és Szerencs közt ez az egyetlen kétsávos út van, a nehézkes közlekedés megfojtja a többi infrastruktúrát is, elmaradnak beruházások, pedig ez a térség turisztikailag is, gazdaságilag is hatalmas kincs lehetne, hogy mást ne mondjak, itt a Tokaj-Hegyalja borvidék kapuja. Ezt a munkát már Zsófi fogja befejezni.

A Fidesznek szurkol?

– Nem, Zsófinak. Felőlem akármilyen színekben indulna, mellette állnék. Amikor a tragédia történt, én is azt mondtam, hogy az egyetlen helyes döntés beleállni és folytatni, amit az apja elkezdett. Tudom, hogy milyen ez. Fiatal voltam, amikor meghalt az apám; ez az iszonyú veszteség mozdított arrafelé, hogy belemeneküljek a humorba, amiről ma már tudom, hogy az életem legjobb döntése volt. Zsófit meg arrafelé mozdította, hogy erre a munkára forduljon rá.

Kapcsolódó
„Hiába aranyos a Zsófi, a Fideszt akkor is le kell váltani”
Csatatér-riport Szerencsről, ahol a kormánypárt jelöltje, Koncz Zsófia is él, és ahol mindkét oldal azt üzeni, hogy a másik győzelme esetén elapadnak a beruházásokra szánt források. Ami azért is különös, mert itt a legfontosabb beruházások már évtizedek óta csak szavakban valósulnak meg.

Kiss Ádám emlékei szerint Szerencs családias, meghitt hangulatú kisváros, amit nem osztanak meg végzetesen a pártpolitikai csatározások; az utcán köszönnek az emberek egymásnak. Előfordulnak ellentétek és befeszülések, de aztán a felek beállnak a boltban a sorba egymás mögé, vagy beülnek az orvosi váróba, vagy közösen vesznek részt egy szülői értekezleten, tehát a hétköznapi emberi kapcsolatok megmaradnak.

Koncz Zsófia vagyonnyilatkozata szerint egy jelentősebbnek mondható vagyontárgya van: a XI. kerületben birtokol egy 76 négyzetméteres lakóházat, amit 2015-ben vásárolt. Ezen kívül 10 millió forintot tart értékpapírban, és van egy négymilliós banki adóssága. Egy további értékes ingóságot említ a vagyonnyilatkozat, ez pedig egy Suzuki motorkerékpár, ami öröklés útján jutott a birtokába 2020-ban.

A Fideszben láthatóan számolnak vele: 55. a párt országos listáján, de csak tíz olyan politikus előzi meg, aki egyéniben is indul, vagyis a 106 választókerületi jelölt közül a 11. helyre pozícionálták, így a nagy többségükkel szemben akár még akkor is képviselő lehet, ha elveszíti a körzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik