Közélet

Több mint 70 ezer embernek nincs érvényes lakcíme Magyarországon

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 08. 11. 14:42

Két év alatt tízezerrel nőtt azoknak a száma, akiknek lényegében használhatatlan a lakcíme. A Város Mindenkié tájékoztatást kért a Belügyminisztériumtól arról, hány embernek van olyan lakcíme, ami bizonytalanná teszi a helyzetét vagy megakadályozza, hogy hozzájusson alapvető szolgáltatásokhoz.

Ebből kiderül: a helyzet sokat romlott 2015 óta.

Két évvel ezelőtt még 63.660 embernek nem volt érvényes lakcíme, most már 70.808-nak nincs. Sok kiskorút érint ez a probléma, szám szerint 4838-at.

Az érvénytelen lakcímmel rendelkező emberek 41%-ának a legutóbbi bejelentett lakcíme Budapesten volt.

Az, hogy valakinek nincs érvényes lakcíme, leggyakrabban úgy történhet meg, hogy a lakcímét fiktiválták, azaz a szállásadó érvénytelenítette, amikor elhagyta korábbi lakóhelyét és azóta sem sikerült új helyre bejelentkeznie.

Ha valakinek érvénytelen lakcíme van, lényegében semmilyen állampolgári jogát nem tudja érvényesíteni, ami a lakcímhez kötődik (pl. választás, szociális ellátások, iskolalátogatás, egészségügyi illetékesség). Ebből a szempontból különösen nagy veszélyben vannak a gyerekek. A Város Mindenkié ezt a problémát nagyon régóta jelezte az EMMI-nek, amely azóta sem talált valódi megoldást a helyzetre.

23 865 embernek van csak település szintű lakcíme, ez a szám két éve még 22 624 volt. Köztük is sok a hajléktalan.

Csak tartózkodási címe 5818 embernek van, nekik sincs állandó lakcímük.

(Via Index)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Kommentek

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.