Belföld

Két másik fideszes parlamenti képviselő rokonait is megvádolták Simonka büntetőperében

Túlmutat Simonka Györgyön és családján a Simonka-ügy: Kerényi János regionális pártigazgató unokaöccsét és a szintén fideszes országgyűlési képviselő Varga Gábor hozzátartozóit is a vádlottak padjára ültetik.

Simonka György januárban kezdődő büntetőperében a politikus és felesége, illetve unokahúga mellett a Fidesz két másik parlamenti képviselőjének rokonait is a vádlottak padjára ültetik – derítette ki a 24.hu.

Információink szerint Kerényi János országgyűlési képviselő, a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának unokaöccse, Kerényi István negyedrendű vádlottként áll majd a bíróság elé. Ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Ugyanezekért kell majd felelnie Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő apósának, Koncz Gyulának, valamint sógorának, Koncz Ákosnak. Ők az ügy tizenketted-, illetve tizenharmadrendű vádlottjaként állnak a bíróság elé. Koncz Gyula egy ideig előzetes letartóztatásban is volt.

Míg Kerényi dél-alföldi regionális igazgatóként, mondhatni, pártügyekben a főnöke volt Simonkának, a Fejér megyei Varga a békési Simonka padtársa volt az Országgyűlésben az előző ciklusban. Mindhárman tagjai jelenleg is a kormánypárti frakciónak.

Simonka György és 32 társa ellen augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Csütörtökön számoltunk be róla, hogy a vádhatóság a fideszes politikust tartja az uniós és a hazai költségvetés vissza nem térítendő támogatásainak megszerzését célzó bűnszervezet irányítójának, de a felesége és az unokahúga ellen is vádat emeltek, sőt még Simonka 77 éves édesanyja is az ügyészség látókörébe került, noha ő végül nem lett a büntetőügy vádlottja.

A harmadrendű vádlott Simonka György, akire nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a vádhatóság, a sorban csak a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, majd negyedrendű vádlottként rögtön Kerényi István következik. Vele szemben szintén rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség.

A vádhatóság Kerényi Simonkához fűződő viszonyát – a bűnszervezet többi tagjáétól eltérően – úgy írta le, hogy azt nem alá-fölérendeltség, hanem mellérendeltség jellemezte, egyfajta üzlettársi kapcsolat volt köztük.

Fejenként 35 millió forint jogtalan haszon

A soltvadkerti Kerényi István a vád szerint kölcsönökkel biztosított forrást jogellenes beruházásokhoz, továbbá a cégei tulajdonában álló ingatlanokat bocsátott a bűnszervezet rendelkezésére, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy túlárazásukkal vissza nem térítendő támogatásokhoz jussanak. Az ingatlanügyletek hasznán Simonka és Kerényi fele-fele aranyban osztoztak.

Az ingatlanmachinációk közül kiemelkedett egy kiskundorozsmai beruházás, amelynek alkalmával Kerényi István cége ötmillió forintért vásárolt meg egy ingatlant, amit aztán hamis értékbecslés készítése után 99 millió forintért adott tovább a Paprikakert TÉSZ Kft.-nek. Az ügyletre több mint 70 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást hívtak le. Ennek eredményeként Kerényi és Simonka fejenként 35 millió forint haszonra tett szert.

Megkerestük Kerényi Jánost, a Fidesz Bács-Kiskun megyei erős emberét, aki dél-alföldi regionális-pártigazgatóként a Békés megyei Fidesz felett is jelentős befolyással bír. Kérdésünkre elismerte, hogy az unokaöccse az egyik vádlottja a büntetőeljárásnak, amiért – mint mondta – nem fogja megtagadni őt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tőle független ez az ügy. Hosszú bírósági tárgyalásra számít, és az unkaöccse, valamint az ügyvédje szerint is védhető az álláspontja. Kerényi úgy fogalmazott:

Meglátjuk, mi lesz a bíróságon. Ismerve a bírósági viszonyokat, minden megtörténhet és mindennek az ellenkezője is.

Kerényi János családjának üzleti ügyeivel már korábban foglalkozott a sajtó. Kiderült ugyanis, hogy Belize-ben, a Seychelle-szigeteken és Cipruson bejegyzett cégek a tulajdonostársak a fideszes képviselő feleségének és fiának több cégében is. Az Index által nyilvánosságra hozott információkat nem tagadta Kerényi, de mint mondta, fia csupán ügyvezető, nem tulajdonos, ezt pedig semmilyen jogszabály nem tiltja Magyarországon. Egyebekben azt hangsúlyozta: „Nem vagyok offshore-lovag, és a családtagjaim sem azok.”

Strómanok és külföldi cégek beszervezése volt a feladat

Megbízható forrásból származó információink szerint Kerényi János és Varga Gábor rokonsága között is van kapcsolat. Az ügyészség szerint ugyanis Kerényi István vonta be a Simonka György-féle céghálózat működésébe Varga Gábor fideszes képviselő apósát és sógorát, akik személyesen is megismerték a Fidesz politikusát. Koncz Gyulát és Koncz Ákost nagy értékű eszközbeszerzések végrehajtásához kérték fel. Feladatuk volt külföldi cégek beszervezése a túlárazásokhoz szükséges beszerzési láncolatba, valamint e cégek érdekében eljáró strómanok előkerítése. Segítségükkel jelentősen túlárazott módon vásárolt a bűnszervezet külföldről:

  • zöldségcsomagolót,
  • dinnyeválogató gépsort,
  • fűtőkamionokat,
  • takarítógépeket,
  • elektromos targoncákat.

Ezekre mind EU-s forrásokat hívtak le, amelyek jelentős része az ügyészség szerint különböző trükkök segítségével haszonként visszakerült Simonka György szervezetéhez.

A vád szerint Konczék közreműködése nyomán 259 millió forint vagyoni hátrány érte az Európai Uniót, ők maguk viszont „mindössze” 17 millió forintot kerestek a bolton.

Varga Gábor és Simonka György fideszes képviselő beszélget a Parlamentben 2012. október 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megkerestük Varga Gábort is, aki azt mondta:

Nem hiszem, hogy azért nekem bármilyen felelősséget kellene vállalnom, hogy az apósom vagy a sógorom mit csinál. Az egy más dolog, hogy az ember nem kiabál kígyót, békát rájuk, mert mégis a gyermekeim nagyapjáról, illetve nagybátyjáról van szó.

A politikus hangsúlyozta, hogy a rokonait nem ő mutatta be Simonka Györgynek, már korábbról ismerték egymást.

Simonka, Varga, Mengyi és a véletlen

Vannak azért további kapcsolódási pontok is. Varga választókerületében, Cecén, és Simonka körzetében, Pusztaottlakán ugyanazt a három céget hívták meg egy uniós beruházáshoz kapcsolódó tanácsadásra. Mindkét esetben a Public Sector Kft. nyert. Emiatt Hadházy Ákos független képviselő tett feljelentést, amit először elutasítottak, de nemrég mégis elindult az ügyben a nyomozás. A mára végelszámolás alatt álló társaság neve a napokban korrupció miatt négy év letöltendő börtönre ítélt fideszes Mengyi Roland büntetőügyében is szerepelt. Ennek a Fidesz befolyásos háttérembere, Holbok Sándor volt a tulajdonosa, aki korábban Szájer József EP-képviselő kabinetfőnöke volt.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik