Belföld

Soha ennyien nem akarták még elhagyni az országot

iránytű ()
iránytű ()

Minden ötödik magyar felnőtt azt tervezi, hogy külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol. A fiatalok fele tervezi elhagyni a szülőföldjét.

Az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a kivándorlást tervezők aránya, 2010 óta másfélszeresére nőtt ez az érték, s mára majdnem minden ötödik felnőtt tervezi elhagyni az országot – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatásából.

Vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek esetében az átlagosnál (19 százalék) magasabb az úgynevezett migrációs hajlandóság mértéke. Különösen aggasztó, hogy ez leginkább a fiatalokra, jellemző, illetve azokra, akiknek a gazdasági-társadalmi helyzete, jövője nem tűnik túl rózsásnak (munkanélküliek, roma származásúak). Egészen megdöbbentő adat, hogy minden második 30 év alatti magyar felnőtt, azaz a 18-29 évesek közel fele gondolkodik így, de az átlagosnál magasabb a kivándorlási hajlandósága a 31-40 éveseknek is (31 százalék). Egy más szempontból az is érdekes, hogy a Jobbik szavazóinak a harmada tervezi, hogy külföldre költözik, a gimnáziumot végzettek 30 százaléka, a munkanélküliek 28 százaléka.

A kivándorlás irányai nem változtak az utóbbi években: elsősorban Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság jön szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik