Gazdaság

Európai csődök

Négy év óta először csökkent tavaly a vállalati csődök száma Nyugat-Európában, a háztartások viszont rosszul szerepeltek.

A vállalatok a korábbinál kedvezőbb teljesítmény mutattak fel 2005-ben, miközben a háztartások annál rosszabbul teljesítettek Európában. Legalábbis a német Creditreform felmérése szerint a 15 régi uniós tagállamban, valamint Svájcban és Norvégiában tavaly 2 százalékkal, 147 ezer 239-re csökkent a csődbe jutott vállalkozások száma az egy évvel korábbi 150 ezer 312-ről. Az EU új kelet-európai országaiban eközben 1,2 százalékkal kevesebb cég ment tönkre: a 2004-es 18 ezer 518 után 2005-ben 18 ezer 293. A legnagyobb mértékű csökkenés Lettországban és Lengyelországban volt tapasztalható, nőtt ugyanakkor a vállalati csődök száma Litvániában, Szlovéniában és Ausztriában is.

Ugyanakkor Európában 180 ezer háztartás vált fizetésképtelenné, ami 26 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A legtöbb magáncsőd Németországban és Nagy-Britanniában volt: utóbbiban tavaly a legmagasabb adatot mutatták ki 1960 óta, amikor az erre vonatkozó adatgyűjtés megkezdődött. A britek az elmúlt években azért halmoztak fel jelentős adósságállományt, mert alacsonyak voltak a kamatok, és megélénkült az ingatlanpiac. A brit központi bank 2003 novembere és 2005 augusztusa között végrehajtott többszöri kamatemelése, illetve az ingatlanpiac pangása azonban egyre nagyobb terhet jelent a brit háztartásoknak, ráadásul a munkanélküliség is növekvő tendenciát mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik