Tudomány

50 000 éves szuperlétformát fedeztek fel a Föld egyik legfurcsább helyén

24.hu
24.hu

2017. 02. 20. 08:03

A naicai bánya bolygónk egyik legelképesztőbb helye. A mexikói bánya egyik járatában ugyanis olyan lenyűgöző környezet látható, amely egy fantasy világban is igen különlegesnek számítana. A Kristálybarlangként ismert üreg tele van hatalmas, gyönyörű kristályokkal, melyekből a legnagyobb 12 méter hosszú.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja azonban most valami más, hasonlóan meglepő dolgot fedezett fel a barlangban, ez pedig a biológiáról alkotott tudományos képre is nagy hatással lehet. A szakértők ugyanis a mikrobiális élet egy egészen új formáját fedezték fel a rendkívül forró környezetben.

A kristályokba ragadt mikrobák nagyjából 50 000 évesek. A jelek alapján az élőlények mangánon, vason és egyéb fémeken éltek, ezekből nyerték ki a számukra szükséges tápanyagot.

Hogy a szakértők megbizonyosodjanak róla, hogy a most felfedezett mikrobák nem csupán töredékek, hanem az eredeti organizmusok tökéletesen konzervált maradványai, kivonták őket a kristályokból. Később, a laboratóriumi munka során a minták felhasználásával sikerült feltámasztani a mára eltűnt mikrobákat.

A Kristálybarlang belső hőmérséklete 58 Celsius-fok körül mozog, a páratartalom időnként a 99 százalékot is eléri. Megfelelő felszerelés nélkül az ember ilyen környezetben nagyjából 10 percig képes eszméleténél maradni – éppen ezért a vájat turisták számára nem látogatható.

A most azonosított faj azonban extremofil, azaz olyan létforma, mely igen szélsőséges élőhelyen is elboldogul – sőt, egyenesen virágzik.

Más élőlény hasonló környezetben meglehetősen gyorsan elpusztulna.

Jelenleg ennél többet nem nagyon tudunk az új létformáról, a NASA mikrobiológusai nem árulhatnak el túl sokat. A szakértői értékelésig ugyanis vissza kell tartaniuk az adatokat – könnyen elképzelhető, hogy ez a titkolózás később új összeesküvés-elméletek alapja lesz.

Igaz, már az eddig ismert információkból is megállapítható, hogy valóban rendkívüli élőlényről van szó.

Bár elsőre a mikroba extremofil léte lehet a legfurcsább, az efféle élőlények messze nem olyan különlegesek, mint elsőre gondolnánk. Hasonló organizmusok már a világ számtalan pontján, így tengerek mélyén, vulkánok kráterében, a földkéregben, savas és lúgos, sőt, akár radioaktív környezetben is kerültek elő.

Csak azért, mert számunkra élhetetlennek tűnnek ezek a helyek, még nem jelenti azt, hogy ténylegesen azok. Valójában az efféle környezetben megtalálható létformák sokkal gyakoribbak, mint a hozzánk hasonlóak – így tulajdonképpen nem is az extremofilok, hanem mi magunk vagyunk szokatlanok.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.