Belföld

Magyar földet nem adunk! – A Fidesz hosszabítaná a moratóriumot

A Fidesz augusztus 31-ig benyújtja az Európai Uniónak a külföldiek földvásárlási tilalmának három éves meghosszabbításáról szóló kérelmet.

A földeladásról szóló hétéves moratórium lejár, ám a Fidesz minden törvényes lehetőséget igénybe kíván venni annak érdekében, hogy a termőföld magyar kézben maradjon.

Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke erről még a héten hivatalosan is tájékoztatni fogja az unió illetékes mezőgazdasági biztosát is.

Mint mondta, bízik abban, hogy az unió többi tagállama támogatni fogja az ország kérelmét, ám arra is fel kell időben készülni, hogy más, szintén jogi eszközök segítségével védjék meg a hazai gazdákat a spekulációs célú földvásárlásoktól.

A politikus francia, dán és olasz gyakorlatot említett, ahol elvileg ugyan engedélyezik a külföldiek földtulajdonszerzését, ám olyan feltételeket szabnak, amelyek láttán a vevőnek “elmegy a kedve a vásárlástól”.

A franciákról szólva azt emelte ki, hogy ott az államnak elővásárlási joga van, ha a termőföldjét valaki értékesíteni kívánja. Egy ehhez hasonló magyar gyakorlat bevezetése felszámolná a zsebszerződéseket is, hiszen a mostani külföldi bérlők nem kerülhetnének könnyen tulajdonba, ha mégsem hosszabbítaná meg az unió a földeladást tiltó moratóriumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik