Közélet

Több mint 70 ezer embernek nincs érvényes lakcíme Magyarországon

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 08. 11. 14:42

Két év alatt tízezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek lényegében használhatatlan a lakcíme. A Város Mindenkié tájékoztatást kért a Belügyminisztériumtól arról, hány embernek van olyan lakcíme, ami bizonytalanná teszi a helyzetét vagy megakadályozza, hogy hozzájusson alapvető szolgáltatásokhoz.

Ebből kiderül: a helyzet sokat romlott 2015 óta.

Két évvel ezelőtt még 63.660 embernek nem volt érvényes lakcíme, most már 70.808-nak nincs. Sok kiskorút érint ez a probléma, szám szerint 4838-at.

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41%-ának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt.

Az, hogy valakinek nincs érvényes lakcíme, leggyakrabban úgy történhet meg, hogy a lakcímét fiktiválták, azaz a szállásadó érvénytelenítette, amikor elhagyta korábbi lakóhelyét és azóta sem sikerült új helyre bejelentkeznie.

Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja érvényesíteni, ami a lakcímhez kötődik (pl. választás, szociális ellátások, iskolalátogatás, egészségügyi illetékesség). Ebből a szempontból különösen nagy veszélyben vannak a gyerekek. A Város Mindenkié ezt a problémát nagyon régóta jelezte az EMMI-nek, amely azóta sem talált valódi megoldást a helyzetre.

23 865 embernek van csak település szintű lakcíme, ez a szám két éve még 22 624 volt. Köztük is sok a hajléktalan.

Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, nekik sincs állandó lakcímük.

(Via Index)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.