Belföld

Államfő kerestetik – röpködnek a nevek

Továbbra is folyik a találgatás, ki lehet Schmitt Pál utóda. Az új államfőt a lemondástól számított harminc napon belül kell megválasztania az Országgyűlésnek. A Népszabadság szerint a Fidesz elnöksége ma foglal állást arról, kit jelöljön Orbán Viktor köztársasági elnöknek. Schmittre "tisztességes közfeladat" várhat.

A hivatalos jelölés csak április tizenhatodikán történik meg, így ha a Fidesz-KDNP a feltételezések szerint cselekszik, a parlament már április tizennyolcadikán, rendkívüli ülésen megválaszthatja az államfőt – az említett időpont azért vetődött fel, mert tavaly ekkor fogadták el az alaptörvényt.

A Fidesz szerint lényeges szempont az, hogy az új államfő az eskü után ne kötődjön egyik párthoz sem, de emellett mégis a nemzet egységét testesítse meg. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, akár kormánytag is lehet a befutó.

A jelölés joga Orbán Viktort illeti meg, erre utalt Kósa Lajos is tegnapi sajtótájékoztatóján. Kósa azt mondta: „Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik.” A Fidesz alelnöke megemlítette, a kormánypárt rendelkezik jelölttel, azonban újságírói kérdésre, miszerint megvan-e a konkrét név, úgy fogalmazott, „a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több”.

A párton belül állítólag Kövér László ideiglenes köztársasági elnök, valamint Áder János és Szájer József EP-képviselők neve vetődött fel komolyan. Kövér a Heti Válasznak adott interjújában leszögezte, korábban is volt, és most is van olyan személy, akit saját magánál alkalmasabbnak gondol az elnöki posztra. Hozzátette, nem az ellenzékiek, különösen nem a szocialisták mércéjének kell megfelelni, mivel „miniszterelnökként futotta nekik egy pufajkásra, egy D-209-esre, egy őszödi böszmére meg egy libatolvajra”. Kövér megemlítette: mindig is szimpatizált Schmitt Pállal, akinek Orbán állítólag egy “szép közfeladatot” szeretne adni. A Népszabadság szerint a volt házelnök, átmeneti államfő nem örülne a jelölésnek, de ha muszáj, vállalná azt. A lap úgy tudja, a Fidesz elnöksége csütörtökön foglal állást arról, kit jelöljön Orbán Viktor köztársasági elnöknek.

A Magyar Nemzet ezzel szemben ma fideszes körökből értesve arról számolt be, hogy – vélhetően Kövér nemleges döntése után – Áder maradt a jelöltek listáján az első, aki „erősen gondolkodik, de feladattudatos”. A cikkben olvasható az is, a kormánypárt azért sürgeti a jelölési folyamat felgyorsítását, hogy „ne hozzák kényszerhelyzetbe a Fideszt az ellenzéki pártok jelöltjeiről szóló hírek”.

Utóbbiak mindenesetre sorban állítják jelöltjeiket. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője tervezetet nyújtott be, melyben feltételeket állítanak a leendő köztársasági elnök személyével kapcsolatban. A tervezet szerint az elnöknek egyrészt ki kell fejeznie a nemzeti egységet, másrészt ki kell állnia az emberi jogok mellett, harmadrészt pedig szuverén, konszenzuskereső, kompromisszumteremtő személyiségnek kell lennie.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a tegnapi elnökségi ülés után bejelentette, hogy a párt Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőt és Für Lajos volt országgyűlési képviselőt jelöli a köztársasági elnöki posztra. A Jobbik esti közleménye szerint a késő délutáni egyeztetést követően kiderült, Für Lajos nem vállalja el a jelölést, “neve így tévesen hangzott el”. A Jobbik sajnálattal, de tudomásul veszi a döntést – olvasható a közleményben.

A hvg.hu megkérdezett néhány fideszes és KDNP-s képviselőt az elnökválasztásról, akik úgy gondolják, nehéz helyzetbe kerülhet Orbán, ha valamilyen oknál fogva nem tudja végigvinni Kövér vagy Áder jelölését, így a miniszterelnöknek lehetséges, hogy újra kellene gondolnia a 2010 májusa óta erőltetett politikát. Az viszont biztos, ahogy Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában leszögezte: „Aki vállalja a köztársasági elnöki jelölést, készüljön fel a legrosszabbra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik