Belföld

CÖF-tüntetés belülről: Csizmadia cégéhez irányítják az aktivistákat a zászlókért

Misével egybekötött autós zarándoklatra készülnek a kormányközeli civilek, a részleteket e-mailben közlik a szervezők. Jelentkeztünk. Elsőként Csizmadia László CÖF-vezető 13. kerületi üzletébe kellett névre szóló zászlónkért elmennünk. Futárszolgálattal is elküldték volna, ha igényeljük.

Tegnap írta meg lapunk, hogy a Békemenetek szervezéséről elhíresült CÖF-CÖKA jövő hétfőre “autós zarándoklatot” szervez, amely keretében egy misén is részt vesznek a demonstrálók.

Az autós zarándoklatot az indoklás szerint közkívánatra tartják meg. A demonstrációra azért van szükség, mert “a Szellemi Honvédelem mozgalmának aktivistái” közül egyre többen levélben kérik, hogy a tapolcai országgyűlési képviselői választások kapcsán a Békemenet és a CÖF-CÖKA szellemében aktívan fejezzék ki véleményüket.

Ők pedig ezért úgy határoztak, hogy “együttes erővel megszervezik” civil zarándoklatukat és nagygyűlésen fejezik ki álláspontjukat a tapolcai választásokról. Ennek keretében Sümegen misén vesznek részt a Kegytemplomban, ami után egy CÖF-ös konferencián vesznek részt az érdeklődők. 

Tapolcán azért tartanak időközi választásokat, mert elhunyt a fideszes Lasztovicza Jenő. A CÖF-ös kiállásra pedig azért van szükség, nehogy az történjen, ami Veszprémben, nevezetesen, hogy a Fidesz elveszít egy újabb parlamenti mandátumot.

“Nem engedhetjük meg, hogy mindazok, akik eltékozolták a nemzeti vagyont, és úgy vélik, hogy elkerülhetik az elszámoltatást, visszaszivárogjanak a hatalomba” – közölte a CÖF, hozzátéve, hogy azok, akik részt vennének, ebbéli szándékukat e-mailben jelezzék. Mi úgy döntöttünk, jelentkezünk, megnézzük, milyen is egy misével összekötött autós zarándoklat belülről.

Csizmadia cégéhez kellett mennünk a CÖF-zászlóért

Az első utasításra nem is kellett sokat várnunk, a CÖF e-mailben jelezte, mit kellene tennünk. Mint írták, szeretnének minden kocsiba egy darab zászlót adni, amit az ablakba tudnánk majd tenni a demonstráción.

A zászlóért egy 13. kerületi üzletbe kellett elmennünk. A levélből kiderült, a CÖF gondolt azokra is, akiknek “nem áll módjukban” utazniuk: nekik kérésre futárral küldik el a zászlót, ehhez csak egy postacímet kell megadniuk.

“Kérjük, akik budapestiek vagy környékiek, jöjjenek be a XIII. ker. Lehel u. 8. szám alatt működő BÉTEX Lakástextil áruházába, ahol a földszint szőnyegosztályán a zászlót felvehetik” – állt a levélben, amelyből szemérmesen kihagyták, hogy kinek az üzletébe is kell ellátogatnunk: Csizmadia László CÖF-vezető cégéről van szó.

Mint az Origo korábbi cikkéből kiderül, Csizmadia 1993-ban üzlettársaival privatizálta a lakástextil-kereskedelemmel foglalkozó Bétexet, amelynek résztulajdonosa, tavaly a beszámolójuk szerint elnök-vezérigazgató is volt. Amikor a lap Csizmadiát arról a több tízmillió forint támogatásról kérdezte, amit az elmúlt években magánszemélyként adott a Civil Összefogás Alapítványnak, azt mondta, hogy jól menő cégének, a Bétexnek köszönheti, hogy ezt megengedheti magának. Pedig mint az Origo is rávilágít, a Bétexnek nem megy túl jól: 2011-ben 24 millió forint veszteséget termelt, 2012-ben 8 millió forintot. Tavalyelőtt ugyanakkor már pluszos volt az eredmény, a nyereség 6,7 millió forintra “ugrott”.

A zászlóért szerda reggel mentünk el, a szőnyegosztályon először nem tudták, miről van szó, aztán jeleztük, kik vagyunk, és végül a pénztáros egy névre szóló borítékot adott át, ebben volt a zászló. Arról is érdeklődtünk, jól tudjuk-e, hogy Csizmadia László cégénél vagyunk, amelyre igenlő választ adott. Kérdésünkre, hogy esetleg most is itt van-e Csizmadia úr, azt mondta, általában itt szokott lenni, de az áruházban most nem elérhető. 

A Bétex egyébként nemcsak a zászlóátadás helyszíneként funkiconál, a CÖF-CÖKA honlapján több oldalon is a cég hirdetése fut úgy, hogy közben a Bétexet nem tüntették fel a támogató szervezetek között.

 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 2013-ban 310,5 millió forintból gazdálkodott. Hogy honnan a pénz, arról annyit lehet tudni, hogy 20 millió forint a Fidesz pártalapítványától jött. Egyébként egy civil társaság valós támogatottságáról sokat elmond, hogy mennyit kapnak 1 százalékokból. A NAV adatai szerint a CÖKA tavaly 251 embertől 1,2 millió forintnyi 1 százalékos adományt kapott.

Mise és Bayer Zsolt

Szerda délután egyébként megérkezett a részletes program is a CÖF-től. Ebből kiderül, közel 100 autóval mennek Sümegre, ahol fél 5-kor misén vesznek részt, délután hatkor pedig nagygyűlést tartanak a helyi művelődési házban. 

Előadók a következők:

Bayer Zsolt
Csizmadia László
Fricz Tamás
ifj. Lomnici Zoltán
valamint Fenyvesi Zoltán, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje

Ebben a levélben egyébként ismét megkértek mindenkit, hogy “lehetőség szerint az autó ablakánál helyezze el a CÖF zászlót, vagy/és a nemzeti színű zászlót.” Egyben hozzátették:

“Tekintettel arra, hogy egy hét múlva Tapolcán is rendezünk nagygyűlést, kérjük, Sümeg felé, ha lehetséges, haladjanak át Tapolca belvárosán. Ezzel is jelezve a választókerületi másik városnak is összetartozásunkat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik