Belföld

Már nem kell tanács a költségvetéshez

Csak a válság idején volt szükség az "adófizetők alkotmánybíróságára".

Domokos László kérdésesnek tartja, hogy a válság után kell-e Költségvetési Tanács. Az Állami Számvevőszék elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: a testület létrehozása válaszlépés volt egy rendkívüli helyzetre. “Mi azt reméljük, hogy a válságkormányzásból vissza lehet térni a normális kormányzásra” – fogalmazott az ÁSZ-elnök.

Domokos László szerint vétójog nélkül egy fogatlan oroszlán a Költségvetési Tanács. A büdzsé körül kialakult vitát az ÁSZ elnöke ahhoz hasonlította, “mintha valaki, akinek még nem született gyermeke, az unokája pályaválasztásán aggódna”. A 2011-es költségvetés tervezete jó néhány elemében jobb az eddigieknél, de további javulásra van szükség – tette hozzá.

Hiányoznak a törvények, amelyek az adatok alátámasztott voltát igazolják, ám a kormány azt ígérte, ezeket péntekre kidolgozza – mondta Domokos László, aki úgy véli: sokan azt is számon kérik a büdzsén, amit nem kell tartalmaznia. Szerinte a költségvetési tervezést több éves munkával lehet javítani, s a büdzsé akkor sem lesz tökéletes, folyamatos csiszolásra szorul majd.

Az adófizetők alkotmánybíróságaként is emlegetett testület felállítását egyébként a Fidesz már 2006-ban javasolta. Navracsics Tibor, akkor még a Fidesz-frakcióvezetőjeként két éve egy erős, független Költségvetési Tanács mellett érvelt. Azt mondta, csak egy ilyen testület lehet képes ismét hitelessé tenni magyar költségvetési- és gazdaságpolitikát.

A minap a testület elnöke a középtávú költségvetési tervek kockázataira, a költségvetési pálya fenntarthatatlanságára hívta fel a figyelmet a Költségvetési Tanács elnöke. Kopits György két napja a jövő évi államháztartási hiányt ugyanakkor elérhetőnek, a tervszámokat teljesíthetőnek nevezte az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik