Közélet

Lehet, hogy végül pont a Tények csinálja ki a Fideszt?

Elmagyarázzuk, hogy lenne ez lehetséges.

Miután Andy Vajna az államtól kapott hitelből megkaparintotta Simicska Lajos elől a TV2-t, a Habonymédia és a Fidesz annyi embert ér el az országban, mint azelőtt még soha. A csatorna Tények című műsora az egyik legnézettebb hazai híradó, így a kormány szempontjából már az is jó helyzetnek mondható, ha megszabhatják, hogy miről ne szóljanak a TV2 hírei. Abból, hogy az ország második legnagyobb kereskedelmi televíziója közvetlen fideszes kontroll alá került, még nem kéne egyenesen következnie, hogy ezentúl a csatorna a kormány propagandájának szócsöve lesz.

Habony Árpád, Andy Vajna és Havasi Bertalan

Számos magyar példa van arra, hogy egy-egy médiatermék tulajdonosa közel áll bizonyos politikai körökhöz, ám ennek ellenére a tartalmon ez nem, vagy csak nagyon kicsit látszik meg. A Tények is járhatta volna azt az utat, hogy továbbra is elárasztják az országot “Raboltak, majd pizzát ettek” típusú hírekkel, az állami hirdetések meg így is, úgy is jöttek volna számolatlanul. Ezt a stratégiai elképzelést erősítette Szalay Vivien hírigazgatói kinevezése is, aki azelőtt gyakorlatilag nem dolgozott klasszikus hírműsorban, de még csak hírgyártással sem foglalkozott soha.

Semmi nem utalt arra, hogy a hatalom egyhamar megtöri ezt a mérsékelt vonalat, de a Fideszt valamiért nagyon érzékenyen érintette, hogy Juhász Péter Orbán ingatlanja körül kezdett el kérdezősködni. Ekkora felrúgva a korábbi finom átmenetről szóló elképzelést, bevetették a nehéztüzérséget. A vicces bűnügyekhez szokott közönséget gyakorlatilag gyomronvágta a kormányközeli karrierista Kunfalvi Nóra riportja, aki a közmédia stílusában ment utána annak, hogy az Együtt politikusa miből fizeti a budai albérletét.

Kunfalvi Nóra Twitter

Az egész sztori vége az lett, hogy Juhásznak sikerült tisztáznia, hogy pontosan miből él, ráadásul még adományokat is kapott az említett riport után. A legfontosabb dolog talán mégis az, hogy a politikus felvette a TV2 által készített riportot, majd azt ki is posztolta vágatlanul a Facebookjára “oktatóvideó” címen. Az eredeti, kézi kamerával készített felvétel és a híradóban leadott verzió közötti különbség annyira szembetűnő volt, hogy még olyanok is megnézték, akik eredetileg nem foglalkoznak politikával. Napok alatt, több mint 300 ezren látták, hogy a TV2 hogyan él a “kreatív vágás” eszközével, így gyakorlatilag minden eddiginél több ember került tisztába azzal, hogy hogyan működik a Fidesz lejárató propagandagépezete.

A Tények egy veszélyes fegyver lehet a hatalom kezében, de a Juhász-ügy megmutatta, hogy ez a fegyver minimum kétélű és a hatalomra legalább annyira veszélyes lehet, mint a hatalom ellenségeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik