Nagyvilág

Mire lehet képes az új, reformista elnök Iránban?

Ali Hadadi Asl / ATP Images / Getty Images
Maszúd Peszeskján kampányzáró gyűlése július 3-án Teheránban.
Ali Hadadi Asl / ATP Images / Getty Images
Maszúd Peszeskján kampányzáró gyűlése július 3-án Teheránban.

Az előzetes várakozásokkal szemben nem egy keményvonalas konzervatív politikus, hanem a reformistának tartott egészégügyi miniszter, Maszúd Peszeskján került ki győztesen – a szavazatok több mint 53 százalékával – az iráni elnökválasztás második fordulójából. Ugyan az iráni politikai rendszerben az elnök mozgástere sok szempontból korlátozott, az idei választásról sok minden elmondható, csak az nem, hogy tét nélküli lett volna.

A korábbi iráni államfő, Ebrahim Raiszi májusi halála alaposan megbolygatta az iráni belpolitikát. A 2021-ben megválasztott Raiszi ugyan nem a karizmájáról vagy népszerűségéről volt híres, de két szempontból is történelmi szerepet töltött be. Egyrészt az ő irányítása alatt zajlott le a konzervatív-keményvonalas politikai elitek hatalmi koncentrációja. Másrészt a legtöbb elemző szerint ő volt Ali Hamenei legfőbb vallási vezető kiszemelt utódja a legfontosabb politikai pozícióra, így ha a májusi helikopterbalesetben nem veszíti életét, évtizedekre meghatározhatta volna az ország jövőjét.

Az, hogy milyen lett volna Raiszi alatt Irán, már sosem tudjuk meg. Azt viszont, hogy mennyit tanult az elmúlt évek válságaiból a vezetés, és a reformernek tartott Peszeskján mire lesz képes, a következő időszak legfontosabb kérdése lesz.

Majid Saeedi / Getty Images Ali Hamenei ajatollah, az iráni legfelsőbb vezető beszél, miután leadta szavazatát az elnökválasztáson július 5-én Teheránban.

A részvételi arány történelmi mélyponton

Az elnök jogkörének korlátozottsága ellenére az elnökválasztás két szempontból is fontos lakmusztesztje az iráni politikának. Egyrészt,

mint a legtöbb olyan autoriter rendszerben, ahol választásokat tartanak, az irániban is a legfontosabb kérdés inkább a részvételi arány, mintsem a szavazatok tényleges eloszlása.

Ugyanis a jelöltek mindegyike a rezsim része: vannak köztük ideológiai és politikai ellentétek, de mindannyian az iszlám forradalom rendszerének fennmaradásában érdekeltek. Ettől kezdve az elnökválasztásokon való részvétel ennek a rendszernek a társadalmi legitimitását mutatja. Minél többen vesznek rajta részt, annál nagyobb a rendszer támogatottsága vagy legalább passzív elfogadása.

Ebből a szempontból az idei választás nem mond túl sok jót a vezetés számára. Az első fordulóban mért 39,93 százalékos részvétel az 1979 óta fennálló rendszer legalacsonyabb hajlandóságát mutatja, ami még a többé-kevésbé előre eldöntöttnek tekintett 2021-es választáson is körülbelül tíz százalékponttal magasabb volt. Ráadásul Iránban az előző választásokon nem volt ritka a 70–80 százalékos részvételi arány sem. Ez a választói kedvetlenség elsősorban a krónikus gazdasági problémákkal és az elmúlt években felerősödött társadalmi feszültségekkel magyarázható.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik