Belföld

Árthat a Fidesznek a kényelem

Az fn.hu által megkérdezett szakértők alacsonyabb részvételt várnak a második fordulóban, ami első sorban a Jobbiknak kedvezhet. A Fidesz szavazóit ugyanis az elkényelmesedés, az MSZP szimpatizánsait pedig a csalódottság tarthatja otthon. Az LMP-sek kiszámíthatatlanok.

A Fidesz eléri a kétharmados többséget, ha szimpatizánsai a második fordulóban is olyan arányban vesznek részt a választáson, mint április 11-én – olvasható a Forum Politicum Intézet elemzésében.

Ha vasárnap a még eldöntetlen 57 egyéni választókerületben megismétlődik az első forduló eredménye, azaz az MSZP csak Angyalföldön (Budapest 20. egyéni választókerületében) tud győzni, a Fidesz-KDNP 264, az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP pedig 16 fős frakciót alakíthat a következő Országgyűlésben. A kétharmados többséghez 258 mandátum szükséges. Az intézet mandátumbecslése alapján az MSZP leendő parlamenti frakciója várhatóan tíz fővel haladja meg a jobbikos képviselőcsoport létszámát. A különbség pedig azt eredményezi, hogy a szocialista párt önállóan ajánlhat majd államfőjelöltet (ehhez ötven képviselő aláírása szükséges), míg a Jobbiknak erre nem lesz esélye.

A várható részvételi arányt általában sem könnyű előre jelezni, de most a második forduló előtt különösen nehéz becslésekbe bocsátkozni. Fontos kérdés például, hogy a választók egyáltalán tisztába vannak-e azzal, hogy náluk tartanak-e második fordulót. Továbbá az sem mindegy, milyenek az esélyek az adott kerületben, hiszen valahol a Fidesz behozhatatlan előnnyel várja a szavazást, míg akadnak izgalmasabb helyek is – mondta lapunk kérdésére Szomszéd Orsolya.

Alacsonyabb lesz a részvétel

A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: a kiélezettebb harc általában növeli a részvételi kedvet. A látványos intenzív kampány ugyan elmaradt a két forduló között, de arra kevesebb rálátásunk van, hogy helyi szinten milyen közvetlen mozgósítás zajlott.

László Róbert szerint ezzel szemben minden bizonnyal alacsonyabb lesz a részvétel, mégpedig a jóval kisebb tét miatt. „A választások történetében először fordult elő, hogy már az első forduló után egy párt megszerezte a mandátumok abszolút többségét, tehát a választók pontosan tudják, hogy kik a győztesek, hogy ki lesz a következő kormányfő. Kérdés, hogy a kétharmadban rejlő lehetőség/fenyegetettség, mekkora mozgósító erővel bír az egyik, illetve a másik oldalon, de összességében semmiképp sem várható magasabb részvétel” – mondta a Political Capital választási szakértője az fn.hu-nak.

Kiszámíthatatlan szavazók

Hogy kinek jó vagy rossz ez, az azon múlik, mely politikai erők tudnak jobban mozgósítani László Róbert szerint. „Az alacsonyabb részvétel mindig annak kedvez, aki nagyobb arányban tudja elvinni voksolni a szavazóit. Elvileg a Jobbik és a Fidesz támogatói aktívabbak, de a Fidesz számára most gondot jelenthet, hogy szavazóit elaltathatja a tudat, hogy pártjuk már nyert és a kétharmad is biztosra vehető” – fogalmazott Szomszéd Orsolya.

László Róbert szerint a Fideszt a szavazóit az elkényelmesedés, az MSZP-t az elkeseredettség veszélyezteti leginkább. A Jobbik szavazói ígérkeznek a legaktívabbaknak, főleg azokban a kerületekben, ahol némi esélyük is mutatkozik a győzelemre. Az LMP-szavazók mozgása a legkevésbé kiszámítható, főleg Budapesten, ahol a harmadik helyről várják a második a fordulót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik