Belföld

Euromoney: Lengyelország a legügyesebb adós

A feltörekvő európai piacok közül Lengyelország volt a legügyesebb szuverén adósságkibocsátó az elmúlt 12 hónapban a Euromoney éves felmérése szerint.

A vezető londoni gazdaságpolitikai szakfolyóirat júniusi számában közölt átfogó értékelés szerint a feltörekvő Európa devizaadósság-piaca zsúfolt és igen forgalmas volt az elmúlt egy évben a kedvező klíma miatt. Hosszú szünet után Magyarország is visszatért egy lendületes kibocsátással, és Románia, Litvánia, Málta, Horvátország és Ukrajna szintén megcsapolta, vagy meg fogja csapolni a tőkepiacot. A feltételeket jellemzi, hogy még Fehéroroszország is megjelenhetett volna egy kötvénnyel, “ha úgy hozta volna kedve” – áll a Euromoney elemzésében.

Az összes térségbeli adós közül is azonban kitűnt Lengyelország, amely a legkifinomultabb szerkezetű kibocsátási programmal jelentkezett a piacon. A tavalyi év pedig nem indult bíztatóan: amikor az ország feltárta jelentős külpiaci finanszírozási igényeit, még szinte kizárólag a német befektetőkre támaszkodhatott, akik ezt felismerve magas hozamokat kényszerítettek ki; a tavaly februári, 750 millió eurós kötvény még meglehetősen drága pénz volt Lengyelországnak.

A lengyel kormány ezért a befektetői bázis sokszínűvé tételéről döntött. Ennek jegyében tavaly júliusban megjelent az első, dollárban kibocsátott lengyel eurokötvény, 1,4 milliárd dollár névértéken,10 évi futamidővel, az irányadó amerikai kincstárjegy feletti 158 bázispontos hozamfelárral.

A német befektetők ráeszméltek, hogy már nemcsak ők finanszírozzák a lengyel adósságigényeket, és csökkenésnek indultak az euróban jegyzett lengyel kötvények felárai.

Lengyelország ekkor újabb befektetői kört célzott meg: októberben fontkötvénnyel jelent meg a brit piacon, amit előtte utoljára Magyarország tett meg a térségből még 1993-ban. A 400 millió fontos, 8 éves sterlingkötvénynek már csak 80 bázispontos hozamfelára volt; a piac egyértelmű sikernek ítélte az újdonság erejével ható fontkibocsátást – áll a Euromoney elemzésében.

Ezzel a kiszélesített befektetői háttérrel tért vissza Lengyelország az idén az euróadósság-piacra: a januári, 750 millió eurós eurokötvény kibocsátáskori felára 61,8 pont volt az irányadó német Bund felett – ez eddig a legalacsonyabb, amelyet az ország eddig elért -, a kibocsátást csaknem háromszorosan túljegyezték, és lehetőség nyílt a kötvény megemelésére 1,25 milliárd euróra.

Lengyelország az idei év hátralévő részére is tartogat újdonságot: még júniusban tervezi kibocsátani első szamurájkötvényét 20 milliárd jen (166 millió dollár) értékben, a befektetői kör további bővítése végett, és még egy 1 milliárd eurós eurokötvény is szerepel a 2003-as tervekben – írta a Euromoney júniusi száma.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik