Kultúra

Meghalt Leonard Cohen

A világ egyik legfontosabb dalszerző-költő-énekese, a Hallelujah szerzője 82 évesen hunyt el.

Eltávozott a legendás dalszerző, költő, művész, Leonard Cohen – írta kiadója a zenész hivatalos Facebook-oldalára. 82 évesen érte a halál. Los Angelesben temetik majd, családja kéri, tartsák tiszteletben a gyászt.

“Igazi látnok volt, hiányozni fog a hangja” – közölte menedzsere, Robert Kory.

Hagyatéka értelmet, ihletet, gyógyulást hoz a következő generációknak.

2013-ban a Montreux Jazz fesztiválon. AFP / Fabrice Coffrini
2013-ban a Montreux Jazz fesztiválon. AFP / Fabrice Coffrini

Elkezdeni is nehéz, miért és hogyan alkotott maradandót a lengyel-litván zsidó származású Cohen a hatvanas évek óta, felsorolni pedig reménytelen. Szürreális, súlyos, egyszerre politikus és érzelmes dalszövegei szépirodalomként is működnek, nem csoda, hogy filmzeneként is előszeretettel használják dalait. A Suzanne és a Hallelujah talán a legismertebb, utóbbit a Shrek című filmnek hála a fiatalok is kívülről tudják. Ő nyitotta és zárta Oliver Stone Született gyilkosok című filmjét, és a HBO A törvény nevében (True Detective) című sorozata második évadának főcímzenéje is az övé. I’m Your Man című száma tökéletesen illeszkedett A titkárnő című 2000-es film perverz szerelemről szóló történetébe.

Cohen készült a halálra, akár David Bowie: legutolsó, három hete kiadott albuma, a You Want It Darker megkapó, érzelmes búcsú, melyet a kritikusok azonnal az életműve egyik legjobbjának kiáltottak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik