Tech

Bemutatták az első magyarországi 5G kapcsolatot

A Magyar Telekom és az Ericsson bemutatta az első magyarországi 5G kapcsolatot, ami 22Gbps letöltési sebességet ért el.

Az Ericsson éves innovációs napján a cég mérnökei mutatták be azt a legújabb mobilrádiós fejlesztést a budapesti K+F Központban, amely megfelel a 3GPP előzetes 5G New Radiora (NR) vonatkozó szabványának.

A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely hússzor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. A szabvány ezen felül nyalábolásra is képes, így igen nagy sebességen tud pont-pont adattovábbítást végezni.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, a következőket mondta:

Ez az első alkalom, hogy Magyarországon 5G rádiókapcsolat létesült és ennek megvalósulása segít abban, hogy a Magyar Telekom felkészüljön az 5G lehetőségeinek teljes kiaknázására.”

Forrás: Ericsson

Az Ericsson óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít, hogy mindez 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd, valamint a bevételek 35 százalékos növekedését teszi lehetővé. A cég 36 darab távközlési szolgáltatókkal kötött 5G-re vonatkozó szándéknyilatkozattal rendelkezik.

Bár az 5G hálózatok jelentős elterjedése 2020 előtt nem várható, a kereskedelembe kerülést megelőző termékek fejlesztése és tesztelése és a frekvenciasávok kijelölése folyamatosan történik. A Qualcomm például nemrég elsőként mutatott be 5G-kapcsolattal rendelkező referencia-mobilt az iparban.

Elstartolt Európa első 5G mobilhálózata
Szabvány ugyan még nincsen, de valós körülmények között üzemel az új szupergyors mobilnet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik