Belföld

Rogán bizalmasa és egy fidelitasos veszi be a Budapest Bankot

El kell adnia az idén az államnak a három éve óriási összegért, 200 milliárd forintért megvásárolt Budapest Bankot. A legvalószínűbb, hogy egy hatalmas magyar bank létrehozásának folyamatát látjuk: a pénzintézetet a Mészáros Lőrinc- és Matolcsy György-közelbe sodródott MKB-val és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják össze. A választások után nem sokkal jöhet a bejelentés.

Valami nagy dolog készülődik a három éve irdatlan összegért, közel 200 milliárd forintért állami tulajdonba vett Budapest Banknál (BB).

Ennek jele, hogy megjelent a pénzintézetnél Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasa, Puskás András, aki egy újonnan létrehozott vezérigazgató-helyettesi posztot foglalt el. A 24.hu-t arról tájékoztatta egyik forrása február elején, hogy Puskás már bejár a bankba, dolgozik, noha sem a cégnyilvántartásban, sem a bank honlapján a vezetőket felsoroló listán nem volt nyoma a korábbi V. kerületi alpolgármester formális pozíciójának.

Puskás András
(Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Nemrégen, február 1-jén Puskás távozott az addigi állomáshelyéről, a szintén állami tulajdonú Eximbanktól, a hitelintézet közleménye pedig úgy fogalmazott: Puskás András pályafutását a hazai pénzügyi piac meghatározó kereskedelmi bankjánál folytatja tovább.

A pénzintézet kommunikációs osztályán keresztül megerősítette:

Puskás András a Budapest Bank működtetésért felelős vezérigazgató-helyettese lett, posztját február 6-ától tölti be.

Az új pozíció kreálását pedig úgy indokolta, hogy sok más Magyarországon működő bankhoz hasonlóan az üzletért és a működtetésért egy-egy vezérigazgató-helyettes lesz ezentúl felelős a BB-ben is, míg a támogató területek továbbra is közvetlenül a vezérigazgatónak jelentenek. Az üzleti vezérigazgató-helyettesi pozíciót Tóth Viktor tölti be, aki az elmúlt 9 hónap során megbízott vezérigazgatóként irányította a bankot.

Pénzügyi körökben már október óta ismert, hogy Puskás a Budapest Banknál landol majd, eredetileg január közepi érkezés lehetett a terv. Ám az év végén váratlanul, szívrohamban meghalt az Eximbank vezérigazgatója, Urbán Zoltán, így addig nem távozhatott onnan Puskás, amíg nem találták meg az utódját. Ez február 1-jére megoldódott, Dancsó József, a Magyar Államkincstár volt vezetője (volt fideszes képviselő, Orosháza korábbi polgármestere) vette át Puskás helyét.

Dancsó József
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

De nem Puskás az egyetlen új felső vezető a 2015-ben államosított Budapest Banknál. A Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas gazdasági kabinetjének a volt vezetője, a harmincadik évében járó Beck Zoltán is csatlakozik forrásunk szerint.

Beck Zoltán fiatal cégei

Becknek több, rövid múltat felmutató cége is van. 2014-ben hozta létre

  • az MNT Üzleti Tanácsadó Kft.-t, évente 1-4,5 millió forintos, minimális forgalmat produkált,
  • az ugyanabban az évben megszületett Öko-Bútor Design Kft. ennyit sem,
  • ahogyan a 96 Lab Mérnöki Tanácsadó is elhanyagolható bevételt tud felmutatni.
  • Az ital-nagykereskedelemre létrehozott Prémium Party Service Kft.-ben még fél évet sem töltött a 2014 közepi megalakítás után.

2017-ben alapította:

  • a Redeeming Hungary Real Estate Development Kft.-t,
  • aztán a legfrissebb cége az MNT Accounting és Könyvelő Kft., tavaly december közepén hozta létre.

Január 1-jétől pedig új vezérigazgatója is van a banknak. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank egyik volt vezérigazgató-helyettese, az elsősorban jogi, illetve önkormányzati ügyletekhez értő Lélfai Koppány lett a BB első számú vezetője. (Tavaly már megjelent a banknál, de akkor még csak az igazgatóság elnöke lett, a napi, operatív vezető nem ő volt.) Lélfai korábban a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője volt Kispesten. Az eddigi vezérnek, a közel 20 éves BB-s múltat felmutató Tóth Viktornak hátrébb kellett lépnie.

Jó darabig nyugalom volt a Budapest Banknál, de, ahogyan egyik, a pénzintézetet belülről jól ismerő forrásunk fogalmazott, az utóbbi időben felgyorsult az erózió, többen is elhagyták a bankot, ezért új embereket kell hozni. Nem egyszer a pozíciók duplikálása történt, azért, hogy ha elmenne a feladatot eddig ellátó vezető, akkor nyomban át lehessen venni a stafétabotot tőle.

Megabankot gründol a kormányoldal

Az idén ráadásul valamit kezdeni kell a Budapest Bankkal, ugyanis 2015-ben, amikor a magyar állam megvásárolta a hitelintézetet az amerikai General Electrictől, azt vállalta, hogy három éven belül túlad rajta. Különböző határidők keringenek, februári, áprilisi, de év végi lépéskényszerről is hallani.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Két forgatókönyv jöhet reálisan szóba, és azok egy irányba is mutathatnak. Kisebb az esélye annak a megoldásnak, hogy egyszerűen csak eladják a bankot a piacon már jelen levő versenytársnak. Annyira magas volt a három évvel ezelőtti vételár, hogy nem lenne könnyű elfogadtatni a lakossággal, ha az állam 200 milliárdnál kevesebbért adna túl a BB-n. Ekkora összeget csak nagyobb szereplőknek érné meg adni a hitelek tekintetében 8. legnagyobb magyarországi bankért. Bár szállingóztak arról hírek korábban, hogy a külföldi hátterű K&H Bank, illetve az Erste is érdeklődik, de ezzel a kimenetellel Orbán Viktor kormányfő nagy célja kerülne veszélybe:

ha valamelyik külföldi pénzintézet lenne a vevő, könnyen 50 százalék alá kerülhetne a magyar kézben levő bankok részaránya a szektoron belül.

A bő fél éve privatizált, Mészáros Lőrinc– és Matolcsy György-közelbe sodródott MKB érdeklődéséről is lehetett hallani, és ez már egybevágna a kormányfői elképzelésekkel. Igaz, ennek a megoldásnak az útjában egy akadály áll: az Európai Unió felé tett vállalás nem engedné, hogy az MKB Bank, amelynek rendbetételére súlyos összegeket költött az állam, illetve a jegybank, alig hogy kikerült az állami tulajdonból, máris bekebelezzen egy versenytársat. Igaz, ez a kikötés nincs kőbe vésve, az esetleges felpuhítására óvatosan célzott már az MKB vezérigazgatója, Balog Ádám.

A másik, forrásaink szerint nagyobb valószínűségűnek mondott forgatókönyv szerint egy magyar megabank megalkotását láthatjuk. Azért is érkezett az új vezér a Budapest Bank élére, és azért jön Puskás helyettesnek, valamint a volt fidelitasos közgazdász, hogy ők a BB, az MKB és talán a takarékszövetkezetek összegyúrásán munkálkodjanak. Az MKB itt is kulcsszereplő lehet. A hitelintézetek, takarékok szerves integrációja pár évet is igénybe vehet, de a döntés, illetve a bejelentés már jóval korábban, akár az áprilisi választások után megtörténhet.

Kiemelt kép: Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik