Belföld koronavírus

Müller: Két új vakcinát is engedélyezett az OGYÉI

Az egyik a CanSino, a másik a Covishield.

Az elmúlt napokban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a CanSino és a Covishield vakcinákat – jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

A Reuters hétfőn írta meg egy gyártói közleményre hivatkozva, hogy a magyar hatóság a III. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján engedélyt adott CanSino oltás, a Convidecia márkanévvel illetett készítmény felhasználására, sürgősségi alkalmazásra.

A Covishield az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca oltóanyagának indiai megnevezése, mert ott gyártják, de a vakcina ugyanaz, mint a nyugaton használt változat. Az oltóanyagból a gyártó szerint havi 50 millió adagot állítanak elő.

Kapcsolódó
Ezt lehet tudni a frissen engedélyezett második kínai vakcináról
Ugyan az OGYÉI még nem jelentette be hivatalosan, a kínai gyártó szerint sürgősségi engedélyt kapott itthon a CanSino vakcinája.

Frissítünk!

Az OGYÉI közleményében utóbb azt írta: ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adtak ki a CoviShield vakcinára, amelyre a kanadai gyógyszerészeti hatóság februárban adott ki veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. Az engedély kiadása az AstraZeneca-vakcinával való összehasonlításon alapult, és megállapították, hogy a két termék szükséges mértékben hasonló, így a CoviShield hatásossága és biztonságossága az AstraZeneca-vakcina alapján megállapítható.

 

A kanadai-kínai együttműködésben, a CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett CanSino védőoltás szintén egy vektoralapú vakcina. A készítmény előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez. Az OGYÉI lehetővé tette a vakcina beérkezését, a beérkező mintákat az NNK laboratóriumában vizsgálják. E készítmény dokumentációját az OGYÉI már tavaly decemberben áttekintette, a gyártó cég pedig megküldte a gyógyszerhatóság kérdésire adott válaszait.

 

Az intézet hangsúlyozta: a szóban forgó védőoltások felhasználására is csak az engedélyezési folyamat és a laboratóriumi vizsgálatok lezárultát követően kerülhet sor, amelynek során a szakembereknek meg kell győződniük a vakcinák biztonságosságáról, hatásosságáról és a megfelelő minőségéről.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Magyarországon a lakosság 16 százaléka már megkapta az oltásnak legalább az első adagját, de ennél sokkal magasabb arányra van szükség.

Napról napra nagyobb terhelés nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre és a lakosságra,

emelte ki az országos tiszti főorvos. Elismételte azt is, hogy a brit variáns, amely a megbetegedések legalább 90 százalékát okozza, azon túl, hogy sokkal fertőzőképesebb, mint az előző, úgynevezett vad vírus, súlyosabb tüneteket is okoz.

A helyzet súlyosságát érzékeltetve Müller elmondta, hogy egyes kórházakban mennyi koronavírusos beteget kezelnek:

  • Semmelweis Egyetem: 625 fő
  • Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Kórház: 542 fő
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház: 537 fő
  • Borsod-Abaúj-Megyei Központi Kórház: 510 fő
  • Honvédkórház: 450 fő
  • Fejér Megyei Kórház: 444 fő
  • Petz Aladár Megyei Oktatókórház, Győr: 343 fő.

A intézményben háromszáz alatt van a covidos betegek száma.

A világ négy sarkát is felkutatjuk, hogy legyenek megfelelően hatásos és biztonságos oltások,

jegyezte meg Müller Cecília, hozzátéve: az állam gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező céggel szerződik erre a feladatra.

Azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben mindenki „gondolkodás nélkül” fogadja el a neki felkínált vakcinát.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hazánkban is vizsgálják annak lehetőségét, hogy beoltsák a kismamákat is, erről a szakmai kollégiumok tanácskoznak. A sajtótájékoztatón elismételték azt is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem juthatnak soron kívüli oltáshoz az Auchan dolgozói.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik