Kultúra

A tévében: március idusa fess legényekkel

Egy igazi úriember (Bács Ferenc), egy csepűrágó, egy magyar nábob, egy kovácslegény libben-trappol-galoppozik be a nappalinkba.

12:45, Duna TV, Arcélek
Bács Ferenc – egy nagyszerű színész, akiről mindig egy letűnt világ, a békebeli értékek jutnak eszünkbe. Az idősebb generációk mellett a gyerekek is ismerik legalább a hangját: ő a Micimackó animációs filmben Tigris hangja. Most 26 percig csak róla lesz szó.

13:15, Duna TV, Liliomfi
Makk Károly saját bevallása szerint első igazi, nem sematikus filmje a mai napig tele van élettel. Persze, hisz Szigligeti Ede darabját olyanok játsszák el, mint Dajka Margit, Pécsi Sándor, Krencsey Marianne, a fiatal Darvas Iván, Balázs Samu, Ruttkay Éve, Soós Imre vagy a fájóan hiányzó Garas Dezső. S a forgatókönyvön is Bacsó Péter, Bíró Yvette és Mészöly Dezső dolgozott. Ifjú Schnaps ide, Szellemfi oda, az én kérdésem még mindig az, hogy tudták megoldani, hogy azon a badacsonyi napon a macskák a forró kemencesutban feküdjenek (lihegve, ami a macskáknál nagyon ritka) a biedermeier hatás kedvéért?

20:00, Duna TV, Egy magyar nábob
A magyar film aranykora fogalom – a 60-as, 70-es években korlátozott szabadságot és rengeteg forrást kapó magyar filmre ma is úgy gondolunk, mint egy soha vissza nem térő időre, amikor százezrek néztek magyar filmet moziban. Hogy ennek a kváziszabadságnak és gazdagságnak milyen ára volt, most ne firtassuk. Az biztos, ma akárhogy is igyekeznek páran, kapjanak bármekkora forrást, nem tudnak olyan történelmi filmeket csinálni, mint akkor. Ez a film sem felülmúlható – nem technikai, filmszakmai értelemben, hanem kulturális hatását, szerepét tekintve. Várkonyi Zoltán mondjuk Latinovits Zoltánnal játszhatta el a főszerepet – ez már egy behozhatatlan előny. 

20:35, cool, Mennyei királyság
Igazi mesét láthatunk, ha ezt a filmet választjuk: lovagok, Szentföld, egy becsületes kovácslegény (miért éppen Orlando Bloom?), egy meseszép hercegnő, ostrom, hadak, háború, földi hívságok, hit – Ridley Scott pedálozott becsülettel. A 2005-ös filmben csak az nem öltözött be páncélba-sarkantyúba, aki nem akart: Jeremy Irons, Edward Norton, Liam Neeson, Csókás Márton mind felül a magas lóra. Kard ki kard, előre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik