Pénzügy

Visszaszívnák a magyar agyakat

Az európai munkaerőpiac megnyitása óta közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás miatt, közülük több százezer magyar állampolgár. Ezeknek az embereknek a fele hazatérne, de fél az újrakezdéstől.

A közép-dunántúli régió támogatja a visszatérni kívánó migránsokat egy új EU-s projekt keretében, melynek célja a regionális munkaerőpiac igényeinek összehangolása a visszatérni kívánó emberek képességeivel. A projekt tevékenységei a Central Europe programban résztvevő 7 különböző ország 12 partnerszervezetét érintik, melyek úgynevezett „pilot projekteket”, kísérleti akciókat valósítanak meg. A céljuk a külföldön munkát vállaló honfitársak hatékony visszacsábítása, az agyelszívás megállítása és a regionális gazdaságfejlesztés ösztönzése – közölte az FN24-gyel a Szegedi Tudományegyetem, amelynek Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke részt vesz a kutatásban.

Megkérik a külföldre vándorolt munkavállalókat, hogy vegyenek részt egy online kérdőív kitöltésében, mely segíthet itthon a visszatérni vágyók igényeinek megfelelő szolgáltatások kialakításában. A kérdőívet azok is kitölthetik, akik már visszatértek, és tapasztalatokat szereztek a visszatelepülés komplex folyamatáról. A projekt vezetői így szeretnének információhoz jutni, hogy milyen kísérleti akciókkal lehetne támogatni a visszatérő migránsokat.

„Még mindig nem tudunk eleget ezeknek az embereknek a speciális szükségleteiről és kompetenciáiról” – mondta Dr. Thilo Lang, a 3 millió euró költségvetésű projekt vezetője.

Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen politikával lehet hatékonyan elősegíteni a visszatérők beilleszkedését és ezáltal a helyi gazdaság fejlődését, illetve hogy hogyan lehet ezeknek az embereknek a gazdasági aktivitását megtartani, és befektetésekre ösztönözni őket. Rákérdeznek arra is, hogy mire lenne szükségük, mi kellene ahhoz, hogy visszatérjenek, és a külföldön megszerzett készségeiket tudnák-e hasznosítani a hazatértük után. A kitöltés 20 percet vesz igénybe, és a kitöltők között kisorsolnak egy 300 euró értékű könyvutalványt.

A kérdőívek eredményei alapján a szakemberek átfogóan értékelik a jelenlegi helyzetet, meghatározzák a gyenge pontokat és a hiányosságokat, valamint kialakítják, hogy milyen stratégiát kell majd alkalmazniuk a sikerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik