Belföld választás 2018

Újra szakadhat az LMP

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 04. 11. 18:04

Akkora a feszültség az LMP-ben, hogy nem fogja megúszni a párt belső robbanás nélkül. A sors fintora, hogy most is amiatt áll a bál, hogy melyik párttal és hogyan működhet együtt az LMP. Pont mint öt éve, amikor kettészakadt a párt, és megalakult a kilépőkből a most az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd Magyarországért.

A visszalépésekért büntetnének

Annyi fegyelmi eljárás indul a pártban, mint égen a csillag

– mondta egy LMP-s politikus, amikor arra kértem, hogy sorolja fel, kiket akarnak kizáratni a pártból.

Lényegében mindenki célkeresztbe kerül, aki visszalépett a választókerületében egy másik ellenzéki jelölt javára.

Hadházy Ákos volt társelnök és Ungár Péter elnökségi tag ellen pedig azért indul fegyelmi, mert többeknek nem tetszik a pártban, hogy úgy tárgyaltak koordinációról, visszalépésekről, hogy az eljárást kezdeményezők szerint erre nem volt érvényes felhatalmazásuk.

Március 6-án úgy fejeztük be az aláírásgyűjtést, hogy már megvolt az elnökségi határozat arról, hogy balra, jobbra tárgyalni fogunk

– mondta nekünk adott interjújában Szél Bernadett a választás előtt pár nappal.

Szél Bernadett: Orbán nem tud késsel-villával enni
Az LMP miniszterelnök-jelöltjének nincs B-terve, kormányváltásra készül. Viszont előre hozott választások kiírásában tudna csak együttműködni más pártokkal, a koalíciókötést egyik oldallal sem látja reálisnak.

Akkor hol a probléma? Miért hiányolják egyesek a felhatalmazást? Egyrészt az Országos Politikai Tanács – amely többek között ellenőrzi az országos elnökség munkáját – olyan határozatot fogadott el már az aláírásgyűjtés után, hogy csak akkor van együttműködés, ha abban a baloldal és a Jobbik is részt vesz, azaz, ha sikerül kicsikarni a teljes koordinációt. Ezt ugyebár nem sikerült, a Jobbik minden, választások előtti együttműködést elutasított.

Budapest, 2017. január 15.
Hadházy Ákos (j) és Szél Bernadett, az LMP újraválasztott társelnökei sajtótájékoztatót tartanak a párt kongresszusának szünetében a IX. kerületi Lurdy Házban 2017. január 15-én. Mögöttük az új országos elnökség tagja, Ungár Péter II. kerületi önkormányzati képviselő, külpolitikai szakszóvivő.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hadházy Ákos (j) és Szél Bernadett, az LMP újraválasztott társelnökei sajtótájékoztatót tartanak a párt kongresszusának szünetében. Mögöttük az új országos elnökség tagja, Ungár Péter II. kerületi önkormányzati képviselő, külpolitikai szakszóvivő.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Másrészt korábban az LMP kongresszusa arról határozott, hogy a párt nem működhet együtt más pártokkal. Így jött létre az a felemás helyzet, hogy elvileg tárgyalhattak, de nem működhettek volna együtt az LMP-sek másokkal. Vagy esetleg akkor, ha teljes az ellenzéki együttműködés.

Ebben a kaotikus helyzetben az elnökség lényegében függetlenítette magát, és rohamtempóban kezdett tárgyalni főleg a baloldallal, miután a Jobbik lepattintotta őket, hogy legalább néhány kölcsönös visszalépést tető alá hozzanak.

Először visszalépett egyoldalúan Ságodi Zoltán a jobbikos Kepli Lajos javára, illetve Kassai Dániel a XVIII. kerületben Kunhalmi Ágnes javára. Utóbbi egy egyéni mandátumot ért az MSZP-nek. Tenk András az együttes Szabó Szabolcsot segítette Csepelen győzni. Dunakeszin a DK-s jelölt javára lépett vissza Kiss Csaba. Majd az utolsó pillanatban Ábrahám Júlia lépett vissza a később szintén győztes Szabó Tímea javára (ő egyike volt azoknak, akik ott hagyták az LMP-t a Párbeszéd megalakulásakor), és Doszpoly Botond Miskolcon az MSZP-s Varga Lászlónak, aki csak második lett.

Azaz összesen hat jelöltet léptettek vissza, amiért cserébe a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos megkapta a baloldaltól a körzetét. Mindketten vesztettek, bár Szél matematikailag még fordíthat a külképviseleti szavazatokkal. Vácott a DK hívta vissza a jelöltjét Matkovich Ilona javára a dunakeszi visszalépésért cserébe. Illetve Csárdi Antal maradhataott az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt a Belvárosban, ahol meg is verte Hollik Istvánt, ezzel megszerezve az LMP egyetlen egyéni mandátumát.

Valakiknek menniük kell

Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek

– nyilatkozta nekünk a társelnöki posztjáról lemondó Hadházy, amiből sejteni lehetett, hogy valami leszámolás-féle készül a pártban.

Hadházy: Schiffer és Sallai sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek
A Fidesz megkörnyékezett ellenzéki politikusokat, nem lehet véletlen, hogy többen is úgy politizáltak, mintha a kormánypárt diktálta volna – állítja az LMP lemondott társelnöke. Azt mondja, át kell gondolnia, milyen formában érdemes folytatni a politizálást.

Schiffer András később azt mondta, hogy ő nem fenyegetett perrel senkit, csak Sallai kérésére jogi tanácsot adott arról, hogy vissza lehet-e kérni az egyéni jelölteknek járó támogatást egy visszalépés esetén. Majd belengette, hogy nyilatkozatáért beperli Hadházyt.

A volt pártelnök, frakcióvezető Schiffer 2016-ban távozott a pártból és a politikából – hivatalosan. Azonban presztízse, befolyása továbbra is nagy maradt az LMP-ben.

Budapest, 2017. november 17.
Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje és a párt aktivistái A korszakváltás elkezdõdött címmel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Blaha Lujza téren 2017. november 17-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Itt az LMP országos listája: akad rajta meglepetés
A négy évvel ezelőtt névsorból alig maradt valaki.

Schiffer ragaszkodik a mai napig ahhoz az elképzeléshez, hogy az LMP-nek különutas politikát kell folytatnia, más pártokkal nem szabad egyezkednie. Mint látszik, az elnökség egészen más álláspontra helyezkedik ebben a kérdésben.

Budapest, 2016. június 13.
Schiffer András, az LMP társelnöke, a párt távozó frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Parlamentben 2016. június 13-án. Parlamenti munkája lezárásakor sikerélménynek tartja Schiffer azon általa kezdeményezett határozati javaslat elfogadását, amely alapján Magyarország nem fogadja el, hogy az egyes szabadkereskedelmi egyezmények a nemzeti parlamentek beleegyezése nélkül akár ideiglenesen is hatályba lépjenek.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Schiffer András
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sokan Ungár Pétert látják emögött a fordulat mögött, akinek szintén nagy az informális hatalma a pártban. Főleg úgy, hogy vele egy olyan embert tud a soraiban a párt, amelyik büszke arra, hogy nincs mögötte oligarcha, aki a napokban Simicska Lajossal tárgyal a Nemzet Lapkiadó Kft. megvételéről. Azaz Ungár az, aki ha kellene, hirtelen nagy pénzt tudna beletenni az LMP-be.

Ebben a pattanásig feszült, lehetséges kizárásokkal terhelt helyzetben nincs feloldás, az egyik oldalnak kapitulálnia kell.

A párt erőviszonyait ismerő forrásaink szerint a schifferisták állnak vesztésre, és akik őket támogatják, nem számíthatnak sok jóra. Illetve az is tervben van több LMP-s fejében, hogy az elnökség irányát nem támogató alapszervezeteket feloszlassák. Viszont a helyzetet megbolondítja, hogy a fegyelmiket tárgyaló etikai bizottság élén álló Moldován Lászlót inkább Schiffer köreihez sorolják.

Kit igazolnak a tények?

Az LMP manőverezése legjobban a választási eredményen mérhető le, így az elnökség stratégiájának, mozgásának párton belüli megítélése is azon múlik az ideológiai kérdések mellett. Hadházy Ákos ugyebár lemondott, de a többi elnökségi tag a helyén van.

Tény, hogy az LMP-sek nem egyetlen egyéni mandátumra számítottak. És nem is kettőre, ha esetleg Szél fordítana még a végén. Ehhez viszont sokkal több helyen kellett volna koordinálni, azonban a választás után nem arról szóltak a hírek, hogy hol nyerhetett volna még az LMP, hanem arról, hogy melyik budapesti választókerületek lehettek volna nyerhetők, ha több helyen lép vissza zöldpárti jelölt. Például a visszalépéspárti Ungár a II. kerületben, aki jóval több szavazatot szerzett, mint amennyivel Varga Mihály megverte a DK-s Niedermüller Pétert.

Azaz a nyilvánosságban éppen azért húzzák sokan az LMP-re a vizes lepedőt, mert nem működtek szorosabban együtt más pártokkal, ami éppen ellenkező a Schiffer és köre felől érkező kritikával.

Erre a hangulatra kényelmesen támaszkodhat az LMP elnöksége, hiszen mondhatják, hogy a választói hangulat, akarat abba az irányba mutat, hogy az ellenzéki térfélen még szorosabbra kössék a kapcsolatokat.

Az országos listán kapott 366 ezer szavazat pedig azt mutatja, hogy az LMP-sek sem büntették meg a pártot. 2014-ben csak 268 ezren szavaztak a párt listájára, bár 2010-ben, az első választásukon még 383 ezret. Tehát a négy évvel ezelőttihez képest javítottak, egyéni körzetet is tudtak nyerni, és az előző ciklushoz képest három fővel nagyobb frakciót alkothatnak.

Kiemelt kép: Vadnai Szabolcs/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.