Tech

Elstartolt Európa első 5G mobilhálózata

Másodpercenként 2 gigabites sebességre képes mindössze három milliszekundumos késleltetéssel a Berlin Schöneberg kerületében létrehozott, valós körülmények között működő 5G mobilhálózat – jelentette be a Deutsche Telekom.

2 gigabites sebesség Forrás: Deutsche Telekom

A német szolgáltató hálózatán négy cella állt át az újgenerációs megoldásra – persze ez még egy szabványosítás előtti változat, mégis Európa első 5G kapcsolata. Mint Bruno Jacobfeuerborn, a Deutsche Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: amint a szabvány végleges és elérhető lesz, 2018-ban megkezdik a kiterjedt hálózatbővítést.

Élőben mutatjuk be az 5G-t Berlin kellős közepén, nem pedig laboratóriumi körülmények között. Döntő fontosságú lépés ez az 5G fejlesztése során, a 2020-ra tervezett globális bevezetés előtt

– mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős vezetője.

Az újfajta mobilhálózat a nagy sebesség és megnövelt kapacitás mellett rövid reakcióidővel bír, ennek köszönhetően lehetővé teszi az önjáró autók, drónok, kiterjesztett és virtuális valóság, okosotthonok gyorsabb terjedését, hiszen a gépek így valós időben tudnak egymással kommunikálni.

Az 5G egyben több mint a következő generációs kommunikációs szabvány, hiszen egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt, megszűnik az átmenet mobilnet és wifi között.

Galéria
OKTATÁS Forrás: Deutsche Telekom

Az új hálózati architektúra és hálózattervezés szintén fontos szerepet fog kapni. Az 5G hálózatokat szoftveresen fogják végponttól végpontig (end-to-end) irányítani és programozni. Ez megteremti a felületet több szolgáltatáshoz is.

Az 5G New Radio – az új 5G rádiós interfész – a 4G/LTE technológiával párhuzamosan fejlődik.

A Deutsche Telekom a 3.7 gigahertz frekvencia spektrumot használja a Huawei készülékekkel kiépített rendszerben. A berendezések tulajdonságai követik a szabványra vonatkozó globális 3GPP specifikációs folyamatot, év végéig várhatóan véglegesítik is azokat.

A gyakorlati példák

Egy verseny-autópályán mutattak be egy kiterjesztett valóságos (AR) alkalmazást. A szemüveg valós idejű adatokkal szolgált, hiszen az adatokat a keletkezés helyén dolgozták fel (edge cloud), így lerövidítve a válaszidőt. A néző így a navigációs adatok mellett folyamatosan láthatta az autók versenyben elfoglalt helyzetét.

Ez azt is jól példázta, hogy a nagy teljesítményigényű feladatok esetén az 5G edge cloud (egy helyi felhőtár) hogyan teszi könnyebbé az AR szemüvegeket, hagy nagyobb teret egy erősebb akkumulátornak, vagy nyitja meg az utat új felhasználási lehetőségek előtt.

Forrás: Deutsche Telekom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik