Belföld

Kerényi: Nem vagyok offshore-lovag, és a családtagjaim sem azok

Az az érzésem, maguk döglött lovon ülnek - így reagált a fideszes képviselő újságíróknak, mikor a Parlament folyosóján a fia és a felesége múlt héten kirobbant offshore-érdekeltségéről kérdezték.

Belize-ben, a Seychelle-szigeteken és Cipruson bejegyzett cégek a tulajdonostársak Kerényi János fideszes képviselő feleségének és fiának több cégében is – derítette ki pénteken az Index. Kerényi János a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója és országgyűlési képviselője. Az ő körzetébe tartozik többek között Kecskemét is, ahol 2014-ig az a Horváth Zsolt volt a párt egyik parlamenti honatyája, aki saját névvel bukkant fel a Mossack Fonseca panamai offshore-paradicsomból kiszivárgott adatai között.

Kerényi nem tagadta, hogy az offshore hátterű cégek családtagjaihoz kötődnek, de mint mondta, fia ezekben csupán ügyvezető, nem tulajdonos, ezt pedig jelenleg semmilyen jogszabály nem tiltja Magyarországon.

Két magyar tulajdonú cégben vagyok tulajdonos. Mind a kettő itt dolgozik Magyarországon, egy petákot ki nem utalt külföldre, valahogy az az érzésem, hogy döglött lovon ülnek. Teljesen tiszta a vagyonnyilatkozatom. Nyitott könyv az életem, nézze meg az adóbevallásomat, elég sok adót befizettem már.

Kerényi szerint

különbséget kell tenni azok között a cégek között, ahol van esetleg anonim offshore-háttér, de itt adóznak, itt foglalkoztatnak alkalmazottat. Gyakorlatilag hozzájárulnak a magyar költségvetéshez. És tegyünk különbséget aközött, ami arra jön létre, hogy ott esetleg pénzeket parkoltassanak. Azt kérném, hogy kellő tisztelettel azok iránt a vállalkozások iránt, akik az adóbefizetéseikkel hozzájárulnak ahhoz, hogy önök most itt kérdezni tudjanak

– oktatta ki az újságírókat a képviselő, aki állítása szerint semmilyen dorgálást nem kapott a pártból családtagjai offshore-kötődései miatt.

Olvasói sztorik