Tudomány zöldövezet

Egy lépéssel közelebb kerültünk a karbonsemleges Európához

A Régiók Európai Bizottsága ma létrehozta a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoportot. A 13 választott helyi és regionális képviselőből álló csoport azt hivatott biztosítani, hogy az uniós városokat és régiókat közvetlenül bevonják az európai zöld megállapodás keretében indított számos kezdeményezés meghatározásába, végrehajtásába és értékelésébe. Ez a megállapodás az EU fenntartható növekedési stratégiáját képviseli, melynek célja, hogy 2050-re megvalósuljon a klímasemlegesség.

A Régiók Európai Bizottsága új munkacsoportot hoz létre, hogy biztosítsa, hogy a városok és a régiók konkrét projektekkel és a helyi és regionális önkormányzatoknak nyújtott közvetlen finanszírozással megkezdhessék az európai zöld megállapodás végrehajtását.

Itt az ideje, hogy közös beruházásokkal felgyorsítsuk a tiszta, fenntartható és szén-dioxid-semleges gazdaságra való átállást – írja a Régiók Európai Bizottsága sajtóközleményében. Az EU helyreállítási csomagja és az európai zöld megállapodás révén, finanszírozási és egyéb eszközökkel meg kell erősítenünk a városokat és régiókat, hogy ellenálló képesek legyenek, és kilábaljanak a Covid19-válságból – ez a zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoport első ülésének fő üzenete.

Európa 30 milliárd eurót áldoz a természetre, ha elfogadjuk
Úgy védi a biodiverzitást és a fenntartható mezőgazdaságot, ahogy eddig még soha.

A munkacsoport azután kezdte meg munkáját, hogy az Európai Bizottság egy új, 750 milliárd eurós helyreállítási eszközt terjesztett elő, és az 1100 milliárd eurós hosszú távú (2021–2027-es) költségvetési javaslatban megerősítette az éghajlatváltozással kapcsolatos elemeket.

A költségvetés most az uniós tagállamok és az Európai Parlament jóváhagyására vár.

Juan Espadas, Sevilla polgármestere, a munkacsoport elnöke így nyilatkozott: „a világ emberemlékezet óta nem süllyedt ilyen súlyos recesszióba, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az éghajlatváltozás ettől nem állt le. Az európai zöld megállapodás a legjobb eszközünk ahhoz, hogy mindkét válságot egyszerre kezeljük. Lehetőséget ad arra, hogy beruházzunk a tiszta tömegközlekedésbe, a megújuló energiába, a megfizethető, jól szigetelt lakásokba, a fenntartható mezőgazdaságba és a biológiai sokféleség védelmébe.

Pozitív forradalomról van szó, amelyhez azonban nélkülözhetetlen a városok és régiók teljes körű bevonása és az uniós támogatás.

A munkacsoport elnökeként biztosítani szeretném, hogy követeléseinket meghallják és meg is értsék.”

A zöld helyreállításról szóló vita során felszólaló Aurore Lalucq európai parlamenti képviselő, az EP zöld megállapodással foglalkozó közös munkacsoportjának társelnöke ekképpen fogalmazott: „a Covid19-válság után a zöld megállapodás sem maradhat változatlan. Ma több ambícióra, nagyobb uniós költségvetésre és több beruházásra van szükségünk. A zöld megállapodás nemcsak megoldást kínál a gazdasági válságra, hanem egyben lehetőséget is ad a környezeti és társadalmi igazságosságot ötvöző, új fejlesztési modell bevezetésére is. Képzelőerőnket bevetve, pragmatikusan és rugalmasan kell eljárnunk ahhoz, hogy a makrogazdasági döntéseket széles körű szociális párbeszéd segítségével az egyes területekhez igazíthassuk. A zöld megállapodás a megfelelő eszköz arra, hogy ambiciózus foglalkoztatáspolitikát valósítsunk meg, és minden európai polgár számára tisztességes munkahelyet és tisztességes fizetést biztosítsunk. A siker érdekében valamennyi nemzeti, európai és helyi szintű szereplőt mozgósítanunk kell.”

Kép: AFP / GREEN ODYSSEE

A munkacsoport tagjaihoz intézett beszédében Diederik Samsom, Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelős alelnökének kabinetfőnöke elmondta: „mindent megteszünk a zöld megállapodás helyi végrehajtásának biztosításáért. A Covid19-válság arra kényszerít bennünket, hogy egy új helyzethez alkalmazkodjunk, ugyanakkor kiemelten kezeljük és felgyorsítsuk a zöld megállapodás azon elemeinek végrehajtását, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Ilyen például a felújítási hullám, a körforgásos gazdaság, valamint városaink és a városi közlekedés környezetbarátabbá tétele.

Az átállás csak akkor lehet sikeres, ha szilárd támaszra lel az európai városokban és régiókban. Együtt kell működnünk annak érdekében, hogy az európaiak javát szolgálhassuk.”

A zöld megállapodás helyi szintű végrehajtásával foglalkozó munkacsoport azt szeretné biztosítani, hogy az európai zöld megállapodás és az EU helyreállítási stratégiája is kézzelfogható projektekben öltsön testet, a helyi és regionális önkormányzatok közvetlen finanszírozásával. A munkacsoportnak három konkrét célkitűzése van:

összegyűjteni az RB-ben képviselt városoknak és régióknak az európai zöld megállapodás keretében indított számos politikai kezdeményezéssel kapcsolatos nézeteit, és biztosítani, hogy véleményüket figyelembe is vegyék, elősegíteni az uniós intézmények együttműködését annak érdekében, hogy a városokat és a régiókat a szén-dioxid-semlegességet előmozdító politikák középpontjába helyezzék,
közvetíteni, hogy a helyi és regionális önkormányzatok milyen kihívásokkal szembesülnek a zöld átállás helyi megvalósítása során, és felhívni a figyelmet eredményeikre és bevált gyakorlataikra, hogy Unió-szerte megkönnyítsék azok elterjesztését.

Kép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

A munkacsoport jelenleg főként az alábbi témakörökkel foglalkozik: az európai klímarendelet és az éghajlati paktum, a Méltányos Átállást Támogató Alap, az új európai iparstratégia, a tiszta levegő és víz, a hidrogén, az új körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv, a biológiai sokféleség és az erdők.

A 13 tagú munkacsoportnak az RB mind a hat szakbizottságából és mind a hat politikai csoportjából vannak tagjai, azaz valóban átfogó és inkluzív kezdeményezésről van szó.

  • Juan Espadas, Sevilla polgármestere (elnök)
  • Roby Biwer, Bettembourg képviselő-testületének tagja
  • Manuela Bora, Marche régió közgyűlésének tagja, tanácsnok
  • Isabelle Boudineau, Új-Aquitania régió európai és nemzetközi ügyekért felelős alelnöke
  • Vincent Chauvet, Autun polgármestere
  • Kóbor József, Pécs önkormányzati képviselője
  • Markku Markkula, Espoo képviselő-testületének tagja
  • Michael Murphy, Tipperary megye közgyűlésének tagja
  • Ricardo Rio, Braga polgármestere
  • Stelpstra Tjisse, Drenthe tartomány kormányának tagja
  • Mirja Vehkaperä, Oulu képviselő-testületének tagja
  • Bernd Voß, Schleswig-Holstein tartományi közgyűlésének tagja
  • Hanna Zdanowska, Łodź polgármestere

A munkacsoport rendszeresen összeül majd, hogy segítse a Régiók Európai Bizottsága plenáris üléseinek munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik