Gazdaság

Ma döntenek a görögök a közalkalmazott-leépítésről

Görögország várhatóan még vasárnap dönt arról a közalkalmazott-leépítési tervről, ami a legvitatottabb pontja volt az EU-IMF-EKB támogatás esedékes részlete folyósítási feltételeinek.

A 8 milliárd eurós részlet átutalása nélkül Görögország heteken belül fizetésképtelenné válna, és még a közalkalmazotti béreket sem lenne képes kifizetni.

Az IMF, az EKB és az EU “trojka” néven ismert tárgyalóküldöttsége az elmúlt héten tért vissza Athénba azt követően, hogy egy hónappal ezelőtt dolgavégezetlenül állt fel a tárgyalóasztaltól a reformfeltételek elégtelen teljesítményére hivatkozva. Négy napig tartó tárgyalásokat követően Athén az esedékes részlet átutalása fejében ígéretet tett új adók kivetésére, a közalkalmazotti bérek átlagosan 20 százalékkal történő csökkentérése és a közalkalmazottak számának 20 százalékos megnyirbálására 2015-ig.

Görögországban a foglalkoztatottak számának egyötödét adják a közalkalmazottak, akiknek az alkotmány gyakorlatilag nyugdíjjogosultságig tartó munkaviszonyt garantál.
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök rendkívüli kormányülést hívott össze vasárnap délutánra a közalkalmazottak “rendelkezési állományba” helyezése részleteinek kidolgozására.

Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter a To Vima lap vasárnapi számában megjelent interjúban közölte, hogy a kormány “transzparens és objektív” kritériumrendszert fektetett le a rendelkezési állományba kerülő 30 ezer közalkalmazott kiválasztására. “A terv a lehető legkisebb szociális következményeket szem előtt tartva helyezi rendelkezési állományba azokat, akik a lehető legjobban lesznek képesek kezelni az új helyzettel járó nehézségeket” – mondta. A pénzügyminiszter kifejtette, hogy számos forgatókönyvet vizsgáltak meg a trojkával folytatott tárgyalásokon, beleértve a vezető ellenzéki párt által tett javaslatokat is.

A pénzügyminiszter a lapban megjelent interjúban közölte azt is, hogy a trojkával folytatott tárgyalásokat követően biztosítva látja a segélycsomag esedékes, hatodik részletének folyósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik