Tech

Magyar adatmágusok segítenek felszámolni az éhezést a Földön

Az ENSZ világélelmezési szervezete a big datával foglalkozó, budapesti Starschema adatelemzési megoldásait használja fel annak érdekében, hogy kevesebben éhezzenek szerte a világon.

A világon több mint 800 millió ember alultáplált, és közel 20 millióan állnak az éhhalál szélén, derül ki az ENSZ világélelmezési szervezete, a WFP (World Food Programme) legfrissebb jelentéséből, akiknek legfőbb céljuk, hogy 2030-ra teljesen felszámolják az éhezést a Földön. A világszerte több mint 80 irodával rendelkező cég idén kezdett el olyan digitalizációs megoldásokat alkalmazni, amelyek közelebb vihetik őket ennek megvalósításához, az egyik ilyen a big data.

Az általuk gyűjtött hatalmas adatmennyiség feldolgozásában a budapesti Starschema lesz segítségükre, akik ingyen bocsátják rendelkezésükre szaktudásukat. A magyar adatmágusok olyan ügyfelekkel dolgoztak már együtt, mint a Facebook, az Apple vagy a Netflix. A cég egy úgynevezett Big Data Lake létrehozásával az összes elemezni kívánt adatot egy helyre koncentrálja, és modern adatelemzési eszközöket biztosít azok feldolgozásához.

Elképesztő, hogy lesz pénz az adatainkból
Nem is gondolná, hogy a House of Cards című sorozat is az adatok miatt jó, hiába tűnik elsőre furcsa hype-nak az úgynevezett big data.

A Starschema és a WFP szeptemberben kötött együttműködése több területet is érint: a bevezetett módszerek a jövőben lehetővé teszik a különböző okokból (pl. időjárás, járványok, katasztrófák) bekövetkező élelmezési vagy egészségügyi krízishelyzetek előrejelzését.

Mivel a szervezetnek több ezer járműve és szállítóeszköze van, az adatok elemzése a logisztikában is segít, emellett az adományok elosztása és a humanitárius programok finanszírozása terén is hatékonyságjavulást hozhat.

ÉRTÉKES KÖVETKEZTETÉSEK

A big data technológiák alkalmazása segít mélyebb összefüggéseket is feltárni, például elemezhetővé válnak a szervezet által adományozott, élelmiszerek vásárlására használható bankkártyák tranzakcióinak elemzése, ami értékes visszajelzést adhat arra vonatkozóan, hogy az adományok valóban a kitűzött céloknak megfelelően hasznosulnak‑e.

Egy másik példa a gyermekétkeztetés és a társadalmi mobilitás kapcsolatának vizsgálata lehet. Itt a fő vizsgálati szempont az, hogy a WFP által ingyenesen nyújtott iskolai étkezés mennyire ösztönzi a gyermekeket arra, hogy bejárjanak a tanórákra, illetve az, hogy ez milyen hatással van az ő és családjuk későbbi boldogulására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik