Belföld

Kósa: Több jelölt is lehet az államfői posztra

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint "nyitott a pálya", többes jelölés is elképzelhető a Fidesz-KDNP április 16-i frakcióülésén, amelyen megvitatják, kit vagy kiket jelöl Orbán Viktor a köztársasági elnöki posztra.

“A Fidesznek 16-án van egy frakcióülése. Ott ezt a kérdést megvitatja. (…) Nyitott a pálya, lehet egyes, lehet többes jelölés. Ezt akkor meg fogjuk vitatni” – közölte Kósa Lajos szerdai sajtótájékoztatóján.

Arról, hogy a Jobbik Morvai Krisztinát, a párt EP-képviselőjét és Für Lajos volt országgyűlési képviselőt jelöli a posztra, Kósa Lajos azt mondta: nem tudja támogatni őket, de megjegyezte, hogy a parlamenti szavazáson való jelöltséghez 78 aláírásra van szükség. “Az ellenzék létszáma ezt meghaladja. Teljesen világos, ebben az esetben az ellenzék térfelén pattog a labda. Van-e annyi ellenzéki szolidaritás bennük, hogy mondjuk, kölcsönösen lehetővé teszik azt, hogy az egyes ellenzéki pártok (…) jelöltet állíthassanak?” Szerinte furcsa lenne, ha ebbe a Fidesz beleszólna, “mert a Fidesznek van jelöltje, erről április 16-án fog tárgyalni a Fidesz-KDNP-frakciószövetség”. Arra a felvetésre, hogy eszerint már megvan a név a kormányoldalon, azt felelte: “nincs, csak a lehetőségek vannak meg”. Összefoglalásul azt mondta: “a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több”.

“Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik” – fogalmazott Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik