Belföld

Riadtan várják a járási rendszert a köztisztviselők

Körülbelül 100 ezer főre bővül a kormánytisztviselői létszámkeret 2013-ig, ám ez több ezer önkormányzati dolgozónak nagyon rossz hír.


Fotó. Shutterstock

A jelenlegi, mintegy 75 ezer főről közel 100 ezer főre bővül a központi közigazgatásban dolgozók száma a járási rendszer kiépítésével – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára egy háttérbeszélgetésen a Regeneráció – Kormányzati Karrier Expo 2.0 nevű rendezvényen, szombaton.

Gál András Levente a fiatal pályakezdőket megcélzó eseményen a Hír24 kérdésére, hogy a jelenleg közigazgatási ösztöndíjjal külföldön dolgozó gyakornokok kapnak-e majd nekik megfelelő munkát hazatérésük után a központi közigazgatásban, kifejtette: a természetes elvándorlás a területről körülbelül 5 százalékos, ezért nyugodtan ki lehet mondani, hogy bőven lesz helyük elhelyezkedni.

Kovács Zoltán, kommunikációs ügyekért felelős államtitkár ugyanebben a témában úgy nyilatkozott, hogy a közigazgatás alapvető megújuláson megy keresztül már azzal is, hogy az évről-évre nyugdíjba vonulók, illetve a természetes elvándorlás révén, van egy körforgása, frissülése az állománynak. Azt tervezik, abba az irányba mozdulnak el, hogy a fiatalokat pontosan ezen a terepen tudják bevetni – jegyezte meg.

Navracsics Tibor egy fiatal reménységgel.
Fotó: MTI

A központi közigazgatás nagymértékű bővítésének híre azért is meglepő, mert alig egy hónapja még arról lehetett hallani, hogy 30 ezer fős létszámleépítés várható a területen. Az Origo akkori információja szerint informális kormánydöntés született arról, hogy minden hatodik-hetedik embert elküldenék a központi költségvetésből finanszírozott intézményekből, vagyis a „minisztériumokból, a kormányhivatalokból és a háttérintézményekből”. A hírportál úgy számolt, hogy a központi államigazgatás szerinte 250 ezres gárdájából körülbelül 15 százalékos leépítést jelentene a döntés.

Az Origo szerint a létszámcsökkentés aránytalanul oszlana el a különböző területeken: a minisztériumok kevesebb, míg a háttérintézmények több dolgozótól válnának meg. Felmentést kapna az elbocsátások alól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ahol viszont az adószedés meggyorsítása miatt keményebb munkát várnak a revizoroktól.

A 30 ezres leépítés hírét pár nappal később Giró-Szász András, frissen kinevezett kormányszóvivő a hírTV-ben cáfolta. Azt mondta: a kormányzat 5000 ember jövő évi elbocsátásáról döntött; szándékuk az, hogy a dolgozók létszámát folyamatosan csökkentsék – közölte.

Szeptember végén Matolcsy György már a központi közigazgatás 5500 fős leépítését jelentette be egy kormányszóvivői tájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, főleg nyugdíjas korúakat fognak elbocsátani, és hangsúlyozta: a cél az, hogy minél többen el tudjanak helyezkedni a piaci szférában, amihez támogatást nyújtanak.

A különféle számok és hírek között feszülő ellentmondásokat a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára segített feloldani. Fehér József a Hír24-nek elmondta: jelenleg körülbelül 66 ezer fő dolgozik a központi közigazgatásban, az összlétszám azonban, a nem kormánytisztviselőként foglalkoztatottakkal együtt, 75 ezer fő. Körülbelül 35-36 ezer ember dolgozik rajtuk kívül köztisztviselőként az önkormányzatoknál, és nagyjából 1-2 ezer fő az alkotmányos szerveknél, azaz például az Országgyűlésnél, az ombudsmani hivatalokban és az Alkotmánybíróságon.

Fehér József.
Fotó: MTI

Fehér József szerint az új kormánytisztviselői törvénnyel és a járási rendszer kialakításával nem bővítés, hanem „létszámkonverzió” fog végbemenni a központi közigazgatásban. Ez lényegében 24 ezer önkormányzati köztisztviselői munkahely átcsoportosítását jelenti a kormányhivatali szintre.

Az MKKSZ főtitkára úgy látja: sok ezer ember és család „riadtan várja”, hogy áldozatául esik-e a lépésnek, hiszen az újonnan létrehozott státuszokban egyáltalán nem biztos, hogy alkalmazni fogják azokat, akiknek a helyi szinten megszűnik a posztja. A főtitkár arra számít, hogy súlyos feszültségek fognak jelentkezni a tervezett létszámkonverzió nyomán, amely miatt aggódik a szakszervezet.

Fehér József az Origo 30 ezres elbocsátásról szóló hírét túlzónak találja, ha az valóban a központi államigazgatásra vonatkozik. Mint mondta, a hírportál által említett 250 ezer fő a központi költségvetési intézményekben alkalmazottak (például tanárok, fegyveresek, orvosok, bírók, ügyészek stb.) összlétszáma, nem csak a kormány- és köztisztviselőké. A szivárogtatást egyébként a pszichológiai hadviselés részének tartja, amellyel megfélemlítik ezeket az embereket, az 5500 fős elbocsátás hírét azonban megerősítette.

A szakszervezeti vezető szakmailag vitathatónak, megtévesztőnek nevezte a fiataloknak szóló közigazgatási ösztöndíjat, amellyel közel egyéves magyarországi és külföldi gyakorlatot szerezhetnek a pályakezdők. Szerinte a részletekről nem tájékoztatják őket megfelelően, és semmi sem garantálja, hogy bizalomvesztés esetén a hazatérő pályázókat indoklás nélkül menesszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik