Belföld

Már a tévéostrom előtt ismerték Gyurcsány tanácsait

A Köztársasági Őrezred volt parancsnoka rendőri vezetők előtt közvetítette az exminiszterelnök szavait.

Szabó Ferencet a politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság hallgatta meg. A Köztársasági Őrezred volt parancsnoka azt mondta: az MTV-székház ostromának reggelén, szeptember 18-án személyesen beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, mielőtt az elhagyta az országot, és Szocsiba repült. A volt kormányfő még aznap visszaérkezett Magyarországra, két órát tartózkodott a képviselői irodaházban, majd este 8-9 óra között hazament, éjszaka nem mozdult ki a lakásából, kizárólag a családjával volt – mondta el Szabó.

A rendőrvezérőrnagy először megdöbbenéssel értesült a még aznap napközben készült, rendőri vezetői értekezletről szóló jegyzőkönyvről, ám annak áttekintése után már emlékezett rá, hogy a miniszterelnöktől reggel hallottakat tolmácsolta az országos rendőri vezetőknek.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint Szabón kívül Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, illetve Dobozi József, a REBISZ akkori parancsnoka egyeztetett az őszödi beszéd kiszivárgása után kialakult politikai helyzetről, illetve az esetleges tiltakozó megmozdulások kezeléséről.

Szabó Ferenc a jegyzőkönyv szerint azt mondta: “a ma 17 órás frakcióülés, az MSZP-frakció ülése arról szól, hogy megkeressék azokat a módszereket, hogy hogyan lehet ezt a kialakult helyzetet politikai eszközökkel kezelni. Mindenképpen az a törekvés, hogy nem rendészeti, hanem politikai eszközökkel kívánják ezeket kezelni. A miniszterelnök is abszolút ennek a híve, és ezért óva intett bennünket attól, hogy itt valami demonstratív biztonsági intézkedéseket vezessünk be akár a személyvédelem területén, akár a rezidenciák biztonsága területén”.

“A miniszterelnök most azt az álláspontot képviseli, hogy ő nem akar visszavonulni, nem akar olyan látszatot kelteni, mintha most félne, hiszen meg van győződve, hogy jót akar, jó irányt akar, csak szerencsétlent felturbósította ez a kijátszás” – mondta Szabó a jegyzőkönyv szerint.

A jegyzőkönyv szerint Szabó így summázta a kialakult helyzetet a rendőri vezetőknek: “tehát a dolog lényege az, hogy ahogy itt beszéltünk róla, kellő toleranciával, annak minősítve, ami, de amikor kell, akkor kellő határozottsággal lépjen fel a rendőrség. Erről váltottunk néhány szót reggel elutazása előtt a miniszterelnökkel és tulajdonképpen ez valószínű egyeztetett álláspont volt az igazságügy-miniszterrel, de azért a rendőrségnek ha kell, erőt is kell tudni mutatni. Ez nagyon lényeges.”

A Köztársasági Őrezred volt parancsnoka kérdésre elmondta: Gyurcsány Ferencnek ő maga adta meg Szabadfi Árpád telefonszámát, és tudomása szerint a volt miniszterelnök fel is hívta az akkori kapitányhelyettest.

A fideszes Révész Máriusz az ülésen azt mondta, szerinte megállapítható, hogy a politika beavatkozott a rendőrség munkájába, ami alkotmányellenes. Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke “politikai komisszári” szerepnek minősítette Szabó tevékenységét.

A 2006-os események egyik civil sértettje az albizottság ülésén büntetés-végrehajtásnál általa elszenvedett megalázó bánásmódról számolt be. A fiatalember elmondta, hogy fogva tartása során a legnormálisabbak a köztörvényes bűncselekmények miatt ott lévő zárkatársak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik