Belföld

800 millió forinttal növelte árbevételét 2011-ben az Alpha-Vet

Tavaly 800 millió forinttal növelte árbevételét az Alpha-Vet cégcsoport legnagyobb tagvállalata, az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.: 11,3 milliárd forintos árbevételt ért el a 2010-es 10,5 milliárd forint után - mondta az MTI-nek a vállalatcsoport tulajdonosa.

Móré Attila tájékoztatása szerint a kft. tavalyi mérlegfőösszege meghaladta a 7,7 milliárd forintot, saját tőkéje 3,5 milliárd forint volt, illetve 458 millió forint adó előtti és 300 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el. A cégcsoport tavalyi sikeréhez hozzájárultak az év közben megvalósított szervezeti változások: a takarékosabb, hatékonyabb gazdálkodás érdekében “közös ernyő”, holding alá rendezték az Alpha-Vet vállalatait, és ezzel logikusabbá, átláthatóbbá vált a társaságcsoport működése, felgyorsultak a döntési mechanizmusok, kedvezőbben alakultak egyes költségek.

Móré Attila elmondta: a 2011 végén 12,5 milliárd forint saját tőkéjű Alpha-Holding Zrt. 14 tagvállalat közös vagyonkezelő cégeként működik. Mérlegfőösszege 12,6 milliárd forint, tavalyi eredménye pedig 390 millió forint volt. A szervezeti változás jelentős eredménye, hogy a cégcsoportnál sikerült megőrizni a munkahelyeket, a 364 fős létszámot.

A tulajdonos hozzátette: a múlt év jelentős fejlesztéseként a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán nyert európai uniós támogatással felújították a cégcsoport székesfehérvári telephelyét, valamint állatkórházát. Az utóbbira több mint 125 millió forintot költöttek, és a Dunántúl-régió legkorszerűbb, legjobban felszerelt állatgyógyászati intézményét hozták létre. További fejlesztésként a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében több mint 58 millió forint európai uniós támogatással megkezdték a Phylaxia Holdingtól két éve megvásárolt Bábolnai Állatgyógyszergyár korszerűsítését. A több mint 116 millió forintos beruházás az év végére fejeződik be. Az üzemben a legkorszerűbb technológiával készülnek majd az állatgyógyászati medicinák, az antibiotikumpremixek.

Az ott készülő állatgyógyszerek a cégcsoport jelentős exporttermékei lesznek. Az Alpha-Holding tagvállalatai a következő években bővíteni akarják exportpiacaikat. Generikus állatgyógyszereikkel, valamint a balatonfűzfői Organit Kft.-nél készülő, itthon már díjazott, külföldön is egyre keresettebb takarmánykiegészítő termékcsaláddal, valamint növényi tápanyag-kiegészítő termékek, komplex levéltrágyával az európai piacok mellett a közel-keleti és az észak-afrikai országokban is meg akarnak jelenni. “A külpiacokról már jövőre 1 milliárd forint bevételt várunk, és célunk, hogy öt éven belül a vállalatcsoport bevételének fele az exportból származzon” – mondta Móré Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik