Belföld

Az LMP egyetlen megyei listát sem tudott állítani

Az önkormányzati választásokon választják újra a megyei közgyűléseket is. Ide listákról juthatnak be a képviselők, listákat pedig pártok, pártszövetségek állíthatnak össze, ha összegyűjtik a megfelelő számú aláírást. A listaállításhoz a megye lakosságának 0,5 százalékának megfelelő, de legalább 2000 ajánlást kell gyűjteni.

Az aláírásokat a megyei városokon kívül kell megszerezni, ugyanis a listákra csak a megyei városokon kívül élők szavazthatnak. Mivel nem túl magas a léc a listaállításhoz, ezért egy dolog nagyon jól látszik abból, hogy melyik párt hogyan szerepel ebben a versenyben: az, hogy a kisebb városokban, településeken mennyire vannak szervezeteik, aktivistáik, akik képesek megtalálni a szimpatizánsokat.

Mivel a pártok előszeretettel szépítik, hogy mennyire vannak jelen nagyobb városokon kívül, ezért jó megnézni a megyei listaállítás térképét, mert ez tényszerűen mutatja meg a pártok vidéki szervezettségének és népszerűségének területi eloszlását.

Az elmélet után a tények:

  • A Fidesz-KDNP mind a 19 megyében állított listát.
  • Az MSZP, a DK, és a Momentum is, de több helyen csak pártszövetség részeként indulnak, pedig teljesen arányos a megyei listás szavazás, azaz erre nem lennének rákényszerítve.
  • A DK két helyen, Hevesben és Komárom-Esztergomban indul közösen más pártokkal.
  • Az MSZP ezeken kívül Borsodban is.
  • A Momentum Észak-Kelet Magyarországon (Heves, Szabolcs, Borsod), illetve Komárom-Esztergomban.
  • A Jobbik végül minden megyében állított listát (korábban a valasztas.hu azt jelezte, hogy négy megyében nem adtak le listát, de kiderült, hogy csak későn frissült az adatbázis), Borsodban, Hevesben, Komáromban, Szabolcsban ugyanakkor pártszövetségben indulnak. Budapesten viszont valóban nincs jobbikos kompenzációs lista, mivel a párt csak elvétve indul a fővárosi kerületekben (a Belvárosban és Soroksáron), így politikusai nincsenek rajta a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP listán sem.
  • A Jobbikból kivált Mi Hazánk hat megyében – Győr, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Vas – nem tudott listát állítani.

Az LMP-nek viszont egyetlen megyei listája sincs.

Megkérdeztük a párt sajtóosztályát, hogy miért alakult ez így, a következőt válaszolták:

A Fidesz teljesen kiürítette a megyei önkormányzatokat, így fájó ütést ott nem lehet bevinni a NER-nek, ennek csupán az ellenzéken belüli politikai verseny szempontjából van jelentősége. Mi úgy döntöttünk, hogy ezen a választáson nem arra koncentráljuk az erőforrásainkat, hogy a többi ellenzéki párttal versenyezzünk, hanem hogy minél több várost foglaljunk vissza.

Az LMP 0 százalékos teljesítménye azért is érdekes, mert például a Munkáspárt is össze tudott hozni két megyei listát, vagy például a Somogyért Somogyban, vagy a Mi Püspökladányért Hajdú-Biharban.

A megyei közgyűléseket egyébiránt szokás lebecsülni, mert kevés ügyben döntenek ezeken a  fórumokon, pedig területfejlesztési, vidékfejlesztési, és területrendezési dolgokba is van szavuk.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik