Tudomány

Viking ruhadarabokon azonosították az Allah szót

A portyázó és kereskedő vikingek időnként Ázsiáig is eljutottak, így nem csoda, hogy számtalan kultúrával találkoztak. A kutatók ennek ellenére nem számítottak arra, hogy arab feliratokat fognak azonosítani 9-10. századi viking temetkezési ruhákon.

A textíliákat több mint 100 éve találták meg, akkor azonban úgy vélték, hogy a leletek átlagos viking temetkezési öltözékek. Annika Larsson, az Uppsala Egyetem régésze viszont a közelmúltban felfedezte, hogy a ruhák felirata igen különleges.

A leletek a svéd Gamla Uppsalánál és Birkánál azonosított hajósírokból kerültek elő. Larsson a maradványok elemzése során arra jutott, hogy az öltözékek anyaga a térségben idegen. A textíliákba szőtt apró geometrikus minták nem voltak jellemzőek a korabeli skandináv öltözködésre.

A szakértő úgy vélte, hogy az alapanyagokat nagyon távol, Közép-Ázsiában, Perzsiában vagy Kínában állították elő.

A későbbi elemzés felfedte, hogy a ruhák mintája valójában ősi arab írás, úgynevezett kufikus írás. Iráni kollégák segítségével két szót, az „Alit” és az „Allahot” is sikerült lefordítani. A szavakat a 100 vizsgált töredékből 10-en mutatták ki.

Kép: Annika Larsson

Larsson szerint gyakran azt feltételezik, hogy a keleti típusú tárgyak csak fosztogatással vagy kereskedelemmel kerülhettek a vikingekhez. A közelmúltban elemzett öltözékek azonban jellegzetes viking ruhadarabok. A felfedezés azt jelenti, hogy a skandináv népcsoport kapcsolatban állhatott síita közösségekkel – Ali kalifa ugyanis az irányzat számára kiemelten fontos. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy a vikingek egyszerűen lemásoltak egy arab feliratot.

Larsson nem zárja ki, hogy a sírokban muszlimok feküdtek. Korábbi DNS-vizsgálatok már bebizonyították, hogy bizonyos korabeli skandináviai nyughelyeken távoli területekről, például Perzsiából származó személyeket temettek el.

Az új vizsgálat azonban elsősorban azt bizonyítja, hogy a viking halotti öltözködésre hatást gyakorolt az iszlám kultúra.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: Khosrork/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik