Pénzügy

Nem tudja eladni a kormány a Budapest Bankot

24.hu
24.hu

2016. 11. 18. 13:05

Korábban a témában:

Elakadt a Budapest Bank állami tulajdonban lévő többségi tulajdonrészének értékesítésére – írta a Reuters banki forrásokra hivatkozva. Kérdésessé vált, hogy a budapesti vezetés képes lesz-e teljesíteni azt a 2015-ben tett ígéretét, miszerint három évben belül eladja a pénzintézet állami részesedését egy a pénzügyi szektoron belüli vásárlónak.

Orbán Viktor miniszterelnök hat és fél évvel ezelőtti hatalomra kerülési után a magyar kormány államosított számos pénzintézetet. Ez része volt annak a programnak, amelynek célja, hogy 50 százalékra mérsékeljék a külföldi tulajdont a szektorban – emlékeztetett a hírügynökség. Bevezették Európa legmagasabb bankadóját és más intézkedéseket is hoztak, aminek eredményekén padlóra került a hitelezés.

Egyszer A, majd B, végül C

Az elmúlt évben aztán változtattak ezen a politikán: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével kötött üzlet részeként a magyar állam 15 százalékos részesedést vásárolt az Erste Bank Hungaryban. A cél a hitelezés fellendítése volt.

Emellett a kormány ígéretet tett arra, hogy három éven belül ágazati szakmai befektetőnek értékesíti a magyar állam bankokban lévő többségi banki tulajdonrészeit. Az MKB-t el is adták egy befektetői csoportnak 134 millió dollárért.

A Budapest Bankot 2015-ben vásárolták meg a GE Capitaltól 700 millió dollárért (200 milliárd forintért), azzal az ígérettel, hogy 2016-ban megkezdik az értékesítését. Az évnek lassan vége, ám az Orbán-kormány eddig semmilyen részletet nem árult el arról, hogyan tervezi értékesíteni Magyarország 9. legnagyobb pénzintézetét. Mivel egy ilyen tranzakció nem egyszerű, a budapesti vezetés kezd kifutni az időből a 2018-as választások előtt.

Nem nyilatkoznak

A gond az, hogy a kormány vissza akarja kapni a pénzt, amit a bankért adott, ami átkozottul nehéz lesz a mai piaci helyzetben – mondták a Reuters informátorai. Az év végéig már semmiről sem döntenek, legfeljebb egy közlemény jöhet, amelyben elismétlik a kormány elkötelezettségét az értékesítés iránt.

Artz Gergely, a fejlesztési minisztérium szóvivője csak annyit mondott a Reutersnek a pénzintézet ügyével kapcsolatban, hogy a piaci feltételek figyelembevételével hozzák meg a döntést a bank eladásáról. A késlekedés okával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. A Budapest Bank szintén visszautasította az információ kommentálásának lehetőségét.

(Napi.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.