Tech

Gyógyszeripari megrendelések hajtották előre a vezető magyar big data céget

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Tavaly csaknem 12 százalékos bővüléssel 4,2 milliárd forintos bevételt ért el a budapesti székhelyű, de bevételeinek túlnyomó részét külföldön realizáló Starschema big data adatkezelő és elemző vállalkozás – közölte a cég. Földi Tamás társalapító és fejlesztési igazgató kiemelte, hogy az ügyfeleiket a járvány kedvezőtlen hatásai nem érintették, így a Starschema is ellenállónak bizonyult a válság idején.

A megrendelések 60 százaléka az Egyesült Államokból érkezett, de az elmúlt évek terjeszkedésének köszönhetően jelentősen nő az Európából származó bevétel aránya is. A forgalombővülést leginkább a nagyvállalati megrendelésekkel, azon belül is főképp a gyógyszeripari óriáscégek megkereséseivel magyarázzák.

A gyógyszeripari cégeket is erősen érintette a COVID-19 miatti piaci bizonytalanság. Az üzleti tervezéshez (termelőkapacitások optimalizálása, értékesítési tevékenység tervezése, fejlesztések, stb.) az előző évi eladási adatokból és trendekből 2020-ban nem lehetett kiindulni, emiatt új előrejelzési modellekre volt szükség. Ezeknek a modelleknek a kidolgozásához nyújt támogatást a Starschema technológiája és üzleti intelligencia szolgáltatása. A tengerentúli gyógyszeripari óriások tavaly ezeket a szolgáltatásokat az eddigiekhez képest nagyobb arányban vették igénybe”

– osztotta meg a cég a 24.hu-val.

A 2006-ban alapított Starschema Kft. a világhálón keletkező adatok kezelésével és elemzésével nyújt szolgáltatásokat. Az Egyesült Államokban 2018 óta működtet irodát. Ügyfelei közé tartozik többek között a Facebook, a Disney, a Netflix, a Johnson & Johnson. A cég árbevétele 2018-ban még nem érte el a 3 milliárd forintot, 2019-ben viszont már meghaladta a 3,6 milliárd forintot. A belföldi értékesítés mindkét évben 900 millió forint felett zárt, a nyereség pedig 31 millió forintról 327 millió forintra nőtt.

A Starschema tavaly tavasszal indított ingyenes koronavírus információs rendszert is, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. A kaliforniai tech-óriással, a Snowflake Inc-vel közösen fejlesztett rendszer óriási segítséget jelent kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és gazdasági döntéseik meghozatalában. Az adatszolgáltatás többezer felhasználója között olyan nevek szerepelnek, mint az UNICEF, a CNBC, a már említett Johnson & Johnson vagy a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Blackstone.

Földi Tamással korábban mi is beszélgettünk a Starschema tevékenységéről:

Kapcsolódó
„Azok jutnak előre, akik nem tudnak szart csinálni, mert az fájna nekik”
Földi Tamással, a big datával foglalkozó Starschema alapítójával beszélgettünk arról, mire jók az adatok, illetve a vállalkozásukkal hogyan jutottak el odáig, hogy mára a Netflix és a Facebook is az ügyfeleik közt található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik