Belföld

Újabb harcok a forintfronton

Érdekes vállalati hírek mozgatták a tőzsdét, ahol az év vége felé kissé leülni látszik a hangulat. Forintfronton viszont feszült a légkör: kiújult a kormány és a jegybank szócsatája.

Az elmúlt héten kellett volna bekövetkeznie a szokásos Mikulás-rallynak, de az idén elmaradt, jóllehet azért az év egésze bőven kárpótolhatja a befektetőket. Ráadásul, ha nincs a péntek, akkor a múlt hetet sem kellett volna a hazai tőzsdeindex esésével befejezni. Az utolsó napon azonban a vezető részvények mindegyike veszített értékéből, élen a Matávval és a gyógyszerpapírokkal. Amíg a Richter- és az Egis-befektetők hangulatát továbbra is a gyenge dollar rontja, addig a Matáv árfolyamesését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) készítette elő.

Mega-tranzakció a Matávban

Az EBRD december 9-én 13,5 millió darab Matáv-részvényt adott el 815 forintos értékben egy zártkörű értékesítés folyamán, nagyon hasonló módon ahhoz, ahogyan az állam értékesítette Mol-részvényeit idén év elején. A Credit Suisse First Boston (CSFB) szervezésében egyetlen nap alatt adtak túl a Matáv mintegy három százalékát kitevő részvénycsomagon. Az EBRD remekül választotta meg az időzítést, hiszen a Matáv piaca az utóbbi időben határozottan megélénkült és az árfolyam is remekül teljesített. Ez részben a harmadik generációs (3G) mobiltelefon szolgáltatási tendernek is köszönhető.







Az infláció majd megmutatja
A most következő hét legfontosabb eseményének a kedden publikálandó novemberi inflációs adat ígérkezik. A várakozások szerint a fogyasztói árindex az októberi 6,3 százalék után novemberben 6 százalékkal emelkedett. Az adat különösen fontos lehet a kamatok alakulásának szempontjából, hiszen egy magasabb inflációs adat okot adhat az MNB-nek arra, hogy ne változtasson a kamatokon az idei utolsó, december 20-án esedékes kamatmeghatározó ülésén. Egyébként a jegybank és a kormány kapcsolata ismét kiéleződni látszik. Járai Zsigmond egyre gyakrabban hívja fel a figyelmet a rossz gazdaságpolitikai helyzetre, amivel értelemszerűen a kormány pozícióját próbálja rontani. A Gyurcsány-kabinet azonban hajthatatlannak látszik abban a tekintetben, hogy a saját befolyása alá hajtsa a Monetáris Tanácsot az új MNB-törvény keresztül-erőszakolásával.

A T-Mobile, a Matáv mobilüzletága 17 milliárd forintért vásárolhatta meg a három blokk egyikének licenszét. Az árfolyam 2 százalékos emelkedéssel reagált a hírre. Ez inkább annak volt köszönhető, hogy végre történt valami a Matáv háza táján, semmint annak, hogy ez különösebben jó hír lett volna. A 3G ára ugyanis a várakozásoknak közel megfelelt és az egyetlen lehetséges dolog, amit esetleg jó hírként lehet értékelni az az, hogy a Vodafone még tárgyal a kormánnyal, a negyedik licensz értékesítése pedig eredménytelen lett, tehát kisebb versennyel kell a Matávnak számolnia a harmadik generációs mobiltávközlés területén.

Elbukik a Fotex?

A hét másik híre a Fotex bejelentése volt, miszerint a Keravill üzletláncot felszámolják. A cég egyszerűen nem tudta állni a versenyt a Media Markt vagy az Electro World dömpingáraival. A végső döfést azonban a Saturn belépése jelentette a piacra. A Keravill a Fotex immár második üzletága, amit rövid időn belül zárt be. Emlékezhetünk, hogy a közelmúltban a Fotexnet internetes áruház „átalakítását” jelentették be, ám a hivatalos közléssel ellentétben a legtöbb elemző végleges bezárással számol.

A történet érdekessége, hogy sokan éppen a Fotexet hitték a hazai fogyasztási növekedés legfőbb nyertesének. A cégcsoport tevékenysége ugyanis kellően szerteágazó ahhoz, hogy ha egy-egy területen túlzott verseny alakulna ki, akkor is jelentős mértékben javulhat a nyeresége. A teóriával ellentétben úgy tűnik, hogy a Fotex, amelyről ráadásul azt sem mondhatjuk, hogy gyenge márkákkal és tőkehiánnyal versenyzett volna, mégsem képes megállni a helyét a piacon.

Megtorpanás nagy várakozásokkal

A nemzetközi piacokon is megtörni látszik a lendület: az USA-ban hatheti folyamatos emelkedés után torpant meg a piac. Ezen a héten számos olyan esemény lesz, ami utat mutathat, hogy merre is menjen tovább a részvénypiac. A kiemelt szerepet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedre osztották, amely kedden tartja ülését és várhatóan negyedszázad bázisponttal 2,25 százalékra emeli az irányadó rövidtávú kamatokat. A másik kiemelkedő makroadat a kiskereskedelmi forgalom alakulása lesz. Ez a karácsonyi vásárlás idején kiemelt fontossággal bír, hiszen jól tükrözi az amerikai fogyasztók gazdaságba vetett bizalmát.

Továbbra sem értek véget azonban a vállalati gyorsjelentések. A héten a Federal Express, az Oracle és a Lehman Brothers is beszámol teljesítményéről. Ezen vállalati híreknél azonban fontosabb lehet a pénteki határidős elszámolási nap. Tekintve, hogy a pénteki adatok határozzák meg a derivatív elszámoló árakat, hatalmas forgalomra és kiugró volatilitásra lehet számítani.


Újabb harcok a forintfronton 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik