Kultúra

Őrültek, őrült filmek és a Prometheus [Heti filmajánló]

Excentrikus filmek: beteges férfi egy pincébe zárt gyerekkel, a spanyol történelemből előlépő horrorbohóc. No meg a Prometheus.

Michael

A modern, nyugati kultúra bűneit a tudatalattiba, a valóságos térben pedig a pincébe zárja. Ausztria mostanában több hírhedt eset helyszínéül is szolgált: a szolid, kispolgári léttel bélelt családi házak pincéi szörnyű bűntetteket rejtegettek évtizedeken át – Natascha Kampusch nyolc évet töltött elrablója Bécstől félórányira fekvő háza melletti garázsának pincéjében, Elizabeth Fritzlt pedig apja tartotta pincebörtönben 24 évig, és használta ki, ejtette teherbe, gyerekeiket pedig feleségével nevelték, borzalmas történetek. Ebben a filmben is egy ilyen beteg ember történetét ismerjük meg, aki egy tízéves gyereket tart fogságban – mindezt az osztrák mozi híresen szenvtelen, hétköznapi modorában elbeszélve (vegyük úgy, hogy a cím főhajtás Haneke újabb cannes-i elismerése előtt is), mert az osztrák művészet híresen önostorozó szemlélete azt vágja az osztrák átlagember szemébe: nézd meg magad, nem segítelek át filmzenével, nem nézek félre a kamerával, nem mentelek fel hollywoodi módra – végig kell nézzed önáltatásod és képmutatásaid. És ha végignézted, már tettél egy bátor lépést.

 

Egy őrült szerelem balladája

A spanyol történelem nem az elfojtások, hanem a teljes virágukban kibomló borzalmak sorozata, akár a császári időkből vesszük Alba herceg németalföldi vérengzéseit, akár a Goya megfestette szörnyűségeket, az egész latin-amerikai tombolást, akár az 1936-os spanyol polgárháborút. Utóbbi szolgál ennek a filmnek kiindulópontjául – két bohóc, a vidám és a szomorú tartja előadását a legnagyobb öldöklések közepette, amikor a háború a szó szoros értelmében belép a cirkuszba, és katonaságra kényszeríti a bohócokat. A botcsinálta gyilkológépekből hadifoglyok lesznek, akiket kényszermunkára visznek. A szomorú bohóc fiának apja a bosszú parancsát hagyja örökül – a fiú felnő, maga is szomorú bohóccá válik, és belép egy cirkuszba, ahol a vidám bohóc egy elképesztően erőszakos zsarnok. A szomorú bohócnak a tetejébe sikerül beleszeretnie a barátnőjébe – akire a másik őrülten féltékeny. És ez még csak a kezdet, innentől elszabadulnak az indulatok, a dráma horrorba fordul – az év egyik legfurcsább filmje ez.

A film előzetese itt nézhető meg


Prometheus 3D

Ridley Scott várva várt sci-fije részben az Alien-mozik előzményfilmje, még inkább egy újmítosz alapköveit igyekszik lerakni. Az űrhajó fedélzetén Noomi Rapace, Charlize Theron ésMichael Fassbender. A görög mitológiában Prométheusz ellopja a tüzet az istenektől, hogy elvigye az embereknek,és csúnyán megfizet érte. Az Alien és a Szárnyas fejvadász rendezője új filmjében az az űrhajóviseli ezt a nevet, mely fedélzetén tudósokkal az élet eredetét, az emberiség teremtőjét keresveszáll le 2093-ban egy távoli univerzum bolygóján, az LV-223-on. Ott azonban olyan ellenfélleltalálják magukat szemben, amely nem csak az életüket veszélyezteti, hanem a teljes emberiségpusztulását okozhatja. A horror műfaj megújítója visszatért a hozzá talán leginkább illő zsánerhez azzal aszándékkal, hogy újabb mesterművet alkot a rá jellemző egyszerű történet, emlékezeteslátványvilág kombóval. Földalatti labirintus, gyanús tartalmú ampullák, monolitikus emberfejés a zsigerek csavargatása vár a nézőre. Mindez 3D-vel megfejelve: egyértelműen a nyár elsőblockbustere.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik