Közélet

Hiába szeretné Vona Gábor, nem lehet kisoroszlánokat simogatni, és kész

Stresszt okoz nekik, és az anyjuk is kitagadhatja őket.

Nemrég megírtuk, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke írásbeli kérdéssel fordult a földművelésügyi miniszterhez, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e az állatkerti állatsimogatás szabályainak felülvizsgálatát. Ez azért érdekli Vonát, mert egy nagycsaládos anya kereste meg a pártot azzal, hogy a gyöngyösi állatkertben már nem lehet megsimogatni a kis oroszlánokat. Az állatkert szerint azért nem, mert ezt minisztériumi döntés tiltotta meg.

Fazekas Sándor most válaszolt Vona Gábor kérdésére. Azt írta: azért tiltja jogszabály a simogatást, mert a nem háziasított állatok, köztük a nagymacskák számára olyan megterhelést jelent az emberekkel való érintkezés jelentette stressz, ami rossz hatással van az egészségükre.

Nem értek egyet Önnel abban, hogy az oroszlánkölykök számára a napi egy-két órai simogatás nem jelent stresszhelyzetet

– írja válaszában a földművelésügyi miniszter. Kifejti: a kölyköket nyilván nem lehet az anyaállat jelenlétében simogatni, ezért legalább arra az időre el kell választani az anyjától. Ez azzal a veszéllyel is jár, hogy az anya esetleg nem fogadja vissza a kölyköt. Szerinte az egzotikus fajok kölykeinek simogatása helyett inkább a hazai mezőgazdaság jellegzetes állatait kellene megmutatni a gyerekeknek, mert sokan még azokat sem ismerik igazán. (444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik