Belföld

Ne a CEU hagyja el Magyarországot, hanem Gruevszki – ellenzéki pártok az EU-hoz fordultak

Követeljük, hogy ne az egyik legjobb magyar egyetemnek, CEU-nak (Central European University) kelljen elhagynia az országot, hanem a volt macedón miniszterelnöknek!

– áll abban a nyílt levélben, amelyet három ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd Magyarországért, és a Demokratikus Koalíció küldött angol nyelven több nemzetközi szervezetnek, az összes európai parlamenti  képviselőnek és több nagykövetségnek is. Ez annak az összellenzéki találkozónak az eredménye, amelyet bő egy hete tartottak az MSZP elnökének a kezdeményezésére, ott három pontba foglalták, miként akarnak reagálni, ez a mostani levél annak a három pontnak az egyike. (A levelet Tóth Bertalan MSZP-elnök, Szabó Tímea, a PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc DK-elnök írta alá.)

A levél részben a Gruevszki-ügyre koncentrál (Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt két évre elítélte az ottani bíróság, de Magyarországra menekült a börtön elől, a magyar állam pedig befogadta), felemlegeti például, hogy a magyar kormány egy nemzetközi elfogatóparancs alatt álló bűnözőt engedett be a hazánkba. Elfogadhatatlan, hogy ezt a magyar emberek egyetértése nélkül tették – fogalmaz a levél.

Felszólítják a magyar kormányt, hogy

terelje vissza Magyarországot az európai vágányra, és tartsa tiszteletben az európai normákat, az Európai Unió alapvető értékeit, emberi jogi normáit.

„Az Orbán-kormány ugyanis nem csak a magyar emberekre, de az Európai Unió minden polgárára szabadítja rá a Nikola Gruevszkihez hasonló oroszbarát bűnözőket!” – írják a levél megfogalmazói.

Kiemelt kép: Ohrid, 2017. szeptember 28. Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belsõ Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője Ohridban 2017. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik