Belföld

3G – nem lesz negyedik szolgáltató

A Pannon és a T-mobile már bevásárolt, a Vodafone-nal még nem zárultak le a tárgyalások a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatási pályázaton. Az sincs kizárva, hogy már 2005-ben megcsörrenek az első 3G-s mobilok.

Összesen nettó 36 milliárd forintért kelt el a négyből két frekvenciablokk a Nemzeti Hírközlési Hatóság által idén augusztusban kiírt UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) pályázatokon. Az „A” blokk pályázatára a T-Mobile Magyarország Rt. tette a legkedvezőbb ajánlatot, a „C” blokk nyertese pedig a Pannon
3G – nem lesz negyedik szolgáltató 1

GSM Távközlési Rt. lett. Az úgynevezett „B” blokk esetében a hatóság még nem hozott határozatot, az új belépőknek fenntartott „D” blokk pályázatát pedig eredménytelennek nyilvánította, miután a jelentkezőket nem tudta nyilvántartásba venni.

A 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságért a Pannon GSM Távközlési Rt. 19 milliárd forint, a T-Mobile Magyarország Rt. pedig 17 milliárd forint nettó összeget fizet. A Pannon GSM az UMTS jogosultság mellett egy kiegészítő DCS (1800 MHz-es) frekvenciacsomaghoz is hozzájut.








Mire jó az UMTS?
Kifejlesztése korai fázisában a 3G egységes világszabványnak indult. De azután a különböző érdekek, eltérő fejlesztési koncepciók, szabadalmi jogviták következtében csak egyike lett a különböző rádiós technológiák szabványcsaládjának. De miért is olyan „nagy szám”? Az új szabvány az alkalmazások eddig nem látott széles körét kínálja a felhasználóknak (mint például: videotelefon, e-kereskedelem, video-on-demand, online vásárlások). Elérhetővé teszi a mobil internet és más multimédiás szolgáltatások összehangolását, 2 Mbps-ig terjedő sávszélességet ad, sőt a még fejlesztés alatt álló nagysebességű készülékirányú hozzáférés, a HSDPA megvalósulásával a 10 Mbps letöltési adatsebesség is elérhetővé válik. Emellett ez a szabványcsalád a világ első olyan globális, földfelszíni és műholdas összetevőkből álló rendszere lesz, amely a két összetevőnek köszönhetően a Föld bármely pontján elérhetővé teszi majd a felhasználókat. Legalábbis ezt ígérik a szakértők.

Az első részletet idén fizetik


Az összeg első tételét, ami egyenként 5,5 milliárd forint, még az idén befizetik a cégek, a fennmaradó összeget pedig 3 részletben, 3 éven belül kell teljesíteniük. Mindez már korábban köztudott volt, hiszen a költségvetés deficitgondjai miatt az állami vezetés már jó előre egyértemű elvárásként fogalmazta meg, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak még az idén legalább 15,5 milliárd forintot kell átutalnia a büdzsébe a koncessziós jog értékesítéséből.

Bár a Vodafone-nal folytatott tárgyalások eredményességét nem lehet garantálni, az NHH a három hazai szolgáltató megfelelő érdeklődésében bízva úgy kalkulált, hogy a negyedik pályázatból esetlegesen befolyó pénz nélkül is meglegyen az előirányzott összeg. Ez a döntés utólag igazolást nyert, miután a két új jelentkező, a Tele2 és a Hungarotel, amely esélyt kapott arra, hogy működési engedélyért versenyezzen, nem tudott banki garanciát felmutatni, s emiatt ezt a pályázatot eredménytelennek nyilvánították.

Az eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy még vagy két évig biztosan nem bővül négyszereplőssé a hazai mobilpiac. Ezt megerősítette az eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Elmondta: egy év múlva lehetne újra kiírni a pályázatot, de inkább megvárják annak a tapasztalatait, hogy milyen sikerrel indul Magyarországon a harmadik generációs mobilszolgáltatás. Elképzelhetőnek tartja, hogy a “D” blokk két potenciális pályázója vagy túl erősnek tartotta a magyar mobilpiacon a versenyt, vagy nem elég ígéretes számukra ez a terület.


Mindenki elégedett


A sikeres tenderre vonatkozóan Kovács Kálmán kijelentette, hogy jó megállapodás született, amely kielégíti a kormányzati elvárásokat. Hozzátette: a két frekvenciablokkért ajánlott bruttó 45 milliárd forint mutatja, hogy a kormány helyesen döntött amikor az UMTS-tender kiírási időpontját kijelölte.

A miniszter szerint a két blokkot magas, de elfogadható áron sikerült eladni. Hasonlóan elégedetten szólt a két nyertes vállalat vezetője is. Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese és Sugár András, a T-Mobile Magyarország vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a cégük számára legjobbnak mutatkozó blokkot sikerült megnyerniük. A Vodafone Magyarország kommunikációs osztályán azt közölték FigyelőNettel, hogy a tárgyalásokról, amíg be nem fejeződtek, nem beszélhetnek, ez a pályázat kiírásában is szerepel.


Talán már jövőre?


A T-Mobile szerdán kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy akár már 2005-ben megkezdi az UMTS kereskedelmi szolgáltatását. Ennek az a feltétele, hogy megfelelő lefedettség mellett garantálható legyen a GSM-nél megismert minőség, emellett kellő számban és választékban álljanak rendelkezésre az UMTS készülékek.

A pályázat kiírása egyebek mellett azt szabta feltételül, hogy az új szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest tágan értelmezett belvárosában. 2008. január elsején pedig már a lakosság harminc százaléka számára elérhetőnek kell lennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik