Belföld

A királyok kútjánál jártak az óvodások

óvodások a királykút emlékháznál  (óvodások a királykút emlékháznál )
óvodások a királykút emlékháznál  (óvodások a királykút emlékháznál )

A Víz Világnapja alkalmából fogadta Deák Lajosné önkormányzati képviselő a Gyöngyvirág Óvoda két csoportját ma délelőtt a Királykút Emlékházban.

Tavaly a Nefelejcs utcai óvodások, idén a Gyöngyvirág Óvoda Katica és Kacsa csoportja látogatott el a Királykút Emlékházba a Víz Világnapja alkalmából. Deák Lajosné önkormányzati képviselő fogadta a gyerekeket, majd körbevezetve ismertette velük a kútház történetét. Az udvarban található ásott kút mellett megmutatta a ház előterében található szivattyút és működését, valamint mesélt a vízvezetékrendszer kiépítésének jelentőségéről.

Az óvodásokat ezután a kútházba invitálta, ahol beszélt a Víz Világnapjáról, amit 1994. március 22-én tartottak meg először, majd közösen tekintették meg a kiállítást és a víz szerepéről beszélgettek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a víz érték, és értékként is kell kezelni, ezért nagyon fontos, hogy óvják, védjék folyóinkat, tavainkat. A víz gazdaságos felhasználásával, természetes vizeink szennyezésének elkerülésével járuljanak hozzá környezetünk védelméhez. A képviselő elmondta, hogy a gyerekek nagyon érdeklődőek és ügyesek voltak, remekül megválaszolták a feltett kérdéseket is.

A következő két napban a Gyöngyvirág Óvoda többi csoportja is ellátogat az Emlékházba, így az intézmény minden gyermeke megismerkedhet a kútház történelmével és múltbéli szerepével.

A Felsőváros nevezetességévé vált épület a Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatt található. 1976-ban foglalták kútházba az addig szabadon álló két középkori kutat, amely az első vízvezetékrendszer kiépítéséig, egészen 1911-ig biztosította Székesfehérvár ivóvíz-ellátását. Fontos szerepe miatt a vele kapcsolatos kérdések stratégiai jelentőségűnek minősültek, a vízhordás rendje például többször került szabályozás alá, amikor rendeletben határozták meg, hogy az egyes városrészek lakói mely napszakokban jogosultak vízvételre. A Királykút elnevezés onnan ered, hogy a nemcsak a város lakóinak szomját oltotta vize, hanem a koronázásokra érkező királyok is itt frissítették fel magukat. A kútház története könyvben is megjelent, idén készült el a hiánypótló kiadvány, ami a „Királyok kútja, a Királykút” címet viseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik