Tarsoly Csaba (tarsoly csaba, )
Pénzügy

Svájci offshore kapcsolat Tarsoly Csabánál

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 04. 01. 13:04

A Quaestor-vezér budai villájának egy svájci cég a tulajdonosa. A céghez köthető svájci szervezet gazdasági igazgatója a magyar Valentik Csaba, aki számos CBA-s offshore vállalkozás alapításánál is segédkezett, valamint közös panamai cége is van Tarsoly Csabával.

Tarsoly Csaba a svájci Zugba bejegyzett SH Securities Holding AG nevű társaság II. kerületi villájában lakik, amely a Twins Szálloda Kft.-n keresztül tulajdonosa az ingatlannak. A zugi társaság igazgatója Michael Reiss, aki egy Geneva Group International nevű (GGI) zollikoni társasághoz kötődik.

A GGI a világ egyik legnagyobb multidiszciplináris, független ügyvédi irodákat, könyvvizsgálókat, adó- és menedzsment-tanácsadókat tömörítő szakmai szervezete. Tagjai részben offshore adóoptimalizálással, tanácsadással, cégalapítással foglalkoznak. A GGI pénzügyi igazgatója a magyar Valentik Csaba, aki számos CBA-s svájci offshore cég alapításánál is feltűnt segítőként, illetve a panamai cégadatbázis szerint jelenleg is közös cégben szerepel Tarsoly Csabával. Természetesen többször is kerestük Valentik Csabát az ügyben, aki egyelőre nem reagált megkereséseinkre.

CBA-s svájci offshore kapcsolat

A magyar céginformációs adatbázist átböngészve kiderül, hogy Valentik Csaba számos helyen feltűnt a kormánykedvenc CBA élelmiszerlánc alapítóinak svájci offshore kapcsolataként. Valentik egy időben a CBA régiós nagykereskedelmi központjaként működő Hansa-Kontakt Kereskedelmi Kft. zürichi tulajdonosának igazgatója volt (Hansa Invest AG). A Hansa-Kontakt a CBA alapítóinak nagykereskedelemmel foglalkozó raktárcége, tulajdonosai Breier László, Krupp József, valamint a szintén CBA-igazgatósági tag Lekeny György.

A Hansa-Kontakt 2004 tájékán jelentős átalakuláson ment keresztül, amikor is többségében ismeretlen tulajdonosi hátterű, svájci vállalkozások szereztek tulajdont a cégben. (Ez később megváltozott, a Hansa-Kontakt jelenlegi tulajdonosai a Breier László kezében lévő Vörösvár Invest Kft., a Krupp József által jegyzett Kruda Invest Kft., valamint a szintén CBA-igazgatósági tag Lekeny György nevével fémjelzett Huszár ’99 Kft.).

A Breier-féle, 2005 áprilisában létrehozott Resdan Investnek az alapítással egy időben lett résztulajdona a Svájcban 2004-ben bejegyzett Resdan Holding AG. A szintén a CBA vezetőségéhez tartozó Krupp József cégében, a 2005-ben létrehozott Kiron Investben a megalakulással egy időben résztulajdont kapott a 2004-ben gründolt Kiron AG. Ekkor tűnik fel Valentik Csaba neve is, aki a fentebb említett Hansa Invest AG igazgatója, a Resdan Holding AG-nek pedig a kézbesítési megbízottja volt.

Geneva Group Internationalhez (Geneva Group Internationalhez)Fotó: benefitax.com

Fidesz-közeli svájci tanácsadó cég

A CBA-s Hansa-Kontakt 2004-2005-ben alapított svájci cégeinek java két ügyvezető igazgató alá tartozott: a társaságok egy részét a Zug kantonbeli Angelo Cocca, másokat a zollikoni Michael Reiss irányította. Mindkét üzletember a Geneva Group Internationalhez (GGI) kötődik. Valentik Csaba a GGI pénzügyi igazgatója, a társaság egyik irányítója, a menedzsment tagja.

Valentik cégéről, a GGI-ről korábban a Népszabadság azt írta, hogy kiváló fideszes kapcsolatai lehetnek. A GGI 2009 októberében megrendezett budapesti világkonferenciájára Schmitt Pált hívták meg díszvendégnek. (Schmitt akkor még a Fidesz elnökhelyetteseként arról elmélkedett, hogy a lisszaboni szerződés életbe lépte milyen jótékony hatással van a magyar gazdaságra.) A rendezvénynek a domonyvölgyi Lázár lovaspark adott helyet. A Lázár testvérek a CBA alapítói, társtulajdonosai.

Kis magyar offshore adónarancs

Offshorozni jó – legalábbis vállalkozások tízezrei használják világszerte a külföldi cégalapítást adóoptimalizálásra, illetve a valódi tulajdonosok eltüntetésére. Félreértés ne essék: mindez jogszerű lehetőség a világban és Magyarországon is. Az offshore adóparadicsomok ugyanakkor komoly problémát jelentenek a nemzeti adóhatóságoknak, hiszen évente többmilliárdnyi pénz áramlik ki adózatlanul a külföldi adóparadicsomokba. Egy offshore alapítással is foglalkozó cégjogász a Hír24-nek azt mondta: szerinte az offshore a magyar üzleti életben igen széles körben elterjedt, „meg lennénk lepve, ha tudnánk, ki mindenki offshorozik” – mondta. Az igazi kérdés az, hogy a magyar kormány érdemben akar-e kezdeni valamit ezzel a problémával adózási szempontból. Úgy tűnik, nem, hiszen a Quaestor-ügyben elfogadott, Rogán-féle törvénymódosítás is a korábbi, orbáni utat követi: megy a politikai porhintés a népnek az “offshore-lovagokról”, miközben éppen a Fidesz volt az, aki 2010-ben eltörölte a Bajnai-kormány offshore vagyonok megadózatásáról szóló, eddig első és egyetlen, valóban érdemi javaslatcsomagját. A Bajnai-kormány nemzetközi példák alapján, az egyetlen hatékony módon, jövedelemadóztatással szerette volna bevonni a külföldi vagyonokat a hazai adózásba, míg a Rogán-féle törvényjavaslat – teljesen alkalmatlan módon – a külföldi vagyonok “visszavételéről”, azaz gyors zár alá vételéről is rendelkezett. Ez azonban nem ér semmit, mert a külföldi adóparadicsomokból a büntetőeljárás kezdeti szakaszában gyakorlatilag lehetetlen visszaszerezni a kimentett vagyont. És ezt a kormány is tudja.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.