Nagyvilág

Meghalt a Törökországban lelőtt orosz nagykövet

Belehalt sérüléseibe az orosz nagykövet, akit egy megnyitón lőttek le Ankarán. Allah akbart kiáltó gyilkosát agyonlőtték a rendőrök.

Egy kiállításmegnyitón mondott beszédet Andrej Karlov orosz nagykövet, akit ismeretlen támadók lőttek agyon hétfő este.

Karlov a friss hírek szerint belehalt súlyos sebeibe.

A támadásban három ember könnyebben megsérült Karlovon kívül. Karlov az Independent szerint több perce beszélt az oroszok finanszírozta kiállításon, amikor egy öltönyös-nyakkendős férfi “Allahu akbar!”-t kiáltott, és legalább nyolcszor tüzelt. Ezt kiáltotta:

Mi meghalunk Aleppóban, te meghalsz itt!

Ankara, 2016. december 19. Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylõje, miután lelõtte a diplomatát egy ankarai galériában rendezett fotókiállítás megnyitóünnepségén 2016. december 19-én. Karlov belehalt sérüléseibe, a merénylõt agyonlõtték. (MTI/AP/Burhan Ozbilici)
Fotó: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A török rendőrség meglőtte és megölte a merénylőt a török NTV szerint. A BBC közölte az AP fotóját a merénylőről, aki feltartott ujjal kiáltozott, ez akár az iszlamisták jele is lehet. Szintén a BBC szerint azt is ordítozta a férfi, hogy “nem felejtjük Aleppót, nem felejtjük Szíriát”. A merényletről videó is készült, tényleg CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK ajánljuk!

A férfi arról is ordibált, hogy őt csak a halál viheti el innen, és mindenki, aki részt vesz az elnyomásban, meg fog fizetni érte. Eközben végig lóbálta a fegyverét azokra, akik még nem menekültek el. Úgy tudni, egy ankarai török rendőr az elkövető, bizonyos Melvüt Mert Altintas. Időközben a támadó anyját és nővérét letartóztatták Soke városában.

Az orosz külügyminisztérium elismerte a nagykövet halálát, Moszkva szerint terrorcselekmény történt. Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt is, hogy együttérzéséről biztosítsa újdonsült szövetségesét. Egy videó a helyszínről:

A merényletet az Egyesült Államok is elítélte, valamint figyelmeztette az Ankarában élő amerikaiakat, további jelzésig kerüljék el az amerikai nagykövetséget.

Törökországban egyébként a napokban tüntetések voltak az ellen, ahogy az oroszok Aleppóban viselkedtek. A szíriai nagyvárosban az utóbbi hetekben szinte felszámolták a kormányerők (iráni és orosz támogatással) a lázadók ellenőrizte negyedeket, rengeteg civil halálát okozva. Az ő kimentésük a frontzónából akadozva zajlik napok óta, már az ENSZ BT is beszállt a dologba, megfigyelőket küldhetnek a városba.

A merénylet helyszíne Ankarában:

Cikkünket frissítjük.

Olvasói sztorik