Tech

5 millió dollárt kaptak a magyar adatmágusok, akik a Facebooknak is dolgoztak

Az OTP és az Eximbank tulajdonában álló PortfoLion Regionális Magántőke Alap 5 millió dolláros (kb. 1,3 milliárd forint) befektetést biztosít a budapesti székhelyű Starschema Kft. részére, akik nagy mennyiségű adatok (big data) kezelésével és elemzésével foglalkoznak.  Ezzel a Starschema az első olyan big data cég, amelynek a PortfoLion tőkét biztosít.

A magyar adatmágusok a világ vezető tech-cégeit tudhatják ügyfeleik közt, megrendeléseik mintegy 70 százaléka a tengerentúlról érkezik. Dolgoztak már a Facebooknak és a Netflixnek is. Előbbi adatvizualizációs szervereit egy ideje már a budapesti cég algoritmusaival felügyelik, utóbbi pedig a magyar szakemberek segítségével jut hozzá valós időben olyan fontos mutatószámokhoz, mint a nézettség, a sorozatöregedés vagy a folytatási hajlandóság.

Földi Tamás, a Starschema alapítója inspiráló előadással készült. Forrás: Smart Conference (Facebook)

A kapott befektetést elsősorban üzleti tevékenysége kiszélesítésére és a nemzetközi terjeszkedésre fordítják, elsősorban észak-amerikai jelenlét megerősítése a cél, de kiemelt terveik közt szerepel, hogy a hazai nagyvállalati szektort is hozzásegítsék az újhullámos big data és mesterséges intelligencia technológiák használatához.

A cég árbevétele tavaly meghaladta a 2,3 milliárd forintot, ami 20 százalékkal több a 2016-os értékhez képest. A fejlődés ütemét jól érzékelteti az is, hogy foglalkoztatottainak száma az egy évvel ezelőtti 150-ről 180-ra nőtt, és jelenleg is több mint 40 nyitott pozíciójukra lehet jelentkezni.

Elképesztő, hogy lesz pénz az adatainkból
Nem is gondolná, hogy a House of Cards című sorozat is az adatok miatt jó, hiába tűnik elsőre furcsa hype-nak az úgynevezett big data.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik